zondag 21 augustus 2016

De vrouw die niet zwijgen wilde

Titel: De vrouw die niet zwijgen wilde
Auteur: John Brosens
Uitgeverij: Mira Loves Books
304 bladzijden
Verschenen: Maart 2016

Op de achterflap
Levensmiddelenproducent Filoux komt door dalende omzetten in een neerwaartse spiraal terecht. Maar gelukkig, er dient zich een vers succes aan in de vorm van CoolSpread, een nieuw type margarine dat ook bij hoge temperaturen compact en smeerbaar blijft. Een gouden greep: in tropische landen denkt Filoux een gewillige markt aan te boren. Het pad naar de miljoenen wordt met een Unescosubsidie geƫffend.
Maar laboratoriummedewerkster Donna komt een fatale bijwerking op het spoor. Zij slaat alarm. Dan slaan er binnen en buiten het bedrijf krachten toe die haar de mond willen snoeren. En dat gebeurt meedogenloos. Donna weigert toe te geven. Ze komt in een maalstroom van gebeurtenissen terecht en moet vrezen voor haar leven.

Over de auteur
John Brosens (1946) publiceert ook jeugdromans en gedichten onder het pseudoniem Adriaan Broos. Vanaf 1982 schreef hij onderwijskundige producties, voornamelijk Engelse schoolboeken, blauwdrukken voor onderwijsmethodes en een aantal lees- en literatuurboekjes. In 1998 verscheen zijn eerste jeugdroman, Door de duistere diepten; een fantasy-achtig verhaal dat weliswaar goede kritieken oogstte maar geen spectaculaire oplagen opleverde. In 2003 verscheen zijn gedichtenbundel Wateren & Luchten.

Sinds 2002 wijdt hij zich geheel aan het schrijven van fictie. In oktober 2004 verscheen bij Ellessy Crime zijn eerste thriller, Jacht op de jager. In november 2005 volgde Duijkers dossiers, het verhaal over een dubbele moord aan een der boulevards in Vlissingen. Eind 2006 bracht hij zijn derde spannende boek uit: Zwart fortuin - geen speurdersroman, doch een psychologische thriller. Begin december 2007 verscheen Dubbel gepakt - wederom een psychologische thriller, ditmaal in de vorm van een stalkerverhaal. In oktober 2008 kwam Het spoor van de Pandora uit. In juni 2010 verscheen bij Compaan uitgevers de zesde thriller op rij, Project Luvarine. Zijn zevende thriller, Laag bij de grond, is als novelle geschreven en maakt met drie korte verhalen deel uit van de verhalenbundel Perspectief, uitgegeven door ParelZ. 

Cover
Een vrouw die aan het verdrinken is. Een Rotterdamse brug op de achtergrond.
Op de achterkant loopt de brug door.
In combinatie met de intrigerende titel zou ik het boek wel oppakken in de winkel om de achterflap te lezen. En daar is meteen een probleem: door de doorlopende afbeelding van de brug vind ik de flaptekst lastig te lezen. Het zou voor mij een reden zijn om het boek niet verder te bekijken.
Ook staat in de flaptekst de naam Donna, terwijl het hoofdpersonage Bella heet. Dit is bekend bij de schrijver en zal in volgende edities aangepast worden.

Mijn mening
Het is mijn eerste kennismaking met deze schrijver. Ik ging dus helemaal blanco aan het boek beginnen.

Het verhaal is spannend, al zijn er hier en daar wat mij betreft iets teveel toevalligheden. Bella en Felix die dezelfde bende achter zich aan hebben en net Felix redt Bella van een moordaanslag. En de dubbelganger van Felix, het is net iets te handig voor het verhaal. En lijkt daardoor minder geloofwaardig. Jammer.

Het onderwerp op zich is origineel. Ik zou niet zo snel een thriller verwachten die zich rondom margarine afspeelt. Door de internationale link ( Unesco, EU ) heeft het verhaal net even wat meer dimensie.

Of het verhaal geloofwaardig is? Het zou mij niks verbazen als zulke dingen in de werkelijkheid gebeuren. Beangstigend genoeg. De ontknoping is voor mij wat vergezocht, maar dat komt denk ik ook door de toevalligheden waar gebruik van gemaakt wordt.
Er zit ook nog een klein continuĆÆteitsfoutje in: de bad guy heeft steeds een hap uit zijn linker oor, en opeens is het zijn rechter oor.

De schrijfstijl is fijn. Ondanks alle minpunten is het een lekker boek om te lezen. En als je wat minder kritisch bent heb je er een leuk boek aan.
Toch wel een aanrader, maar met kritische noten.

Plot: 3
Spanning: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 3,5
Originaliteit: 3,5

3,5 sterren

Juul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten