zondag 2 oktober 2016

Duorecensie: Samen - Anita Terpstra

Titel: Samen
Auteur: Anita Terpstra
Uitgeverij: Cargo
288 pagina’s

Over de schrijfster
Anita Terpstra (Hallum, Friesland, 1974) is een Nederlandse thrillerauteur en tevens freelance journalist en redacteur. Ze studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis.
In 2009 debuteerde ze als misdaadauteur met Nachtvlucht, dat genomineerd werd voor de Schaduwprijs (voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut) en de Crimezone Thriller Award. 
Van haar vierde thriller Anders (2014) werden de rechten aangekocht door Denoël, een Franse uitgever. Eerder kocht de Duitse uitgever Blanvalet (Random House) al de rechten voor het boek, na een verhitte veiling met andere gerenommeerde Duitse uitgevers.
Samen is inmiddels haar zesde thriller.

Achterflap
Matt wordt verdacht van de ontvoering van vijf vrouwen. Een van de vrouwen wist te ontsnappen en op basis van haar getuigenis wordt hij ter dood veroordeeld. Matt blijft echter volhouden onschuldig te zijn; de andere vrouwen zijn nooit gevonden.
In de gevangenis krijgt Matt bezoek van de bijdehante Mackenzie, de enige vrouw die gelooft in zijn onschuld. Ze gaat zelfs zo ver dat ze met Matt trouwt, ondanks dat iedereen in haar eigen omgeving haar laat vallen.
Mackenzie zal werkelijk alles doen om Matts onschuld te bewijzen, zelfs een ontsnapping uit de zwaarbewaakte gevangenis. Voor haar staat er namelijk nog veel meer op het spel…

Vrouwen doen domme dingen in de naam van de liefde.

Heidi: Nadat ik met heel veel plezier de eerdere thriller Anders van Anita Terpstra had gelezen, was ik erg nieuwsgierig naar haar nieuwste boek, enthousiast begon ik er dan ook aan.
Toen ik de cover bekeek, had ik even het idee dat ik een thriller van een Amerikaanse schrijfster in mijn handen had, omdat het echt buitenlandse allure uitstraalt. Als ik later lees dat het verhaal zich ook daadwerkelijk in Amerika afspeelt, vind ik deze cover erg passend bij het verhaal.

DaniëlleHet verhaal start met een aantal brieven tussen Matt, die ter dood veroordeeld is, en MacKenzie. MacKenzie is in contact gekomen met Matt door de start van een hondenopvoedcursus in de gevangenis. Door het schrijven van de brieven komen Matt en MacKenzie steeds dichter bij elkaar. Dan besluiten ze om met elkaar te trouwen.

HeidiHet verhaal begint vanuit het oogpunt van Rosie. Ze denkt aan vroeger, toen ze bepaalde keuzes niet kon begrijpen, maar ze komt er nu achter dat ze die keuzes wel begrijpt, en hoe…
Daarna worden de hoofdstukken afgewisseld tussen Mackenzie, die in de ik-vorm wordt geschreven en de ontvoerde vrouwen, waarbij ik me afvroeg of ze nog wel leefden, omdat dit niet helemaal duidelijk is, dit zorgt voor extra spanning.
Mackenzie is de vrouw die als een blok voor Matt valt en er alles aan doet om zijn onschuld te bewijzen en hem uit de gevangenis te krijgen. Ze trouwt zelfs met hem, iets wat ik in eerste instantie niet kon begrijpen, wie trouwt er nou met een moordenaar? Als ik iets verder lees, slaat bij mij de twijfel toe en gaan mijn gevoelens als een pingpong balletje heen en weer, ik krijg zelfs medelijden met Mackenzie.

DaniëlleAls lezer zet je grote vraagtekens bij de beslissing van MacKenzie om met een moordenaar te gaan trouwen, ondanks dat hij beweert onschuldig te zijn. Na de voltrekking van het huwelijk komt MacKenzie voor grote problemen te staan. De mensen in haar omgeving die haar huwelijk natuurlijk verafschuwen willen haar nu ook liever niet meer in hun buurt zien.
MacKenzie laat zich niet uit het veld slaan en ze vecht voor wat het waard is, om de werkelijkheid boven water te krijgen. Maar wat is het dat er zo drijft om Matt hoe dan ook uit de gevangenis te krijgen. Weet zij meer over de ontvoerde vrouwen? Weet ze zeker dat Matt onschuldig is? Of volgt ze haar eigen plan.…

Onschuldig tot het tegendeel bewezen is.

HeidiDe schrijfstijl van Anita Terpstra is erg prettig en leest vlot weg, de verhaallijn is boeiend, waardoor je maar door blijft lezen. Het verhaal zit goed in elkaar, met onverwachte wendingen, waardoor het weer helemaal de andere kant op gaat en je als lezer wordt verrast.
De spanning wordt goed opgebouwd, om op het eind nog in een extra stroomversnelling terecht te komen. Ik heb echt genoten van deze thriller, zo lees ik ze graag!

Daniëlle: De spanning neemt toe. De verhalen beschreven uit naam van Rosie, een van de ontvoerde vrouwen, zijn met veel gevoel neergezet. Elk detail is echt, als ware het dat je zelf ook opgesloten zit. MacKenzie is hard en meedogenloos en gaat vol passie op haar doel af. Helemaal opgezogen in het verhaal, waarbij je totaal verrast wordt door allerlei plotwendingen, kan je dit boek niet meer neerleggen. Totdat je alle puzzelstukjes in elkaar hebt gelegd.

Iets joeg me de stuipen op het lijf, als een ongewilde blik op de toekomst.

HeidiAnita Terpstra heeft met Samen een originele en spannende thriller neergezet en bewijst nogmaals, dat ze, net als de cover, een schrijfster van internationale allure is.

Waardering:

Plot 5
Schrijfstijl 4
Originaliteit 5
Psychologie 4
Leesplezier 5
Spanning 5

4,5 sterren voor Samen van Anita Terpstra.

DaniëlleDit is het eerste boek dat ik van Anita Terpstra gelezen heb en wat ben ik overrompeld door een heerlijke schrijfstijl, goed uitgewerkte personages en een verrassend plot! Ik heb gewoon geen andere keus: er moeten door mij nog meer boeken van haar gelezen worden, dat staat vast!

Plot 4,5
Schrijfstijl 5
Originaliteit 4
Psychologie 4,5
Leesplezier 4,5
Spanning 5

Ik geef Samen 4,5 sterren.


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten