zaterdag 21 januari 2017

Het Amazoneconflict – Ad van de Lisdonk

Over de schrijver:
De Nederlandse auteur Ad van de Lisdonk (1964) schreef in zijn jeugd al vele korte verhalen en publiceerde zijn eerste in 1989. Overmoedig door de positieve feedback stuurde hij het ook naar de Nederlandse Playboy, die de tekst niet plaatste. De afwijzing is voor Van de Lisdonk een herinnering om niet te snel te denken dat iets goed genoeg is voor publicatie. Na zijn rechtenstudie richtte hij een aantal succesvolle IT-bedrijven op, waardoor het schrijven van fictie enigszins op een zijspoor kwam te staan. Wel schreef hij meer dan honderd juridische en technische artikelen, en ook enkele technische boeken.
Maar zijn hart bleek toch bij het schrijven van fictie te liggen. Vanaf 2010 reserveerde hij elke week tijd voor het schrijven van een thriller over een geheim genootschap van militante vrouwen. Het manuscript bood hij in 2011 aan op de crowdfunding website TenPages.com. Binnen drie weken kreeg hij de beschikbare aandelen en in 2013 verscheen bij De Crime Compagnie het resultaat, Het Amazoneverbond, dat het eerste deel was van een trilogie. Het tweede deel, Het Amazoneoffensief, verscheen twee jaar later. In 2016 is deel drie, Het Amazone conflict een feit.

Achterflap:
Het zinderende eindspel in de strijd tegen Amazone

Laura Sieberg is geworden wat Amazone van haar heeft gemaakt. Als een kille, moordende machine jaagt ze op de kopstukken van de organisatie. Terwijl Amazone haar zwaarste wapen inzet om de ene regering na de andere aan zich te onderwerpen, loopt Laura in een door hen opgezette valstrik. Als ze zichzelf en de mensen waar ze om geeft wil redden, moet ze het voortbestaan van de wereld op het spel zetten.

Mijn mening:
Deel drie begint gelijk met een heftig vervolg op deel twee, alsof de tijd is stil blijven staan. Laura is niet van plan zich over te geven aan de Amazones dus ze besluit een poging te doen een van de leiders van de Amazones om zeep te helpen. Daarna breekt over heel de wereld de hel los. Laura gaat op bizarre wijze de strijd aan met de koningin van de Amazones. Beiden hebben een team achter zich die voor hen door het vuur gaan. Dit betekent natuurlijk ook slachtoffers, vele slachtoffers zelfs. Laura komt in een situatie waarin ze totaal haar gevoel kwijt raakt en alleen maar gericht is op wraak. Ze is niet meer in staat gevoelens te tonen, dit zijn enge momenten.
Het Amazoneconflict getuigt van een mooi staaltje machtsmisbruik, het wordt duidelijk dat vrouwen prima in staat zijn voor zichzelf op te komen, met de nadruk op voor zichzelf, het egoïsme druipt ervan af.
Om begrip te kunnen opbrengen voor Laura en haar handelen moet je naar mijn mening wel alle drie de boeken lezen. Dit maakt het verhaal compleet en heeft mijn stoutste verwachtingen overtroffen.
Ad Van de Lisdonk is er wat mij betreft heel goed in geslaagd een spannend avontuur te combineren met voor mij veel heen en weer slingerende emoties. Een lach, een traan, verbazing en beklemming.
Het plot is verrassend en blijft altijd de mogelijkheid houden om tot een vervolg te komen, al denk ik zelf dat Laura rust nodig heeft.

Spanning: 5
Plot: 5
Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Psychologie: 5

Voor mij is Het Amazoneconflict dan ook 5 sterren waard.

Bianca


Bekijk op bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten