maandag 2 januari 2017

Terugblik van Yfke

Over één ding kan iedereen het eens zijn: 2016 was een goed jaar voor mooie boeken. Nieuwe èn oude. Momenteel ben ik bezig in nummer 71, een oude vertrouwde: Harry Potter and the Deathly Hallows. Daarmee ben ik ruim over mijn doel van 50 boeken heen, en dat vooral dankzij de Thrillerlezers. Het lukte niet altijd om veel te lezen. Je hebt altijd van die kleine leesdips – al kom je daar meestal toch wel snel weer uit. Sinds ik wat verder van kantoor af ben gaan wonen, lees ik ook meer omdat ik langer onderweg ben met het openbaar vervoer. Zo maak je toch nog je meters (qua bladzijden dan), als het in de pauze of net voor het slapen lezen niet lukt.
Sinds ik actief/actiever ben voor het blog kom ik er steeds meer achter dat er zowel in Nederland als België geweldige auteurs van thriller en romans zijn. Het afgelopen jaar is dan ook een aardige ontdekkingsreis geweest waarbij meerdere boeken me aangenaam hebben verrast.
Onder die boeken bevinden zich meer Young Adults dan ik zelf had verwacht. Drijfzand van Bibi Boom, bijvoorbeeld, over wat er met je gebeurt als je in handen valt van een sekte. Dit onderwerp was al een thriller op zich. 

Ook 54 Minuten van Marieke Nijkamp, over een schietpartij op een Amerikaanse school, heeft zeker indruk op me gemaakt. Deze twee verdienen beide een eervolle vermelding, want er waren natuurlijk nog veel meer boeken waar ik in 2016 van heb genoten. Echte Barkeepers Heten Henk van Marja West, bijvoorbeeld, niet per sé een thriller maar wel misdadig hilarisch en heerlijk om te lezen. En ook Bewaring van Graham Norton, Het Meisje in de Trein van Paula Hawkins, Grote Kleine Leugens van Liane Moriarty, IJsmoord van Fred Vargas, Ze is Zoek van Emma Healey, Black-Eyed Susans van Julia Heaberlin, ik kan wel door blijven gaan!
Ook op literair gebied (fictie en non-fictie, trouwens) viel er veel te halen. Pluche van Femke Halsema, Gij Nu van Griet Op de Beeck en Een Klein Leven van Hanya Yanagihara zijn me van alle nieuwe en wat oudere literaire werken toch wel het meest bijgebleven. En Zeven Soorten Honger van Renate Dorrestein.

Behalve een jaar vol mooie, spannende boeken is 2016 een jaar geweest met verschillende boekpresentaties, lezingen en gezellige teamuitjes. Ik hoop dat er in het komende jaar nog veel zullen volgen!

Voor het komende jaar wens ik iedereen dan ook hetzelfde toe: dat jullie allemaal een gelukkig en gezond 2017 tegemoet mogen gaan, met natuurlijk heel veel leesplezier!

Yfke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten