donderdag 15 september 2016

De nieuwe erfgenaam - Sophie Hannah

Titel: De nieuwe erfgenaam
Auteur: Sophie Hannah
Uitgeverij: The House of Books
Publicatiedatum: September 2016
Aantal bladzijdes: 336

Cover
Een typische Agatha Christie cover, de omtrek van een lijk op de vloer met Poirot die erbij staat te kijken. Roept echt het Whodunnit gevoel op zodra je deze bekijkt. Weinig kleuren waardoor een rustige cover is ontstaan. Persoonlijk trekt mij het niet zo.

Auteur
Sophie Hannah schrijft romans, kinderboeken, poëzie en thrillers. Na meerdere kinderboeken en poëziebundels geschreven te hebben, debuteerde zij in 2006 met Kleine meid, een psychologische misdaadroman. Vandaag de dag verschijnen haar boeken in ruim vijftig landen en 32 talen. In 2004 verscheen het eerste Hercule Poirot-verhaal van haar hand. In navolging van Agatha Christie welke deze Belgische speurneus heeft gecreëerd. De monogram moorden was het eerste deel, dit jaar komt het tweede deel uit, De nieuwe erfgenaam.

Achterflap
Clonakilty (Ierland), 1929. Athelinda Playford heeft verschillende mensen uitgenodigd om samen met haar en haar familie een week door te brengen op haar landgoed Lillieoak, op het platteland in het zuiden van Ierland. De genodigden - onder wie oude bekenden Poirot, Catchpool, Gathercole en Rolfe - weten niet waarom ze zijn uitgenodigd, terwijl de familieleden van mevrouw Playford zich verbazen over de samenstelling van het gezelschap. Daar komen ze gauw genoeg achter...

Mening

De zwaksten moeten het hardst schreeuwen om anderen te laten lijden.

Ik schaam mij diep door te zeggen dat ik nog nooit een echte Agatha Christie heb gelezen.. Ik kan hierdoor dus ook niet de vergelijking maken of de boeken op elkaar lijken en of Sophie Hannah in de buurt komt bij de echte boeken. Wat ik wel kan zeggen is dat ik hoop dat de boeken van Christie beter zijn dan deze. Wat duurde het lang voordat ik in het verhaal zat zeg. Het verhaal springt van de hak op de tak, waardoor het enorm warrig wordt. Hierdoor was de verhaallijn erg moeilijk bij te houden.
Daarnaast de hoeveelheid aan personages die naar voren worden geschoven, iedereen heeft wel iets te zeggen en daardoor moet je toch proberen iedereen te onthouden. Sommige stukken waren erg langdradig met toevoegingen waarvan ik dacht, Huh? Wat doet dat hier of wat heeft dat met het verhaal te maken? De onderlinge gesprekken die de personages met elkaar voeren gaan over heel veel, alles eigenlijk, maar ook weer nergens over en hebben in sommige gevallen weinig toevoeging aan het verhaal. Tot zeker de helft van het verhaal waren er al heel veel woorden voorbij gekomen, maar was er nog weinig noemenswaardigs gebeurd. Hierdoor vroeg ik mij echt af of ik wel verder zou lezen. Spanning is tot dit moment ook nog ver te zoeken.

Uiteindelijk wordt er rond de helft van het boek een moord gepleegd waardoor er meer spanning in het verhaal komt. Het verhaal loopt een stuk soepeler, de personages zijn minder wazig dan in het begin van het boek waardoor het verhaal beter te volgen is. Voor mijn gevoel begon het boek nu pas echt. (Wel een erg lange inleiding moet ik zeggen.) Nu de speurtocht eenmaal op gang is, wordt het een aangenaam boek om te lezen en ben ik ook nieuwsgierig hoe het in elkaar zit. De rest van het boek heb ik mij dan ook prima vermaakt met de zoektocht naar de dader en naar het uiteindelijke motief. Ik moet zeggen dat ik deels verrast was met het einde, hoewel hier toch enige voorspelbaarheid in zat.

Voor de Christie-fans hoop ik dat het wat weg heeft van haar boeken, maar persoonlijk duurde het mij allemaal te lang voor het verhaal op gang kwam. Ik ben uiteindelijk wel blij dat ik door gelezen heb, maar ik zal niet zo snel nog een boek van Sophie Hannah oppakken uit deze serie.

Spanning: 2,5
Plot: 2,5
Leesplezier: 2,5
Schrijfstijl: 2,5
Originaliteit: 3
Psychologie: 3,5

Met hierboven genoemde scores kom ik niet verder dan een zéér nipte 3 sterren voor De nieuwe erfgenaam van Sophie Hannah.

Amanda


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten