vrijdag 6 mei 2016

Zwarte schapen - CJ Lyons

Zwarte schapen heeft een mooie duistere cover. Veel donker, met een gedaante in het bos en op de voorgrond een deel van iemand in een rode jas. Mooie kleur samenstellingen. Het rode komt ook weer terug in de naam van de schrijfster. De titel is vrij groot en aanwezig op de cover, had iets minder gemogen. De ondertitel klinkt spannend: Ze heeft hulp nodig. Nu meteen… Ik ga dan nu meteen maar beginnen in het boek.

CJ Lyons is een Amerikaanse bestsellerauteur. Zwarte schapen is het tweede boek met FBI-agente Caitlyn Tierney in de hoofdrol. Lyons boeken werden bekroond met onder andere de Thriller Award van de International Thriller Writers, Romantic Times Reviewers en de Daphne du Maurier Award for Excellence in Mystery and suspence.

FBI-agente Caitlyn Tierney heeft hersenletsel opgelopen en na een levensreddende operatie is ze tijdelijk op non-actief gesteld. Momenteel heeft ze een tijdelijke aanstelling bij de opleidingsafdeling van de FBI in Quantico. Wanneer ze een telefoontje van pastor Whitford vanuit de gevangenis krijgt met de mededeling dat Eli Hale haar graag wil spreken, wordt haar leven omgegooid. Eli was de beste vriend van haar vader, maar hij was ook diegene die ervoor gezorgd heeft dat haar vader zelfmoord heeft gepleegd. Moet ze naar hem luisteren of beter van niet? Maar hij beweert dat zijn dochter Lena zoek is, kleine Lena. Om de zaak op te lossen die hij in haar schoenen schuift, moet ze ver in haar verleden duiken, een duister verleden wat ze liever vergeet…

De dood is de enige stilte die ze zullen accepteren.

Zwarte schapen vertelt heel uitvoerig het leven van Caitlyn. Het is een tweede deel, maar dit mis je eigenlijk niet. Er wordt vrij uitvoerig ingegaan op wat ze heeft meegemaakt. Als je het vorige boek gelezen hebt kan ik mij voorstellen dat het veel herhaling is. Maar als dit je eerste van haar is, is het juist wel fijn dat er zo uitvoerig op wordt ingegaan. Daardoor begrijp je de verhaallijn beter.
Caitlyn is een mooi en zeer uitvoerig beschreven personage, ze wordt goed op de voorgrond geplaatst. De vele tegenslagen die ze heeft gehad hebben haar tot een sterker persoon gemaakt. Ook aan Lena worden meerdere hoofdstukken gewijd waardoor je een goed idee krijgt van haar. Ze is erg gelovig en dit wordt ook regelmatig aangehaald:

De ene voet, en dan de andere, en dan de ene weer…steeds maar verder. Ze telde haar stappen alsof het een gebed was. Het belangrijkste gebed van haar leven. Ik smeek U, God, laat me niet doodgaan…

De sfeer en omgevingsbeschrijvingen wanen je in Evergreen in North Carolina, de geboorteplaats van Caitlyn. De beschrijving van de bergen en het ruige landschap, maar ook de houten hutten in the middle of nowhere zie je voor je verschijnen.
Het verhaal is redelijk spannend, al zakt het in het midden wel even een beetje in wanneer Caitlyn niet verder komt met haar zoektocht naar Lena. Naar het einde toe neemt de snelheid van het verhaal een enorme vaart maar eindigt toch redelijk verwacht. De dader en waar het op uit gaat draaien is al vrij vroeg bekend. Alleen de ontknoping hoe het wordt opgelost zorgt tot het einde toe voor de spanning. Al zit er bijna op het laatst nog zeker een wending in het verhaal die ik echt niet aan had zien komen. Verrassing!

De vlaai lag als een molensteen op haar maag, pure overvloed met een stroperige saus van schuldgevoel.

Lyons heeft een prettig en vlotte schrijfstijl. Ze bezigt weinig tot geen moeilijke taal waardoor het verhaal lekker leest. Ze schrijft wel erg beschrijvend met redelijk wat herhalingen, hier houdt niet iedereen van. Daarnaast weet ze ook nog een vleugje romantiek in het verhaal te verweven wat een leuke aanvulling is op Caitlyn als persoon.
Kortom, een lekker boek voor tussendoor, maar geen hoogdravende thriller. Zeker lekker voor van de zomer aan het zwembad of strand!

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3
Psychologie: 3,5

Hiermee verdient Lyons een zeer krappe 3,5 sterren voor Zwarte schapen.

AmandaNieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten