donderdag 7 juli 2016

De laatste mijl - David Baldacci

Titel: De laatste mijl
Auteur: David Baldacci
Uitgeverij A.W. Bruna
397 bladzijden

Over de auteur
David Baldacci werd geboren in Virginia in de Verenigde Staten. Hij studeerde politieke wetenschappen en rechten, en was negen jaar werkzaam als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. In 1996 debuteerde hij met Het recht van de macht. Baldacci’s werk is in 45 talen vertaald en wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. Eerder verscheen in de thrillerreeks met Amos Decker De geheugenman.

Achterflap
Nadat hij de afgelopen twintig jaar in de gevangenis heeft gezeten voor de moord op zijn ouders, krijgt Melvin Mars plotseling te horen dat hij wordt vrijgelaten. Volkomen onverwacht heeft iemand een bekentenis afgelegd die hem vrijpleit. Desondanks blijft het onduidelijk wie de werkelijke moordenaar is, want wat als de afgelegde bekentenis valt is? Is Melvin dan toch de eigenlijke dader?
Amos Decker begint net te wennen aan zijn nieuwe baan bij de FBI wanneer hij leest over de zaak-Melvin Mars. Hij raakt gefascineerd door de overeenkomsten die er zijn met de moord op zijn eigen gezin en begint zijn eigen onderzoek. Langzaam maar zeker komt hij dichter bij de afschuwelijke waarheid.

Hij kon in het verleden blijven leven, of hij kon naar buiten gaan en kijken of hij een toekomst had. Op sommige dagen zou die beslissing gemakkelijker zijn dan op andere.

Amos Decker is onderweg naar Virginia om daar aan een nieuwe uitdaging te beginnen. Hij gaat onderdeel uitmaken van een speciaal team bij de FBI, samengesteld uit burgers met speciale vaardigheden en FBI-agenten om cold cases opnieuw te onderzoeken en wellicht op te lossen. Het geheugen van Amos valt onder ‘speciale vaardigheden’. Na een ongeluk is zijn geheugen namelijk vrijwel perfect; hij vergeet niets meer. Tijdens de autorit naar Virginia hoort Amos op de radio het bericht over Melvin Mars. Hoe hij vlak voor zijn executie te horen kreeg dat iemand anders de moord op Roy en Lucinda Mars heeft bekend. Een moord waarvoor Melvin al twintig jaar in de gevangenis zit. Amos raakt geïntrigeerd door dit nieuwsbericht en eenmaal in Virginia gearriveerd, gaat hij online op zoek naar meer informatie. Wat hem betreft is dit de eerste zaak die het speciale team gaat onderzoeken en na wat tegenstribbelingen van FBI-agent Toby Milligan, is dit inderdaad de eerste zaak die onderzocht gaat worden.

Hoe meer Amos en het team in het verleden duiken, hoe meer vragen en onduidelijkheden er boven komen. De verwarring wordt alleen maar groter zodra het team met Melvin Mars gaat praten. Wie is Charles Montgomery? Waarom bekent hij na twintig jaar de moord op de Marsen? Heeft hij het wel gedaan?
Amos wil niets liever dan de onderste steen boven halen, maar hoe dieper hij graaft, hoe meer tegenwerking hij krijgt...maar van wie?

Hij had geweten dat lid worden van een ‘team’ zou vereisen dat hij met anderen samenwerkte, maar nu het zover was, vroeg hij zich af of het wel verstandig was geweest om hiernaartoe te komen. Heb ik mezelf nu verschrikkelijk genaaid?

Het eerste deel in de serie met Amos Decker, De geheugenman, verscheen vorig jaar en daar heb ik van genoten; ik kon dan ook niet wachten om met De laatste mijl te beginnen en het boek was uit voordat ik er erg in had.
De schrijfstijl van Baldacci is erg fijn, soepel, beeldend (soms iets té, laat ik het erop houden dat ik blij was dat het op een gegeven moment bij ‘beeldend’ bleef en er geen geuren vrij kwamen), vlot, hier en daar wat ‘gladjes’ misschien, maar dat heb ik in ieder geval niet als storend ervaren. Amos is een heerlijk personage; een man gezegend (of vervloekt, het is maar net hoe je het bekijkt) met een feilloos geheugen, maar het ontbreekt hem enigszins aan sociale vaardigheden. Hij is onbehouwen, houterig en weet in sommige situaties niet wat hij met zichzelf aan moet, wat hem dan weer aandoenlijk maakt. Samenwerken is iets wat hij absoluut nog moet leren; hij trekt er te graag nog in zijn eentje op uit, wat hem niet altijd in dank wordt afgenomen.

Zijn geheugen was perfect, maar dat betekende niet dat hij altijd antwoorden had. Als iemand hem een leugen vertelde, zou hij zich die leugen duidelijk herinneren maar niet weten dát het een leugen was tot hij het kon vergelijken met andere feiten die, hopelijk, de onverenigbaarheid van die verklaring kon bewijzen.

Complimenten voor de manier waarop Baldacci Melvin Mars heeft neergezet. Hoe reageert iemand op een executie die niet doorgaat? Dat iemand anders de moorden bekend waarvan men heilig overtuigd is dat jij degene bent die ze hebt begaan?
Het leek alsof hij door een droom liep waar hij geen enkele controle over had.
Als enig minpuntje zou ik kunnen noemen dat Baldacci geen ruimte laat voor eigen invulling. Als fervent thrillerlezer puzzel ik graag mee, maar daar was hier geen sprake van. Baldacci houdt als auteur stevig de touwtjes in handen en geeft werkelijk niets te vroeg vrij. Je gaat als lezer gelijk op met de personages in het boek, je weet niets meer of minder dan zij. Dit neemt niet weg dat ik De laatste mijl een heel erg goed boek vond. Het verhaal zit erg goed in elkaar en elk hoofdstuk maakte dat ik een volgend er meteen achteraan wilde lezen. Absolute aanrader!

Leesplezier 5
Schrijfstijl 4
Plot 4
Originaliteit 4
Psychologie 4
Spanning 4

Vier hele dikke sterren voor De laatste mijl.

Miriam


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten