donderdag 12 oktober 2017

Boekenduel over Kruimels zijn ook brood


In ons nieuwe item Boekenduel gaan twee mensen gelijktijdig een boek lezen. Zij vertellen in een aparte facebookgroep wat zij van de omslag vinden en wat zij verwachten bij het lezen. Tenslotte maken ze beiden een recensie die door ons gepresenteerd wordt. Met Kruimels zijn ook brood starten wij het boekenduel. Renee en Ink zijn de lezers deze ronde.




Titel: Kruimels zijn ook brood

Auteurs: Marelle en Joop Boersma
Uitgave: juni 2017
Uitgeverij: Droomvallei


Achterflap
Bijna een eeuw leven vat je niet in één gesprek samen. Toch is dat precies wat Marelle wil: met haar negentigjarige vader praten over wezenlijke zaken, over ervaringen van vroeger. Tijdens een wandeling door Arnhem komen ze tot de kern van het leven. Wat heeft je gemaakt tot wie je nu bent? Zijn dat de genen? Of wordt het leven op een andere manier doorgegeven van ouder op kind? 
Eerst komen er wat aarzelende ontboezemingen, over de armoede in Joops jeugd, het onderduiken in de oorlog. Daarna delen ze diepe emoties met elkaar, die ze altijd voor elkaar verborgen hebben gehouden.

Mening omslag:
Ink vindt de omslag een eenvoudige uitstraling hebben. Het roept niet direct om opgepakt te worden. Nu is de naam Marelle Boersma wel zo bekend dat die er voor zorgt dat het boek gelezen moet worden.

Renée is niet kapot van de omslag. Het was dat Ink zei: "Renée dat is een mooi boek, dat moet je lezen.", anders had ze het vast niet opgepakt.



Verwachting
Vantevoren verwacht Ink een inkijkje te gaan krijgen in het leven van Marelle en haar vader. Een minimale verwachting dus. " ik sta er open in en laat het over mij heen komen."

Renée had vooraf geen enkel idee wat ze van het boek kon verwachten. Op de cover staat: Wat zou jij je ouders nog willen vragen? 
"Ik begrijp hieruit dat Marelle haar vader, Joop, vragen over vroeger stelde en ze de gesprekken hierover samen in boekvorm verwerkt hebben."




Samenvatting

Renee:
De vader van Marelle is inmiddels 90 jaar en als je zoals Marelle nog vragen aan je ouder hebt dan wordt het dan wel tijd om die te stellen. Marelle en Joop nemen de lezer mee naar de natuurbegraafplaats waar Joop al een mooi plekje gevonden heeft. Ze nemen ons mee naar de bron van de Sintjansbeek bij Arnhem, de geboorteplaats van Marelle. Hier bij de bron start Joop met het vertellen van de bron van zijn leven. Het leven van zijn grootouders. Tijdens de wandeling langs de loop van de Sintjansbeek vertelt Joop over zijn levensloop.
Het wordt al snel duidelijk dat dit een boek is waar je verder in wilt lezen. Lezen waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn en waar die het gevolg van waren. 
Al na een paar bladzijden valt ook al op dat een enorme mooie taal gebruikt wordt en zijn de eerste mooie qoutes al genoteerd.

Ink
Het verhaal van Joop start in Drente in het jaar 1871. Onderwerpen als de oorlog, vriendschap, armoede, studeren en omgang met ouders en kinderen komen aan bod. Tussendoor vullen de woorden van Marelle over haar leven verder de bladzijdes. 
Alsof je een medewandelaar bent die het gesprek volgt , zet het je aan tot eigen gedachtens over jouw eigen leven en hoe jij gevormd werd. Herkenbare onderwerpen. Maar ook het verhaal van deze twee mooie personen raakt en schuurt aan dingen. De schrijfster die je via haar boeken kent en uit summiere gesprekken, lijkt een open boek te worden. 
Ook geeft het een stuk geschiedenis weg van Nederland en hoe de maatschappij aankeek naar mannen en vrouwen. Gelijke kansen waren er in Joops tijd nog bitter weinig, maar om die reden wilde hij zijn dochter alle kans tot studeren geven. Veel moeite had hij toen hij het idee had dat Marelle er met de pet naar leek te gooien en niet haar kansen leek te willen grijpen.
Joop, de man die leerde dat zwijgen veel beter is, opent zich tijdens deze wandeling voor zijn dochter, waardoor zij bepaalde keuzes en aanvaringen nu veel beter begrijpt. Moeilijke onderwerpen worden zeker niet geschuwd tussen beiden.

 “We lijken op elkaar; misschien wel meer dan we weten” is de conclusie die Marelle die dag maakt.


Het boek geeft veel mooie quotes die je even tot denken zetten. Een aantal voorbeelden zie je op het beeldmateriaal wat hier in onze recensie staat.


Beoordeling

Renee:
Het verhaal van het leven van de Boersma's staat in dit boek prachtig opgeschreven in bijna poëtische zinnen. Je leert de familie Boersma kennen en je leert waarom ze bepaalde wegen in hun leven kozen. Je leeft een stukje van hun leven mee. Je leeft een stukje van hun geluk en verdriet mee. Hier en daar merk je zelfs een stukje ontroering.
Een echte aanrader voor een ieder die in een ander geïnteresseerd is. En een echte aanrader voor iemand die in familiegeschiedenis geïnteresseerd is. 
De schrijfwijze van Marelle doet ook smaken naar meer en ik zal dan ook zeker binnenkort weer eens een eerder boek van Marelle gaan lezen.
Dit boek  helpt je om verleden en heden tot een geheel te verweven en doet je beleven dat ook jouw heden verweven is met het leven van jouw voorouders.

Ink:
Kruimels leest snel weg, door de fijne schrijfstijl en de korte hoofstukken, maar zeker ook door de intrigerende onderwerpen die naar voren komen en je mee laten leven en je tot denken zetten. Op een aantal momenten ontroerde het  verhaal mij ook zeer.
Hoe mooi Joop en Marelle ,dat jullie en deze stap maakten en dit op papier wilden zetten en wildvreemden jullie levensverhaal laten lezen.
Ik denk dat iedereen die dit boek leest en de kans nog heeft een afspraak met zijn ouders gaat maken en vragen gaat uitspreken. Ik heb die stap gelukkig ook een paar jaar geleden op tijd gezet, zodat er geen onderwerpen nog sudderen waar ik antwoord op had willen hebben.

Wij hebben genoten van dit boek en gaven het afzonderlijk beiden een viertal broodjes ipv sterren.
Dus een dikke vier voor Kruimels zijn ook brood.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten