vrijdag 21 oktober 2016

Boekpresentatie Masterplan van Pjotr Vreeswijk op 15 oktober 2016

Zo’n vier maanden geleden kwam ik via Thrillerlezers in contact met Pjotr. Hij schreef blogs over zijn aankomend debuut als schrijver op onze website. En door allerlei Twitter berichten was er al snel een klik ontstaan.

Aangezien we er nogal veel plezier aan beleefden om zijn debuut goed op de kaart te zetten, hebben we de media nogal redelijk bestormd met de aankondiging hiervan.


De spanning liep hoog op en dat was ook te merken aan Pjotr zelf. Alsof hij een eigen rol had in zijn boek. De countdown werd ingezet. Er werden al enkele highlights van zijn boek prijsgegeven en daarmee werd het mij in ieder geval al duidelijk, dit boek wil ik lezen!

En toen was daar dan eindelijk het beruchte moment….de boekpresentatie van ‘Masterplan’.


Wij als Thrillerlezersclub hadden rond 14:00 uur afgesproken om eerst nog gezellig een voorafje te nemen (lees: koffie/thee en een tosti/pannenkoek) voordat het feest zou beginnen rond 17:00 uur. Aangezien we allemaal een beetje uit de buurt van elkaar wonen is dit dan ook een gezellig treffen en ik leer weer drie nieuwe gezichten kennen.

De locatie, Beachclub De Golfslag aan het Scheveningse strand, was een bewuste keuze aangezien deze omgeving zeer bekend is voor hem als wijkagent van die buurt. De weergoden waren hem gunstig gezind want het zou een mooie nazomerse dag worden.

Bij het afdalen van de trap kwam het feestgedruis ons al tegemoet. Een grote groep mensen hadden zich inmiddels al verzameld in de tent van ‘Day by Day’.
Op zoek naar het middelpunt van die dag schoten mijn ogen over het totale publiek. Andere leden van onze club kwamen al snel bekende mensen tegen, maar voor mij waren ze dus allemaal nieuw.
Al snel  had ik hem in de menigte gevonden en met een begroeting van eindelijk we zien elkaar eens in levende lijve, was voor mij het ijs meteen gebroken. Ook de kennismaking met zijn vrouw Mariska voelde als vertrouwd na maanden lang Twitter contact wat we inmiddels al aardig hadden opgevoerd.


Het moment suprème, Pjotr stapt op het podium en spreekt de menigte toe. Simpel en eenvoudig als hij is, in het Haags accent, nodigt hij de hoofdredacteur Theo van Rijn van de Uitgeverij LetterRijn uit om op het podium te komen. Met veel toewijding naar Theo en ook aan Sandra spreekt hij zijn dankwoord uit naar de uitgever voor het vertrouwen in zijn debuut boek ‘Masterplan’.
Theo neemt het woord over en spreekt over een goeie samenwerking waaruit dit mooie en spannende boek tot stand is gekomen. De aankondiging van een tweede boek wordt nog even snel benadrukt.


Vervolgens nodigt Pjotr Hanneke, commissaris en plaatsvervangend korpschef uit. Hanneke maakt haar werk als commissaris meteen waar, door na een duidelijk onderzoek, vast te stellen dat er wel degelijk overeenkomsten zijn tussen het schrijven van een boek en hun werk als politieagent.
Met treffende steekwoorden als vertrouwen, doorzettingsvermogen en creativiteit die zowel bij politiewerk als bij het schrijven van een boek voorbij komen is het toch meer dan duidelijk dat hieruit wel een ‘Masterplan’ moest ontstaan.

En dan de uitreiking van het eerste boek, naar wie zou die eer gaan?. Met glunder in zijn blauwe ogen kondigt Pjotr zijn speciale gast aan: John van de Heuvel betreedt het podium.


John spreekt over zijn eigen debuut van 1998 over niemand minder dan Bram Moszkowicz. Het gevoel van dit debuut kan hij zich nog goed herinneren en het is ook voor hem een eer om het eerste boek in ontvangst te mogen nemen.

Hierna volgen nog de laatste slotwoorden van Pjotr om er een gezellig feestje van te maken. Vervolgens geniet iedereen van de prachtige entourage, de gezelligheid en de heerlijke hapjes en drankjes. Enkele bekende schrijvers komen we tegen zoals Max van Olden (de Schaduwprijs-winnaar), Marlen Beek-Visser en Yvonne Deinert. 

Rond 19:00 uur liep het feestje langzaam ten einde, maar er moest nog één ding gebeuren. Ons cadeau aan Pjotr was nog niet aangeraakt. De heerlijke marsepeintaart die wij hem hadden overhandigd met onze felicitatie erop moest wel nog even aangesneden worden.

Onder het genot van een lekker kop koffie werd de taart met een geselecteerd gezelschap opgegeten. Hiermee was de grote dag aan zijn einde gekomen.
Ik weet zeker dat deze het boekje in gaat als een van de betere boekpresentaties en we zullen hier nog lang over napraten.

Bij deze wil ik Pjotr dan ook namens Thrillerlezers heel hartelijk bedanken voor de mooie dag en hem veel succes wensen met de verkoop van zijn boek ‘Masterplan’!

DaniëlleGeen opmerkingen:

Een reactie posten