woensdag 15 juni 2016

Screenshot door verschillende auteurs

Titel: Screenshot
Auteurs: Judith Visser 
             Jolanda Roth – Marloes Vrijdag – Johan van den 
             Velde – Mirjam Hildebrand – 
             Melissa Skaye – Jozef Bakker – Isabella Driesmans – 
             Gineke van der Putten 
             In samenwerking met Schrijven Online 
Uitgeverij: EigenZinnig
Verschenen: Juni 2016

Over het boek

Screenshot  is  één  verhaal,  geschreven  door  tien  schrijvers. Er was geen plot, geen plan, alleen een paar spelregels. Het internetproject startte met de publicatie van het 

eerste  hoofdstuk en daarna kon iedereen meeschrijven. 
Iedere maand beoordeelde de jury de inzendingen en zaten de deelnemers in spanning welke inzending als volgende hoofdstuk zou worden gekozen. 
Behalve dat de deelnemers van elkaar probeerden te winnen, stimuleerden ze elkaar ook met opbouwende kritiek  aan de hand waarvan de teksten nog mochten worden aangepast. Er was een gezamenlijk doel: de crowdnovelle afschrijven en dat schiep een band. Het felbegeerde plekje in de novelle was niet het enige dat er te winnen was. Iedere ronde gaf de jury feedback op de beste zes inzendingen. Ruim een jaar na de aftrap, werd het laatste hoofdstuk bekendgemaakt en lag er een eerste versie. Daarna zetten de winnende deelnemers hun bijzondere samenwerking voort om van hun Screenshot een feit te maken.

Cover
Een vrouwengezicht in duidelijke pixels. Kleuren paars, rood, roze tinten.
Door de kleur opvallend. Ik zou in de boekhandel in ieder geval de achterflap lezen.

Mijn mening
Ik kreeg de vraag of dit boek even tussendoor wilde lezen. Prima, zeker nadat ik over hoe het boek is geschreven had gelezen. Wat een interessant en leuk project! En zou het grote invloed hebben op het boek, het verhaal en het lezen ervan?

Heel eerlijk: ik vond het een leuk verhaal. Spannend ook. En door de goede redactie merkte je eigenlijk niet echt dat het door meerdere mensen geschreven is.

Het verhaal gaat over een kliniek die, onder de vlag van het uittesten van producten, vrouwen selecteert om moordmachines te worden.
Journaliste Laverne gaat undercover nadat ze "geritseld" is door voormalig ster-DJ Lex.
Maar dan loopt alles anders dan gedacht en zowel Laverne als Lex moeten vrezen voor hun leven.
Misschien is het verhaal wat vergezocht. Maar dat maakte mij tijdens het lezen eigenlijk niet uit. Het is gewoon een goed en spannend verhaal.
Het laatste hoofdstuk vind ik een goede toevoeging en mooi als einde. Het gezwijmel in het hoofdstuk ervoor had voor mij niet zo gehoeven. Klein minpuntje.

Plot: 4
Spanning: 4
Schrijfstijl: 3,5
Leesplezier: 3
Orginaliteit: 4

3,5 sterren

Juul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten