zaterdag 22 oktober 2016

Moordvrienden – Nele Neuhaus

Over de schrijfster:
Nele Neuhaus (Münster/Westfalen, 1967) is het pseudoniem van Cornelia Löwenberg, ze schreef al van jongs af aan. Haar eerste twee boeken (Unter Haien, 2005 en Eine unbeliebte Frau, 2006) gaf ze in eigen beheer uit in een oplage van vijfhonderd exemplaren, met een voorraad in de garage. Nu is ze een van de populairste Duitse thrillerauteurs van dit moment, met meer dan drieënhalf miljoen verkochte exemplaren van haar boeken.

Met haar derde boek, Sneeuwwitje moet sterven (Schneewittchen muss sterben, 2010) brak ze door via de grote uitgever Berliner Ullstein-Verlag. Direct na publicatie belandde het boek hoog in de bestsellerlijst van Der Spiegel. Het succes bleef Neuhaus achtervolgen, ze publiceerde achtereenvolgens de thrillers Wie wind zaait  (2011), Boze wolf  (2012) en De levenden en de doden  (2014). In haar thrillers zijn de hoofdrollen weggelegd voor rechercheur Ria Kirchhoff en haar baas Olivier von Bodenstein. In de periode 2013-2015 werden maar liefst zes van haar boeken voor de Duitse televisie tot film bewerkt.  
Tussendoor schreef Neuhaus ook nog een aantal goed ontvangen kinderboeken, waaronder de serie 'Elena – ein Leben für Pferde'.
Achterflap:
Een gruwelijke vondst in de dierentuin in de Taunus: in het olifantenverblijf ligt een menselijke hand. Rechercheur Oliver von Bodenstein en zijn collega Pia Kirchhoff vinden het bijbehorende lijk in een weiland tegenover de dierentuin. Het slachtoffer was docent en een charismatische milieuactivist, die door zijn leerlingen op handen werd gedragen – en door de gegoede burgers van de stad intens werd gehaat. Intens genoeg om hem te vermoorden?

Mijn mening:
Moordvrienden is het tweede deel in een serie met Bodenstein en Kirchhoff in de hoofdrol. Jammer genoeg zijn de delen niet op volgorde in het Nederlands vertaald waardoor vele lezers de delen 3 t/m 7 al hebben gelezen. Gelukkig was ik daar nog niet aan toe gekomen en ben dus een aantal maanden geleden gestart met deel 1 (De onbeminde vrouw) en nu dus Moordvrienden. Ik zou het erg jammer gevonden hebben als ik het leven van Pia en Olivier buiten hun werk om niet van het begin af aan  zou hebben kunnen volgen. In deel één hebben we  uitgebreid kennis gemaakt met het duo en in deel twee gaan hun persoonlijke levens verder waar het in het eerste deel geëindigd is. Hun beider privéleven vind ik van grote toegevoegde waarde en loopt  als een rode draad door het verhaal.

Moordvrienden gaat over een moord in de buurt van een dierentuin. Pauly, dierenactivist en docent wordt zonder arm en been terug gevonden, de missende ledematen zijn in de dierentuin achtergelaten. Al snel wordt duidelijk dat er tal van mensen uit zijn naaste omgeving in aanmerking komen om voor deze gruwelijke daad verantwoordelijk te zijn. Pauly was bij veel mensen, vooral de leerlingen die hij les gaf een graag gezien iemand. Maar een nog veel grotere groep haatte hem, hij had veel vrienden maar nog meer vijanden. Dit betrof zowel zijn ex-vrouw als zakenmensen uit de buurt omdat Pauly er alles aan deed om de uitbreiding van een snelweg tegen te gaan. Zelfs een groep leerlingen lijkt niet zo van Pauly gecharmeerd te zijn als eerst gedacht wordt en worden toegevoegd aan de lijst van verdachten. Het is in het begin even moeilijk om alle namen die iets met de zaak te maken kunnen hebben uit elkaar te houden, heb ervoor gekozen om een lijstje bij te houden.

Pia Kirchhoff en Olivier Bodenstein worden op de zaak gezet en zullen er alles aan doen om samen met hun team de dader te vinden.  Vooral Pia heeft moeite om haar werk en privéleven gescheiden te houden als ze niet in staat is bij sommige verdachten haar gevoel uit te schakelen. Olivier krijgt op privégebied ook nog het een en ander op zijn bordje waar ik hopelijk in de volgende delen meer over te weten ga komen.

Gedurende het verhaal vallen er meerdere slachtoffers en wordt je als lezer verschillende malen op het verkeerde been gezet. De personages worden dermate goed neer gezet dat je voor de een sympathie kweekt en voor de ander juist afkeer voelt. Nele Neuhaus is een schrijfster met een zeer prettige schrijfstijl die mij op het gevoelige vlak weet te raken en daarbij ook nog een flinke dosis spanning aan het verhaal toevoegt. Een klein minpuntje is de hoeveelheid namen die ze gebruikt, dit zou iets minder mogen. Het boek bestaat uit 15 hoofdstukken en elk hoofdstuk beschrijft een dag van het onderzoek en alles wat daar omheen gebeurt.
Het blijft spannend tot de laatste bladzijde en zeker het plot was voor mij een grote verrassing.

Nele Neuhaus staat tot op heden zeker in mijn top 10 van favoriete schrijfsters en ik vermoed dat daar niet zo snel verandering in gaat komen.
Ik kijk er nu al reikhalzend naar uit om deel drie te gaan verslinden.

Schrijfstijl: 4
Plot: 5
Originaliteit: 4
Psychologie: 5
Spanning:5

Een boek wat voor mij zeker 4,5 ster waard is.


Bianca


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten