maandag 13 juni 2016

Voor wie de klok slaat van Jo Claes

Titel: Voor wie de klok slaat
Auteur: Jo Claes
Uitgeverij: Houtekiet
386 bladzijden
Verschenen: Maart 2016

Op de achterflap
In Leuven gebeurt het onvoorstelbare: op de openingsdag van het nieuwe academiejaar worden plots schoten afgevuurd op de stoet professoren in toga. De toeschouwers stuiven gillend uit elkaar; de chaos is compleet. Op de straatstenen blijft een man dood achter.
Hoofdinspecteur Thomas Berg is niet alleen getuige van de aanslag, tijdens de achtervolging van de dader verliest iemand van zijn team het leven. Berg voelt zich verantwoordelijk voor de dood van zijn collega en is vastbesloten uit te zoeken wie er achter de aanslag zit.
De eerste tekenen wijzen op een politieke moord, maar wie heeft er belang bij op een groep professoren te schieten? Berg staat voor een raadsel. Hij krijgt hulp van Tatyana, de assistente van het slachtoffer. Stilaan begint er iets tussen hen te groeien. Tot Tatyana hem iets vertelt wat niemand had vermoed en de zaak een bijzonder dramatische wending krijgt.

Over de auteur
Jo Claes woont en werkt in Leuven. Voor wie de klok slaat is zijn nieuwe Thomas Bergroman. Uit dezelfde reeks werd De mythe van Methusalem bekroond met de Hercule Poirot-publieksprijs 2014 en de De Gouden Strop 2015.
Naast misdaadverhalen schreef Claes ook novellen en romans en publiceerde hij bestsellers over mythologie, hagiografie en icanografie.

Cover
Een beeld van een man die op een klok slaat. Uiteraard een directe verwijzing naar de titel.
Ook komt dit beeld, zoals bij alle andere boeken van Claes, in het boek voor. Het wordt in Leuven de jacquemart genoemd.
De cover is voor mij geen reden om het boek op te pakken in de winkel. Dat zou ik alleen doen vanwege de naam van de auteur. Het is een beetje een 13 in een dozijn cover.

Mijn mening
Het is inmiddels het vierde boek dat ik van Jo Claes lees. En ook dit keer krijg je precies wat je verwacht als je een boek van hem leest.
Een moordzaak, privé-beslommeringen van Berg, een mooie vrouw, mythologische verwijzingen.
Dat zou tegen hem kunnen gaan werken, omdat het voorspelbaar kan worden. Zoals ik bijvoorbeeld erg heb bij de Baantjer-boeken. Maar de klasse van Claes voorkomt dit. In elk boek zit voldoende spanning om het toch weer een fijn boek te laten zijn.

De tekst op de achterflap geeft naar mijn mening al wat essentiële elementen weg. Bijvoorbeeld dat een lid van zijn team omkomt. Ik vind dat jammer. Ik denk dat ik het liever niet van te voren had willen lezen. Een behoorlijk minpunt.

Er wordt bij de opening van het academiejaar een buitenlandse gast vermoord. Het gaat om het hoofd van een universiteit in Uganda die het homo's verbiedt om te studeren.
Daarnaast heeft de zoon van het hoofd van de universiteit in Leuven zelfmoord gepleegd omdat hij homo is.
Hebben beide zaken met elkaar te maken?

Al ruim voor het einde is bekend hoe de vork in de steel zit. Maar dat haalt de spanning absoluut niet uit het verhaal. Vanaf dan begint er een kat-en-muisspel met de dader. Waarin het vooral gaat om wie de ander te slim af is. Zal het Berg en zijn team lukken de dader te pakken voordat hij opnieuw toeslaat?

In de boeken van Claes komen veel verwijzingen naar de mythologie en oudheid voor. Ik zou bijna zeggen dat het een duidelijk signatuur van de schrijver is. Ik vind het wel grappig. Zo leer ik ook nog wat bij tijdens het lezen, want mijn kennis van de mythologie is zeer beperkt.
Het lijkt alsof Jo Claes bij elk boek beter wordt. De spanning blijft tot het eind hoog. Daarnaast heeft hij een zeer prettige schrijfstijl. De kleine voorspelbaarheden in het boek, en in de serie, maken het ook dat je je beter gaat inleven in de hoofdpersonages, met name Thomas Berg. Waarvan ik nog steeds niet goed weet of ik hem sympathiek, een sukkel of een eikel vind.

Plot: 4
Spanning: 4
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Orginaliteit: 4

Een duidelijke 4 sterren voor Voor wie de klok slaat.

Juul



Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten