donderdag 22 september 2016

Gebroken – Michael Robotham

Over de auteur:
Michael Robotham (Casino, Nieuw-Zuid-Wales, 1960) is een Australische thrillerauteur en journalist. In de laatste functie reisde hij veertien jaar lang de wereld rond en zijn artikelen verschenen in diverse Britse, Amerikaanse en Australische kranten en tijdschriften. Als ghostwriter schreef hij vijftien autobiografieën van beroemdheden, waaronder politici, popsterren en sportmensen. Twaalf van deze boeken belandden op de Sunday Times bestsellerlijst.
In 2004 debuteerde Robotham met de door media en lezers veelgeprezen thriller The suspect (De verdenking), mede door de verbluffende plotwending. Het boek was de start van de succesvolle serie met in de hoofdrol de sympathieke en aan Parkinson lijdende psycholoog Joseph O'Loughlin. De serie werd razend populair en in 2015 schreef Robotham het achtste deel: Watching you.
Hij schreef ook een aantal standalone thrillers, waaronder
Life or death (2014), dat naar het Nederlands werd vertaald als Leven of dood. Het boek werd door lezers en vele media vol loftuitingen ontvangen en wederom geprezen vanwege de fraaie plotwendingen. Financial Times noemde het een van de beste thrillers van het jaar en dagblad The Australian noemde Robotham een thrillerauteur op de top van zijn kunnen.
Het werk van Robotham werd vele malen bekroond en genomineerd. Zo won hij tweemaal de Ned Kelly Award, de prestigieuze Australische misdaadboekenprijs, werd hij tweemaal genomineerd voor de CWA Ian Fleming Steel Dagger Award en tweemaal voor de The CWA Ian Fleming Gold Dagger Award, welke prijs hij in september 2015 in ontvangst mocht nemen voor Life or death. Robothams boeken zijn in meer dan twintig talen vertaald en in meer dan vijftig landen uitgegeven.

Achterflap:
Klinisch psycholoog Joseph O'Loughlin wordt op zijn eerste werkdag als professor geconfronteerd met een tragische gebeurtenis. Voor zijn ogen springt een naakte vrouw van een hoge brug haar dood tegemoet. Vlak voor ze springt zeg ze nog: 'Je snapt het niet'. De politie is ervan overtuigd dat het zelfmoord is, maar niet veel later krijgt Joe bezoek. Het is de tienerdochter van de vrouw. Het meisje weigert te geloven dat haar moeder van de brug is gesprongen: ze zou nooit zelfmoord plegen en had bovendien hoogtevrees. Joseph wil haar wel geloven, maar heeft de vrouw zelf zien springen. Wat heeft haar tot deze wanhopige daad aangezet? Welke stem? Welke donkere kracht?

Mijn mening:
Gebroken is het derde deel met Joe O’Loughin en Vincent Ruiz in de hoofdrol. Wat mij betreft is het een pre om de voorgaande delen eerst te lezen. Je pakt dan gelijk de draad in het gezinsleven van Joe, zijn vrouw Julianne en hun kinderen Charlie en Emma op waar het in deel twee (Het verlies) is geëindigd. De band tussen Joe en Vincent heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een hechte vriendschap waarbij beide heren voor elkaar door het vuur gaan. Over Vincents achtergrond zou ik nog wel meer te weten willen komen, voor nu is eigenlijk alleen nog maar bekend dat hij een dochter heeft. Joe ondervindt zo langzamerhand steeds meer hinder van zijn Parkinson en heeft de keus gemaakt om zijn beroep van psycholoog in wat rustiger vaarwater te brengen door voor de klas te gaan staan. Als er dan kort in de buurt van de school een naakte vrouw om het leven komt blijkt al vrij snel dat er aan zelfdoding getwijfeld wordt. Darcy, de dochter van de dode vrouw klopt bij Joe aan voor hulp. Hierdoor staat dan gelijk het gezinsleven van Joe onder flinke druk en krijgen we een grotere inkijk in het gezinsleven van Joe en Julianne. De relatie komt nog verder onder spanning te staan als er een tweede slachtoffer valt en Joe zich helemaal op de zaak stort waarbij het hele gezin te maken krijgt met angstige en vooral spannende momenten.
Robotham is er wat mij betreft in geslaagd om een geweldig psychologisch verhaal te schrijven waarin de combinatie van psychologie, spanning en vooral ook de persoonlijke achtergrond van de hoofdrolspelers precies in goede proporties is verdeeld. Het is tevens bizar goed gelukt om het gezin O’Loughin te verweven in de (zelf)moorden die in dit boek centraal staan. Robotham zorgt ervoor dat ik zo snel mogelijk verder wil met het volgende deel.

Psychologie: 5
Spanning: 5
Plot: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5

Een boek wat iedereen die van een (psychologische) thriller houdt wat mij betreft gelezen moet hebben! 5 sterren!

Bianca


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten