maandag 11 april 2016

Op kraamvisite bij Henk

Sinds afgelopen donderdag staat onze relatie op scherp. Er is een nieuwe man in ons leven en we strijden allebei om hem: om Henk. Jong, strak lijf (271 pagina’s), een stoere rode kaft – kortom, onweerstaanbaar.
“Ik wil hem eerst lezen!”
“Nee, ik!”
“HIER met dat boek!”
“Henk is van mìj!”
Afijn, je kunt je er wel een voorstelling van maken. Zucht. Hadden we nou toch maar twee exemplaren gekocht.


Echte Barkeepers Heten Henk (we noemen hem Henk) is het tweede boek van Marja West en zag op donderdag 7 april j.l. officieel het feestelijke levenslicht in boekhandel De Vries in Haarlem. Bij het zien van de gevel van De Vries zou je denken ‘goh, klein boekhandeltje?’ maar wacht maar tot je binnen bent. Er zijn diverse ruimtes gevuld met verschillende genres en oké, per genre is het aanbod niet per se compleet, maar het is toch een fijne boekhandel om doorheen te dwalen.
Wat er sowieso wel in overvloed aanwezig was, was Henk. Henk lag in verschillende uitdagende posities op de toonbank uitgestald - liggend, staand, verleidelijk, ontspannen. Henk ging gretig door de handen van de toegestroomde aanwezigen.

Marja West zelf heette ons van harte welkom en zag er duidelijk opgelucht uit, een last van haar schouders nu het tweede kindje dan eindelijk de wereld in zou gaan. Alex had een kleine reünie met enkele deelnemers van de schrijfcursus die Marja een aantal weken terug had gegeven en we herkenden wat gezellige dames van andere blogs. Het feest kon beginnen!

De eigenaar van boekhandel De Vries nam als eerste het woord en was Marja zeer erkentelijk dat zij opnieuw had gekozen voor deze locatie, net als voor de presentatie van haar eerste boek, Uitgeteld (een boek dat je ook zeker gelezen moet hebben). Hij maakte na deze dankbetuiging snel plaats voor de uitgever van Ambo|Anthos.

Door een zware griep kon redacteur Sanne van der Bruggen helaas niet aanwezig zijn (die zien we bij de volgende boekpresentatie – en die komt er op zeker), maar Wanda Gloude viel met veel enthousiasme voor haar in. Ze opende met een korte samenvatting van het afgelopen jaar, de periode die lag tussen het uitkomen van Uitgeteld en Echte Barkeepers Heten Henk: een mooi jaar met lovende kritieken èn een plek op de longlist voor de Diamanten Kogel. Als het aan Marja had gelegen was Henk al minstens een half jaar eerder uitgekomen, maar hier was hij dan eindelijk, na ‘een goede zwangerschap en een uitermate vlotte bevalling’.
Bij het lezen van Henk werd Wanda herinnerd aan het volgende gedicht van Christopher Poindexter:

“I am madly in love
with humans.
Especially the strange ones.
For it is ever so beautiful to
be strange. To do things differently
than others. To see things in a rare
light. To me; that is such gold to carry.”

Laat dit nou inderdaad een perfecte beschrijving zijn voor de personages uit Marja West’s boeken.
Overladen met lovende woorden nam Marja zelf het woord. Naar eigen zeggen een vreselijk slechte voorlezer, maar dat viel in werkelijkheid reuze mee: met Henk in haar handen las ze een aantal passages voor waar de toehoorders vreselijk om moesten lachen, waarna ze het boek opdroeg aan haar dochter Anna, die ze nogmaals plechtig beloofde nooit naar Gloria Vanderbilt te zullen gaan stinken.

Hiermee was de geboorte van Echte Barkeepers Heten Henk dan echt een feit. Felicitaties alom: van de uitgever, dochter Anna, man Gé en hond, Nicolette Steemers, Tim Notten, etcetera.
Bij een standaard kraamvisite is het dan tijd om beschuit met muisjes te verorberen en cadeaus te overhandigen, maar voor ons was het tijd om onze maagdelijke Henken te laten voorzien van persoonlijke teksten en een fotomomentje met Marja te scoren.

Eigenlijk hadden wij ons geen leukere kraamvisite kunnen indenken: een superleuke boekpresentatie in een sfeervolle boekhandel, met een talentvolle auteur. 
En Henk, die krijgt een mooi plaatsje in onze relatie.

Yfke & Alex

Geen opmerkingen:

Een reactie posten