zondag 25 december 2016

Letterrijn blikt terug

Nog twee weken en dan is 2016 voorbij. Er is dan ook geen ontkomen aan; het is de tijd van terugblikken en goede voornemens. Ook ik kijk in dit blog terug op het afgelopen jaar en werp alvast een blik vooruit naar het jaar dat nog moet beginnen. Voor onze uitgeverij was 2016 een goed jaar. In mei 2017 bestaan we vijf jaar en ook het afgelopen jaar is het ons gelukt om de uitgeverij verder uit te bouwen. Zo langzamerhand beginnen mensen de naam LetterRijn te kennen en als ze dat dan ook nog eens koppelen aan het feit dat wij goede boeken uitgeven, dan zijn we op de goede weg!

Voor 2017 liggen er op dit moment plannen voor het uitgeven vier thrillers, drie Young Adults en twee verhalenbundels. Als al deze plannen ook daadwerkelijk worden gerealiseerd, dan is het jubileumjaar voor LetterRijn ook het meest productieve sinds het ontstaan van de uitgeverij.

Het streven voor 2017 is om in elk geval tien boeken uit te geven. Wanneer je bedenkt dat we op het drukken van de boeken na alles met zijn tweeën doen, dan ligt de lat best hoog, zeker omdat wij absoluut niet willen inleveren op de kwaliteit van onze boeken.

Wij hebben in december nog twee gesprekken in de planning met auteurs van wie wij hopen dat we tot overeenstemming komen en hun boek gaan uitgeven. In beide gevallen gaat het om een Young Adult en om manuscripten waar wij heel graag een mooi boek van willen maken.

Om te zorgen dat er geen belangrijke zaken worden vergeten, sturen wij ruim voor het gesprek de auteur, naast een conceptcontract, alvast de punten die tijdens het gesprek aan bod komen. Zo kan hij/zij zich goed voorbereiden en eventuele vragen en opmerkingen alvast op papier zetten.

Hieronder de punten die in ieder geval besproken worden.

  1. Nader kennismaken: uitleg over ontstaan van LetterRijn, wat voor uitgeverij het is en de rolverdeling binnen de uitgeverij;
  2. Verwachtingen: wat verwacht jij als schrijver van ons als uitgever en wat verwachten wij van onze auteurs;
  3. Het contract: is alles duidelijk of zijn er nog vragen?
  4. Begeleiding en redactie, van manuscript tot boek: proeflezers, aanwijzingen, proefdruk;
  5. Promotie van het boek: bespreken van verwachtingen vanuit de uitgeverij, ideeën van de auteur met betrekking tot promotie doornemen. Aangeven wat LetterRijn doet aan de promotie van boeken. Het gebruiken van social media, wat doet LetterRijn en wat wordt er verwacht aan actie van de auteur;
  6. Cover en vormgeving van het boek;
  7. Presentatie van het boek: welke ideeën zijn er en hoe kan LetterRijn deze ondersteunen);
  8. Afspraken maken over o.a : verschijningsdatum van het boek, oplage, zaken die de auteur moet doen met betrekking tot social media. Aanmaken van auteurspagina.

Of we na het bespreken van deze punten overgaan tot het tekenen van het contract hangt er vanaf of zowel de auteur als wij het gevoel hebben dat een goede samenwerking mogelijk is. Soms willen een van de partijen daar nog even over nadenken. Dat alleen maar goed, want beter iets langer nadenken en een volmondig ja dan een handtekening zetten onder een samenwerkingsovereenkomst terwijl er nog twijfel is. 

Tijdens zo’n eerste gesprek is het ook erg belangrijk om te kijken of er een ‘klik’ is tussen auteur en uitgever en of we dezelfde ideeën hebben over hoe we gezamenlijk een boek maken waar beide partijen trots op kunnen zijn. Het proces om van een manuscript tot een boek te komen, is namelijk een periode dat je intensief met elkaar moet samenwerken en voor ons is daarvoor die ‘klik’ belangrijk. Juist omdat we een open communicatie en korte lijnen belangrijk vinden.

Het zetten van de handtekening onder het contract is de belangrijke eerste stap op weg naar een boek. Voor het boek daadwerkelijk in de winkels ligt, gaat er nog behoorlijk wat tijd overheen. Ik zie het altijd maar als een zwangerschap; soms heel leuk, soms even stukken minder leuk maar aan het einde van het traject ligt er dan een mooie boekenbaby in de winkels.

Wij kijken in ieder geval uit naar 2017, een jaar waarin wij als uitgever hopelijk weer vaak het geweldige moment mogen meemaken dat het boek van de drukker komt en je na maanden van hard werken voor de eerste keer een exemplaar in handen hebt.

Ik wens jullie namens LetterRijn een heel mooi 2017 toe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten