donderdag 26 januari 2017

De hitte van de hel – Gard Sveen

Over de schrijver:
Gard Sveen (1969) is een Noorse auteur en tevens werkzaam als senior adviseur bij het Noorse ministerie van Defensie. Zijn debuut De doden hebben geen verhaal (Den siste pilegrimen, 2013) werd bekroond met zowel de Gouden Revolver, de prijs voor de beste Noorse thriller van het jaar, als de prestigieuze Glazen Sleutel, voor de beste Scandinavische thriller van het jaar. Als kers op de taart ontving Sveen daarna ook nog de Maurits Hansen Award voor het beste Noorse thrillerdebuut. Hitte van de hel is het tweede boek met Tommy Bergmann in de hoofdrol:

Achterflap:
Als inspecteur Tommy Bergmann een zwaargewonde prostituee aantreft in een appartement in Oslo, voert zijn herinnering hem terug naar een zaak tijdens zijn beginjaren bij de politie. De verwondingen van de jonge vrouw lijken namelijk verontrustend veel op die van de slachtoffers van seriemoordenaar Anders Rask, een onderwijzer die in de jaren tachtig dood en verderf zaaide. Rask zit echter opgesloten in een van de zwaarst bewaakte tbs-klinieken van het land en kan dus de dader niet zijn. De moeder van een van de vermoorde meisjes leest in de krant over de zaak van de prostituee. Ze is er zeker van dat Rask, haar dochters toenmalige onderwijzer, ten onrechte veroordeeld is, en ze weet wie de echte dader is... De hitte van de hel is het los te lezen tweede deel in de serie over de Oslose inspecteur Tommy Bergmann. Een duistere thriller die je meesleurt in iemands waanzin – maar is het die van het slachtoffer… of van de dader?

Mijn mening:
Waar Tommy Bergmann in De doden hebben geen verhaal moest gaan spitten in een oorlogsverhaal is dit in het tweede deel totaal anders. De hitte van de hel is een verhaal waarin de psyche van de mens flink onder de loep wordt genomen. Anders Rask zit al jaren opgesloten in de TBS kliniek Ringvill omdat hij veroordeeld is voor de moord op meerdere meisjes waaronder Kristiane Thorstensen. Kristiane komt uit een welgesteld gezin, haar moeder Elisabeth kan de dood van haar dochter niet verwerken en vooral deze zaak krijgt veel media aandacht. De andere slachtoffers zijn prostituees en die verdwijnen, bizar genoeg, snel naar de achtergrond. Als er in 2004 wederom een meisje dood wordt aangetroffen heeft dit opvallende gelijkenissen met de moorden van 1988, alleen kan Anders Rask de dader niet zijn want hij is (nog) niet vrij. Anders heeft wel om heropening van de zaak gevraagd omdat hij terug komt op zijn eerdere bekentenis, hij blijft nu volhouden de dader niet te zijn. Arne Furuburget, de psychiater van Anders begint zo langzaam aan te twijfelen aan zijn eigen kunnen als arts, de recente moord zet hem aan het denken. Heeft hij in het verleden de verkeerde keuzes gemaakt en is hij zijn eigen leven wel veilig? vraagt hij zichzelf af. Hij besluit in eerste instantie zonder medeweten van de politie op onderzoek uit te gaan maar hij ontkomt er niet aan om met de politie te gaan samenwerken.
Rask is een psychopaat die je kippenvel bezorgt, onbetrouwbaar, eng maar doelgericht.

Gard Sveen is er wat mij betreft in geslaagd om op een mooie realistische wijze te beschrijven hoe een psychiater zijn cliënt een stempel voor het leven moet geven. De gevolgen van een verkeerde diagnose kunnen fatale gevolgen hebben. De onvoorspelbaarheid van de psyche van de mens is soms moordend.
We zijn tenslotte allemaal mensen, ook de psychiater, dat wordt in mijn ogen wel eens onderschat.
In het tweede deel komen we meer te weten over het verleden van Tommy Bergmann, zo af en toe vraag ik me af of hij zijn werk bij de politie wel naar behoren uit kan voeren, gelukkig deelt zijn baas deze mening en wordt Tommy verplicht aan zichzelf te werken. Het is overigens geen must om eerst deel één te lezen, Tommy en zijn directe collega’s komen natuurlijk terug, maar het boek heeft weinig verwijzingen naar het verleden waardoor je iets zou missen.
De hitte van de hel is een beklemmende, psychologische thriller met een gedeeltelijk open einde die mij nu al doet snakken naar het volgende deel.

Schrijfstijl: 5
Plot: 5
Originaliteit: 5
Spanning: 5
Psychologie: 5

Voor mij is De hitte van de hel echt 5 sterren waard!

Bianca


Bekijk op bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten