donderdag 15 september 2016

Leesweek?

Ik ben iemand die eigenlijk altijd alles sneller digitaal gevonden heeft dan dat ze in de papierbrij wat gevonden heeft. Toen het papieren telefoonboek laatst kwam had ik dan ook zoiets van ‘moet dat tegenwoordig nog op papier?’.
Wat was ik enkele weken later blij met dat papieren telefoonboek, want dat was namelijk het boek waar ik afgelopen week toch wel het meeste in las.

Zondagochtend zat ik via de chat even lekker bij te kletsen met de teamgenoten. Ik had nog maar net de woorden: "Het dondert ook alweer. Vannacht was het net vuurwerk" getypt toen er opeens een enorme knal was. Ik schrok me rot. Mijn neus knalde bijna tegen het plafond van schrik en ik lag te trillen op mijn bed. Die was wel erg dichtbij. Ik kijk op de wekkers en zie alleen maar een zwarte display. Stroom eraf. Bed uit en naar de meterkast. De aardlekschakelaar was uitgeslagen, dus maar snel weer omgezet, zodat mijn man in de stal ook weer stroom had. Ik zag al snel dat een aantal apparaten het nog niet deden. In de stal ook niet, bleek toen mijn man in huis kwam. Een stoppenwisseling gaf ook niet in alle groepen resultaat, dus we vreesden dat we veel stuk hadden.
Op het modem brandde geen enkel lichtje meer. Bellen met de vaste telefoon ging dus niet. Gelukkig stond er nog een beetje beltegoed op mijn mobieltje, dus de eerste belronde met leveranciers van de koeling van de melktank en melkmachine kon starten. Al snel bleek toen dat de apparatuur nog wel eens heel kon zijn, maar dat er iets mis was in de meterkast. Toen dat ruim 2 uur later weer hersteld was deed de belangrijkste apparatuur het gelukkig weer. De melk kon weer gekoeld worden en was gelukkig ook niet te warm geweest.

Op het modem brandde echter nog niets. Bij het aanzetten van de computer gebeurde ook helemaal niets. Voercomputer eender.
Een dag later bleek dat deze allen overleden waren.
Het bleek bij de buren in een grote populier geslagen te zijn. Het beton was hier en daar van gaten voorzien. De inslag was via de wortels van de boom en een stroomdraadje naar het rioolhokje geslagen wat weer met het rioolhokje bij ons op het erf in verbinding stond. Bij ons in het hokje was een stopcontact finaal van de wand geslagen. Het rioolwater werd dus ook niet afgepompt.
Dan pas begint de drukte. Telefoonnummers niet te vinden. Regelen met de verzekering. Nieuwe computer uitzoeken, die snel geleverd kan worden, omdat de koeien anders geen brok in de stal kunnen krijgen, wat ook nog eens een enorme afname in het aantal liters melk betekent.
Het regelen van een nieuw modem bij KPN, waarbij ze nog eens een enorme flater in de afleverdatum maken. Het toch een afspraak moeten maken om de telefoonlijn te laten controleren...
Het was bijna topsport om alles te regelen. Een week van uren lang aan de telefoon hangen en dus speuren in dat papieren telefoonboek naar nummers. En lezen? Daar stond mijn hoofd even niet naar.
Gelukkig ben ik weer online. En het lezen kan weer starten. Verder in het 2e boek van Peter James waarvan de titel mij nu zelfs even ontschoten is.


Renée

Geen opmerkingen:

Een reactie posten