vrijdag 6 oktober 2017

De favoriete boeken van Tamara Haagmans

Mijn állereerste gelezen woordje was er een in een Lecturama luistersprookje: ‘Majesteit.’
Ik was drie en half. Daarna ging het snel. ‘Oma! Geef me een echt boek! Deze ken ik al.’ Op mijn vierde mocht het dan eindelijk, om van het gezeur af te zijn gaf Oma me ‘Stijfkopje’ van Emmy von Roden. Ik ging tegen de verwarming zitten, en zes uur later gaf ik het terug. ‘Heb je nog een? Hij is uit.’ Niemand geloofde me. (Dit is een inleiding. Ik zweer je dat dit ergens heengaat. Stay with me)

Om mijn boekenhonger te stillen kreeg ik een biblotheek-abonnement maar omdat we maar een kleine bieb hadden en ik een grote leeshonger, had ik binnen een half jaar alle boeken op de kinder en jeugd afdeling meerdere keren gelezen. Ik smeekte mijn moeder om toestemming voor de ‘grote mensen’ afdeling. Het duurde even, en heeft heel wat overtuigingskracht gekost bij de biebmedewerkers maar uiteindelijk mocht het. En toen was het hek pas echt van de dam. Tien boeken per week, en af en toe was de stapel boeken hoger dan ik was en kreeg ik de rugzak met letters niet eens op mijn rug.
Mijn eerste volwassenen-boek was It van Stephen King. Volgens mijn moeder was ik zes. Ik was meteen verkocht. Daar, staand voor die kast waar ik niet eens bij de bovenste plank kwam, met een boek dat zo dik was dat ik het niet eens fatsoenlijk vast kon houden, werd mijn liefde voor Stephen King geboren, en die is altijd gebleven. Maar het duurde ook niet lang voor ik de meeste volwassen boeken gelezen had en de bouquetromannetjes ontdekte. Het was alleen zo jammer dat ik maar één uur over zo’n boekje deed. Ik heb honderden van die dingen verslonden. Van rommelmarkten, buren, of gewoon gejat van mijn moeder. Over mijn moeder gesproken…
Ze had op de logeerkamer een kast staan vol met Virginia Andrews boeken. Af en toe lag er eentje op haar nachtkastje en ik mocht ze niet lezen. Nu was ik echt heel braaf vroeger, dus het duurde een hele tijd voor ik -wanhopig op zoek naar iets te lezen- een van die boeken uit de kast durfde te pakken en hem stiekem begon te lezen. Laat ik het zo zeggen: Ik begreep wel meteen waarom mijn moeder liever niet wilde dat ik ze las. Inmiddels heeft mijn moeder de boeken weg gedaan (Ze staan allemaal in mijn kast en ik lees ze regelmatig terug, jaloers op hoe die vrouw kon schrijven…) maar vergeten doe ik die eerste keer nooit meer en ze is nog steeds een van mijn favoriete schrijfsters.

Ik ben nu 36 en ik heb duizenden boeken gelezen. Stephen King, Virginia Andrews. Robin Cook en Clive Barker, maar ook Nederlandse auteurs zoals Suzanne Vermeer, Lisette Jonkman, Astrid Harrewijn, Olga Hoekstra,en Lis Lucassen. Ik lees niet meer maar één genre per keer maar alles door elkaar.  Ik ben dol op James Patterson, maar ook Sophie Jackson en Colleen Hoover. Ik kan ontzettend enthousiast worden van een boek van Aspe, maar ook wegzwijmelen bij Abbi Glines of Maya Banks. Christina Lauren word ik blij van, maar ik huil de ogen uit mijn kop bij Jojo Moyes. Suzanne Peters laat me nadenken, terwijl Gaby Rasters me hardop aan het vloeken maakt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Marijke f. Janssen, Aline van Wijnen en Thomas Olde Heuvelt. Petra Kruijt, Michael Berg, mijn lijst gaat maar door en ik denk niet dat er ooit een eind aan zou komen als je me mijn gang laat gaan.

Er zijn teveel auteurs (En boeken) op de wereld om je vast te leggen op maar één genre, en ik hou teveel van letters om iets uit te sluiten. Ik heb nog nooit een boek aan de kant gelegd dat ik  niet heb uitgelezen, en mijn smaak is net zo breed als ik zelf ben, kortom: Ik vind bijna alles leuk, Ik weet voor iedereen wel een geschikt boek als ze vertellen waar ze van houden en ik sta in mijn omgeving vrees ik ook wel bekend als een boekenwurm. En wat bén ik daar trots op!

Tamara

Geen opmerkingen:

Een reactie posten