donderdag 19 januari 2017

Het Amazoneverbond – Ad van de Lisdonk

Over de schrijver:
De Nederlandse auteur Ad van de Lisdonk (1964) schreef in zijn jeugd al vele korte verhalen en publiceerde zijn eerste in 1989. Overmoedig door de positieve feedback stuurde hij het ook naar de Nederlandse Playboy, die de tekst niet plaatste. De afwijzing is voor Van de Lisdonk een herinnering om niet te snel te denken dat iets goed genoeg is voor publicatie. Na zijn rechtenstudie richtte hij een aantal succesvolle IT-bedrijven op, waardoor het schrijven van fictie enigszins op een zijspoor kwam te staan. Wel schreef hij meer dan honderd juridische en technische artikelen, en ook enkele technische boeken.
Maar zijn hart bleek toch bij het schrijven van fictie te liggen. Vanaf 2010 reserveerde hij elke week tijd voor het schrijven van een thriller over een geheim genootschap van militante vrouwen. Het manuscript bood hij in 2011 aan op de crowdfunding website TenPages.com. Binnen drie weken kreeg hij de beschikbare aandelen en in 2013 verscheen bij De Crime Compagnie het resultaat, Het Amazoneverbond, dat het eerste deel is van een trilogie.

Samenvatting:
Wanneer het lichaam wordt gevonden van een populaire politica is inspecteur John Engles de enige die denkt dat het geen ongeluk maar moord is. Samen met zijn collega Laura Sieberg komt Engles erachter dat er een geheim genootschap achter de moord zit. Het Amazoneverbond is een groep krijgsvrouwen die alles in het werk stelt om vrouwen aan de top van de wereldorde te krijgen en daarbij ontzien ze niets of niemand.
Zijn de Amazones nog te stoppen voordat een door hen geregisseerd wereldwijd conflict losbarst?

Mijn mening:
Het Amazoneverbond is het eerste deel van de Amazone serie, een boek dat ik al een aantal keer voorbij heb zien komen maar wat nog nooit echt mijn aandacht had getrokken. Op een of andere manier deed de titel mij denken aan een verhaal in de jungle, achteraf totaal niet kloppend met het boek. Heb ook geen idee waar ik dat op gebaseerd had eigenlijk. Tot er binnen Thrillerlezers middels de leesclub aandacht aan deel drie wordt besteed. Dit was voor mij een reden om eerst deel één maar eens op te pakken en wat een goede keus was dat zeg!

Het boek begint met op het eerste gezicht een vervelend ongeluk, een vooraanstaand vrouwelijk politicus Claire van Ruysdael komt tijdens een vervelende val verkeerd neer en overlijdt aan de gevolgen, tenminste dat lijkt het verhaal. John Engles, inspecteur bij de politie krijgt er gelijk een nare smaak van in zijn mond en vermoedt dat er meer aan de hand is, hij besluit samen met zijn collega Laura Sieberg op onderzoek uit te gaan. Hierbij worden ze belemmerd door hun korpschef Liesbeth Korenbrits. John en Laura stuiten op een verbond dat zich de Amazones noemt. De Amazones zijn erop gebrand om overal ter wereld ten koste van alles aan de macht te komen. Zij gaan letterlijk over lijken en maken misbruik van mensen daar waar het nodig is om hun doel te bereiken.

Van een eenvoudige moord was dit uitgegroeid tot een internationaal complot met doel een heuse wereldoorlog te ontketenen.

Buiten dat Ad van Lisdonk erin geslaagd is een spannend verhaal met onverwachte plotwendingen neer te zetten voelde ik ook een enorme chemie tussen de hoofdpersonen. Laura is een sterke persoonlijkheid die ik graag als vriendin zou willen hebben, wat een topwijf om in de woorden van Ad Van de Lisdonk te spreken.
Het is een verhaal dat je van de spanning op het puntje van je stoel laat balanceren maar waar je ook af en toe hardop moet lachen en dan is er weer een moment waarop ik een brok in mijn keel kreeg en even drie keer moest slikken. Verder schroomt Ad ook niet om de liefdesscènes die dit boek voor mij een enorme meerwaarde geven tot in pikant detail te beschrijven.

Het Amazoneverbond heeft een open einde dat je gelijk doet snakken naar deel twee van deze voor mij nu al geweldige serie. De schrijfstijl bevalt me zo goed dat ik me geen zorgen maak over de vervolgdelen. Je gaat met een enorme vaart door het boek waarbij je heen en weer wordt geslingerd door allerlei verschillende emoties en af en toe gewoon even uit de bocht vliegt.

Het Amazoneverbond heeft mijn verwachtingen enorm overtroffen. Het is een boek met veel spanning, liefde, macht, maar ook een dosis verdriet. Voor mij is Ad Van de Lisdonk op de kaart gezet en ga meteen door r in deel twee.

Niet in kracht zijn wij inferieur ten opzichte van mannen;
Dezelfde ogen, onze ledematen gelijk;
Eenzelfde licht dat we zien, eenzelfde lucht die we ademen;
En er is geen verschil in het voedsel dat wij eten.
Wat wordt ons dan door de hemel onthouden waar mannen wel recht op hebben?

Originaliteit: 5
Spanning: 5
Psychologie: 4
Plot: 5
Schrijfstijl: 4

Het Amazoneverbond is voor mij zeker 4,5 ster waard!

Bianca


Bekijk op bol.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten