vrijdag 13 mei 2016

Indra - Sterre Carron

Achterflap 
Na een avondje feesten rijdt Lore Nauwelaerts met de auto twee fietsers aan. Behalve Lore zitten in de wagen ook haar vriendin Indra en de straalbezopen Andreas. Om niet de schuld te krijgen van het ongeval stelt Lore aan Indra voor om Andreas achter het stuur te zetten en zelf het hazenpad te kiezen. Maar dat is buiten Andreas gerekend. Wanneer zijn geheugen jaren later beetje bij beetje terugkeert en hij zich vaag herinnert hoe de vork echt in de steel zit, schuiven de vreselijke gebeurtenissen van die avond als een legpuzzel in elkaar. Plotseling voelt Indra zich opgejaagd wild. Ze probeert de touwtjes van haar leven in handen te houden, maar glijdt steeds dieper weg in een web van leugens. Ze stort zich in de armen van een steenrijke investeerder uit Saoedi -Arabië, die haar vraagt zich te bekeren tot de islam.....

Indra is een schitterende, bijzonder spannende thriller over wat verborgen geheimen, die na jaren aan de oppervlakte komen, kunnen veroorzaken. Het is een onweerstaanbare pageturner over het noodlot en onze poging om vrije keuzes te maken.

Cover
We zien een fiets voor een auto liggen met een meisje dat zwaargewond is, dat is te zien aan de grote plas bloed die we onder haar lichaam zien. De naam van de auteur is in gele letters bedrukt en de titel Indra in goudkleurige letters. Het is voor mij niet nodig om de samenvatting te lezen wanneer ik in de boekenzaak zou willen weten of het een boek voor mij zou zijn. Ik zou het beslist kopen alleen al door de naam van de auteur Sterre Carron, want dat ze goede boeken schrijft is voor mij geen verrassing meer.

Mijn mening
Indra is het zesde deel van de Rani Diaz serie en is wederom een parel. Ik kan wel zeggen dat ik verslaafd ben aan de boeken van Sterre Carron. Zodra een boek verschijnt prijs ik mijzelf gelukkig, maar zodra ik het boek uit heb gelezen heb ik een baalmoment en moet ik helaas weer wachten op haar volgende boek.
De titel Indra is gebaseerd op een personage in dit boek. Wanneer Indra samen met haar vriendin een avondje is gaan feesten krijgen ze op weg naar huis een ongeluk. Indra’s beste vriendin Lore rijdt met de auto twee fietsers aan. De slachtoffers overlijden ter plekke. Lore besluit om de straalbezopen Andreas achter het stuur te zetten om maar niet de schuld te krijgen. En of Indra het er mee eens is of niet: ze moet zwijgen. Deze bizarre gebeurtenis kan Indra maar niet loslaten maar ze heeft eigenlijk geen keus.
Wanneer ze vijf jaar later op haar werk een krant onder ogen krijgt met het artikel over het ongeluk weet ze het even niet meer. Wat moet ze doen? Wat kán ze doen? Ze heeft eigenlijk geen keuze, want ze heeft aan haar moeder een belofte gedaan voordat haar moeder stierf om voor haar zieke zusje te zorgen. Maar om voor haar zieke zusje te zorgen heeft ze geld nodig. Ze heeft er alles voor over en ze stort zich in de armen van Amir, een steenrijke man uit Saoedi-Arabië die haar vraagt zich te bekeren tot de Islam.

Het is heerlijk om de vertrouwde personages weer te zien, Rani en haar team. Rani’s collega Bert Simons heeft regelmatig een glimlach op mijn gezicht getoverd. Wanneer Rani haar hand bezeert en haar kantoor binnenkomt en hulp nodig heeft weet Bert niet hoe snel hij moet wegkomen. Hij ziet liever tien lijken dan een levende die gewond is. Het is zo beeldend geschreven, ik zag het helemaal voor me.
Maar de rollercoaster aan emoties heb ik ook gevoeld. Carron beschrijft in haar boek hoe terroristen van IS een aanslag plegen, Sterre laat geen detail achterwege. Het is zo realistisch geschreven en dan krijg je de rillingen omdat niet lang geleden in Brussel echt aanslagen zijn geweest. Sterre komt met haar boek Indra heel dicht bij de werkelijkheid en dan is haar boek klaar en het gebeurt ook echt.
Maar ook op andere momenten beneemt het verhaal mij de adem. Indra laat de lezer ook een andere kant zien van Rani, zo wordt deze personage echt. Sterre kruipt echt in de huid van haar personages. Wat had ik een hekel aan de vader van Indra, hij haalde diverse keren het bloed onder mijn nagels vandaan. En dat kan Sterre, de personages zó beschrijven dat je walging voelt, medelijden, verdriet.

Het boek bevat korte hoofdstukken waardoor het vlot en makkelijk leesbaar is. Het verhaal is goed, de spanning blijft in het hele boek aanwezig en het is geen moment saai. Twee verhaallijnen die samenkomen. Een pluspunt vind ik ook zeker dat we geen lege pagina's meer zien zoals in haar vorige boeken. En ja, ik vind Indra GOED!
Met een traan las ik het boek uit. Kortom: dit verhaal beneemt de lezer de adem en bezorgt je de rillingen op je rug. Echt een aanrader!

Plot 5
Schrijfstijl:5
Leesplezier 5
Originaliteit 5
Psychologie 5
Spanning 5

Eindoordeel: 5 dikke sterren

Lydia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten