woensdag 8 februari 2017

Jager - Lars Kepler

Titel: Jager
Auteur: Lars Kepler
Uitgave: februari 2017
Uitgeverij Cargo

Het Zweedse echtpaar Alexander Ahndoril en Alexandra Coelho schrijven hun gezamenlijke boeken onder het pseudoniem Lars Kepler. Het eerste boek van Lars Kepler was 'Hypnose', maar voor hun samenwerking schreven ze ieder al een aantal boeken. Lars Kepler wordt gezien als de Zweedse tegenhanger van Nicci French en de boeken worden inmiddels in meer dan 37 landen verkocht. De thrillers van Lars Keplers zijn ware internationale bestsellers.


Ten little rabbits, all dressed in white

Tried to go to heaven on the end of a kite.
Kite string gets broken, down they all fell
Instead of going to heaven, they went to ...

Het boek start met een escortdame die de minister van Buitenlandse zaken langsgaat. Wetend dat als iemand vijf keer zoveel biedt als het normale tarief, dit wel eens te mooi is om waar te kunnen zijn. En dat klopt...
Zij wordt echter gered van deze kerel doordat iemand wraak voor een gebeurtenis uit het verleden komt nemen.

Saga wordt bij de zaak betrokken. Saga die wordt beschreven als:
"De meeste mensen die haar voor het eerst ontmoeten worden helemaal week van binnen, alsof er iets kapot gaat. Ze laat een gemis achter, als na een ongelukkige liefde."

Dan is het wachten tot Joona Linna gaat komen. Het duurt tot bladzijde 70, niet dat er enige moment van verveling is opgetreden. Joona zit in de gevangenis naar aanleiding van het verhaal in het boek hiervoor. Hij laat zich omscholen tot hovenier. Maar je weet als fan van Linna dat deze man geen bonsaiboompjes gaat lopen snoeien. Hij wordt tijdelijk ingezet door de geheime dienst om te achterhalen of er een terroristische groepering bezig is of er andere dingen aan de hand zijn.

Ik wil niet te veel vertellen over het indrukwekkende plot van dit uitstekende deel zes rondom Joona Linna en Saga.
Met een flink aantal hoofdstukken, vaak eindigend met een cliffhanger, racen we door een verhaal dat alles in zich heeft om een topthriller te zijn. Mooi neergezette personages die je voor je ogen ziet verschijnen, plotwendingen en een spanning die het verhaal oproept waardoor je de bladzijdes steeds sneller omslaat. Ik zou het verhaal willen omschrijven met bloedstollend; een woord wat ik niet snel gebruik. Jager is een boek waar ik voor het eerst voorbij zag springen in mijn hoofd. Er worden scenes in dit boek beschreven waar ik soms mijn adem bij inhield.
Jager is geen thriller voor watjes! Kleinzerig, snel misselijk, alles visueel voor je zien? Kijk uit! Denk goed na of je Jager aan kan. Ik vertrok een aantal keren tijdens het lezen mijn gezicht en riep gadverdamme. De gore details waren soms op het randje, maar verdorie wat een goed geschreven verhaal.

" .. laat hem los en kijkt naar Lawrence die achterwaarts wankelt, zijn onderarm hangt aan de laatste pezen en laat dan helemaal los en plonst in het troebele water.
O mijn god, o mijn god, jammert hij en hij probeert de armstomp tegen zijn lichaam te drukken om het bloeden te verminderen.' 

Lars Kepler schrijft makkelijk leesbaar, maar niet simpel. Hoe lastig moet het zijn om zo'n plot in deze schrijfstijl op papier te kunnen krijgen.
Een goed boek kan niet dik genoeg zijn is altijd mijn motto. Maar wat is het verschrikkelijk als je middenin een boek zit wat je wel eens weg moet leggen, omdat je nu eenmaal niet meer dan 500 bladzijdes in een keer tot je kan nemen.

Weet je trouwens wat een zeer irritante gewoonte is van het duo Lars Kepler? Ze eindigen altijd met een grote cliffhanger. Dat je het boek dichtslaat en gewoon dus verder wil gaan lezen om te weten wat er nu toch weer staat te gebeuren. Denkend aan dat we op Jager twee jaar hebben moeten wachten en dit weer minimaal een jaar gaat duren. Afschuwelijk om je fans zo te straffen!

Leesplezier 5
Schrijfstijl 5
Spanning 5
Plot 5
Psychologie 4,5
Originaliteit 4,5 

Vijf sterren 

Ink


Geen opmerkingen:

Een reactie posten