donderdag 30 juni 2016

Handschrift van de duivel - Donald Nolet

Titel: Handschrift van de duivel
Auteur: Donald Nolet
Uitgeverij Cargo
334 pagina’s


Over de auteur
Donald Nolet (1974) studeerde Japanse taal en cultuur in Leiden. Hij werkt als copywriter in de reclamewereld. Met zijn debuutthriller Versleuteld won hij in 2014 meteen de Gouden Strop én de Schaduwprijs voor beste thriller.

Achterflap
Zina Welter, een briljante jonge wiskundige, heeft zich teruggetrokken uit de maatschappij. In haar afzondering is ze gefascineerd geraakt door het Voynich Manuscript, een eeuwenoud geïllustreerd werk, geschreven in een onbekende taal. Zina ontwikkelt een algoritme dat dit mysterie eindelijk moet ontcijferen. Op een bijeenkomst van Voynich-deskundigen ontvouwt ze haar plan. Vanaf dat moment wordt ze meegesleurd op een zoektocht dwars door Europa. Terwijl de ware betekenis van het manuscript steeds duidelijker wordt, stapelen de verontrustende gebeurtenissen zich op. Wie kan Zina nog vertrouwen?

De Voynich lijkt op deze reis een zwart gat. Een fenomeen dat alles naar zich toe trekt. Energie, licht, zelfs tijd, om het vervolgens op te slokken. Wat zit er dan aan de andere kant van de pikzwarte duisternis? Zit daar het licht?

Het eeuwenoude Voynich Manuscript is een groot mysterie. Geschreven in een onbekende taal, geïllustreerd met tekeningen van onbekende planten en niemand ter wereld die het ooit heeft weten te doorgronden, te ontcijferen. Wat staat hier in? Welke geheimen schuilen er in het manuscript?
Zina Welter is als klokkenluider weggegaan bij wat zij noemt De Bank. Iets waar ze niet trots op is, maar ze kan er niets meer aan veranderen. Ze heeft zich volledig gestort op het Voynich Manuscript en het ontcijferen ervan. Tijdens een bijeenkomst presenteert ze een algoritme dat zij heeft ontwikkeld waarvan zij denkt dat het het Voynich Manuscript zal helpen ontcijferen. Na haar presentatie wordt zij benaderd door de organisator van de bijeenkomst, Simon Walcott. Hij heeft iets in zijn bezit dat een nieuw licht kan werpen op het Manuscript. Samen met Simon en drie anderen gaat Zina op zoek naar een oplossing van het Manuscript met behulp van haar algoritme. Vijf compleet verschillende personen, allen met verschillende motieven, maar met een overeenkomst: het Voynich Manuscript. Maar zij zijn niet de enigen die het mysterie willen ontrafelen en kan Zina haar ‘teamgenoten’ wel vertrouwen?

De Voynich, zoals jullie om je heen kunnen zien, is iets voor de geboren verliezers. De masochisten. De hopeloze romantici. De mensen die voldoening halen uit uitzichtloze pijn en vernedering. Wij zijn het uitschot, geëerde gasten. Bezig met een kansloze missie. Het lachertje van de wetenschappelijke wereld.

In een mooie, heldere schrijfstijl neemt Donald Nolet je afwisselend mee naar het verleden en het heden. Praag in de zeventiende eeuw, waarin enigszins uit de doeken wordt gedaan hoe het Voynich Manuscript tot stand kwam en het heden, waar Nolet ons meeneemt vanuit Nederland naar Engeland, Praag en Italië tijdens de speurtocht van Zina en de anderen. De onderlinge verstandhoudingen komen aardig onder druk te staan en het vertrouwen in elkaar loopt behoorlijke deuken op. Maar is dat wel terecht? Zina is wat wereldvreemd, schuchter, terughoudend en voelt zich het veiligst binnen vier muren en achter een computerscherm. Interactie met mensen is iets wat zij het liefst zoveel mogelijk uit de weg gaat. Als lezer kun je haast niet anders dan sympathie voor haar opbrengen, al had ik momenten dat ik haar een welverdiende schop onder haar kont had willen geven. Nolet weet alle personages voldoende uit te diepen en goed neer te zetten, zij het dat sommige ontwikkelingen wat uit de lucht kwamen vallen.
De spanning is het grootste deel van het boek amper aanwezig en dat is echt ontzettend jammer. Het verhaal kabbelt te lang voort waardoor het op een aantal momenten wat langdradig aandoet. De laatste 70-80 bladzijden komt het verhaal in een dusdanige stroomversnelling waardoor je het niet meer kunt of wilt wegleggen, maar die spanning komt net te laat. Als deze wat beter gedoseerd was, was Handschrift van de duivel een geweldig boek geweest.

Schrijfstijl: 4,5
Plot: 3,5
Spanning: 2
Psychologie: 4
Originaliteit: 4
Leesplezier: 4

Een krappe vier sterren voor Handschrift van de duivel

Miriam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten