maandag 2 januari 2017

Eindspel van Isa Maron

Titel: Eindspel
Auteur: Isa Maron
Uitgeverij: The house of books
452 pagina’s
Over de schrijfster:

Isa Maron (1963) is schrijfster en schrijfcoach. Ze debuteerde in 2008 met de thriller Passiespel. Daarna verschenen Verboden Verleden, de minithriller Vrij Zwemmen en Schaduwkant. In 2014 verscheen het eerste deel van het vierluik De Noordzeemoorden, Galgenveld tegelijk als gratis bijlage bij het AD en als gewone uitgave in de boekhandel. Inmiddels zijn ook deel 2: IJskoud en deel 3: Ritueel verschenen. In november van 2016 verscheen het laatste deel: Eindspel. 
Isa publiceerde enkele korte verhalen en columns in onder andere Margriet en Nouveau. Ook verschenen verhalen in onder andere de bundels Verleiding en Verrassing!. Haar werk is vertaald in het Engels en het Duits. 
Bron: www.isamaron.nl
Achterflap:

In een kleine woning in Amsterdam-Noord worden de gruwelijk toegetakelde lichamen van een hoogbejaard stel gevonden. Rechercheur Maud Mertens stort zich op het onderzoek, terwijl ze samen met haar collega Niels werkt aan de ontknoping van de zaak van de tien hoofden die gevonden zijn in de tuin van een prachtige villa. Kyra Slagter vertrekt naar Londen, de seriemoordenaar die meer lijkt te weten van de verdwijning van haar zus wil praten. Ze komt steeds dichterbij, gevaarlijk dichtbij…
Wat ik van dit boek vind:

De cover laat een duister wit huisje zien dat er verlaten uitziet. Ik merk dat mijn gedachten dat beeld proberen te vertalen naar het verhaal en hoe de afloop zal zijn.
Eindspel is het 4e en laatste deel in de serie over de Noordzeemoorden. We kijken nog één keer mee in de keuken van rechercheurs Maud en Niels en in de zoektocht van Kyra Slagter naar haar zus Sarina. In deze finaletopper worden de verhalen uit de eerste drie boeken verder uitgediept.
Zoveel blauwe plekken heeft ze nou ook weer niet.
Terwijl Maud en Niels in Nederland worden geconfronteerd met een dubbele moord op een bejaard echtpaar, gaat Kyra naar Londen om te praten met Vincent Demsterwold, de seriemoordenaar die meer lijkt te weten over de verdwijning van haar zus. Kyra is tijdelijk in dienst getreden bij de politie Amsterdam om deze gesprekken te kunnen voeren. Beetje bij beetje geeft Vincent informatie vrij, maar wat kunnen ze ermee? En is het wel veilig om dit alleen te doen? Tegelijkertijd zijn Maud en Niels ook nog bezig met de oude zaak van de hoofden in de tuin van de familie Demsterwold. Wat is daar toch gebeurd en wie weet daar meer van?
Al deze ingrediënten vormen de basis voor een ontzettend spannend boek, een absoluut prachtig Eindspel. Het verhaal wordt in redelijk korte hoofdstukken verteld, afwisselend door de vier hoofdpersonen in dit boek. In het begin van het boek komen alle personages weer aan bod en af en toe moest ik echt even denken hoe de personen in de vorige delen in beeld kwamen. Waar je de boeken in de meeste series wel enigszins los van elkaar kunt lezen, vind ik dat bij deze niet het geval. Enige kennis van de vorige delen is absoluut een must. Aan de andere kant: wie zou dit boek gaan lezen zonder de eerste drie delen te lezen?
Ik heb heel erg genoten van dit boek. Vanaf het eerste hoofdstuk word je heen en weer geslingerd tussen de verschillende gevoelens van de hoofdpersonen. Je voelt de angst van Sarah, de vastberadenheid van Kyra en de twijfel van Maud. Het verhaal liet mij niet los en ik wilde alsmaar verder lezen. Ondanks de bijna 500 bladzijden, kwam het einde nog veel te snel.
Waardering:
Plot: 4
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4
Leesplezier: 5
Spanning: 5
Ik geef Eindspel 4,5 sterren.
Leontine 

1 opmerking:

  1. Ik vond het ook zeer spannend..... Maar einde wel erg luguber. Hoewel er in de andere boeken ook veel lugubere zaken zitten had het IETSJE minder gemogen. Plot en verhaal ijzersterk! Verhaallijn goed.... van mij ook 4,5 ster

    BeantwoordenVerwijderen