donderdag 12 mei 2016

Handschrift van de duivel – Donald Nolet

Op de achterflap
Zina Welter, een briljante jonge wiskundige, heeft zich teruggetrokken uit de maatschappij. In haar afzondering is ze gefascineerd geraakt door het Voynich Manuscript, een eeuwenoud geïllustreerd werk, geschreven in een onbekende taal. Zina ontwikkelt een algoritme dat dit mysterie eindelijk moet ontcijferen. Op een bijeenkomst van Voynich-deskundigen ontvouwt ze haar plan. Vanaf dat moment wordt ze meegesleurd op een zoektocht dwars door Europa. Terwijl de ware betekenis van het manuscript steeds duidelijker wordt, stapelen de verontrustende gebeurtenissen zich op. Wie kan Zina nog vertrouwen?

Over de auteur
Donald Nolet (1975) studeerde Japanse taal en cultuur in Leiden. Na zijn afstuderen ging hij als copywriter aan de slag in de reclamewereld.
Versleuteld (2013) is zijn debuutthriller, die verscheen bij Tomas Ross Crime, de imprint van Uitgeverij Cargo, waarvoor de Nederlandse thrillerauteur Tomas Ross zelf auteurs selecteert en begeleidt. Versleuteld werd bekroond met De Gouden Strop 2014 voor de beste Nederlandstalige misdaadroman, en ontving tevens de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut.
Het verhaal gaat over een IT-specialist die in de geschiedenis van Pearl Harbor duikt en daarbij op machtige tegenstanders stuit. Het juryrapport van De Gouden Strop bevatte lovende woorden als: "Nolet verbindt een aantal klassieke ingrediënten van de thriller op een verbluffende manier met elkaar.”

Cover
Kruis op zijn kop, zou van rook gevormd kunnen zijn. Vaag erachter is een stervorm te zien. En allerlei (wiskundige?) tekens. Onder het kruis groot de titel. De cover is zeker mysterieus te noemen. Ik heb geen idee waar het boek over zou kunnen gaan. Door het mysterieuze zou ik zeker de achterflap willen lezen.

Mijn mening
Na het lezen van de achterflap stond ik niet heel hard te springen om het boek te gaan lezen. Maar omdat ik al eerder ervaren heb dat een boek dan zeer mee kan vallen, en omdat ergens toch mijn nieuwsgierigheid gewekt was, wilde ik toch een poging wagen.

Het verhaal speelt zich in verschillende periodes af. Met name de periodes eind 1500, begin 1600 en het heden zijn heel belangrijk in het boek. Van de andere periodes die voorkomen is het belang mij niet direct duidelijk en hadden wat mij betreft ook weggelaten mogen worden.

Het verhaal rond 1600 vertelt over keizer Rudolf, een ietwat excentrieke heerser van onder andere Praag, waar hij ook woont. Hij geeft een aantal geleerden, die hij volledig vertrouwt, een opdracht om iets te vervaardigen. Iets wat zijn weerga niet zal kennen. Wat dat iets is blijft tot aan het einde onduidelijk, waardoor de spanning tot het einde zeker blijft, je wil tenslotte toch weten wat dat iets nou precies is.

In het heden gaan 5 mensen, die allen wat buiten de samenleving staan, op zoek naar de decodering van het Voynich Manuscript. Het enige dat zeker lijkt is dat het met keizer Rudolf te maken heeft.
Ieder van de 5 heeft zo zijn of haar redenen om samen te werken met de anderen. En niet alle redenen zijn even zuiver. Wie is te vertrouwen, en vooral wie niet.
In hun zoektocht door Europa, die hen onder andere naar Oostenrijk, Zwitserland en Praag brengt, krijgen ze te maken met inbraken in hotelkamers, overvallen, malware.
Geleidelijk worden de minder nobele motieven ontmaskert en blijkt wie oprecht is.

Door de wetenschappelijke termen die gebruikt worden is het soms wat lastiger lezen, al wordt het meeste wel uitgelegd.

Het boek heeft mij in positieve zin verrast. Toen ik eenmaal echt in het verhaal zat kon ik het niet meer wegleggen en heb ik het in een aantal uur uitgelezen. Ik moest weten hoe het zat en hoe het zou aflopen.

Plot: 4,5
Spanning: 5
Schrijfstijl: 3,5
Leesplezier: 4
Psychologie: 4


Dik verdiend: 4 sterren

Juul

Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!Geen opmerkingen:

Een reactie posten