dinsdag 5 april 2016

Duorecensie: Vlees - Luc Deflo

Amanda: De cover van Vlees is niet echt mooi te noemen. Geheel wit (glanzend) met een onthoofde Barbiepop en bloed er op. Aparte keuze. Ondanks dat maakt het toch wel nieuwsgierig naar het verhaal erachter.

Brenda: De cover is niet druk, maar een bebloede en onthoofde barbiepop maakt me best nieuwsgierig. En je vraagt je ook snel af wat de cover met de titel Vlees te maken heeft.
Op de achterflap staat dat Luc Deflo alweer een razend spannende pageturner heeft geschreven. Je raakt zo steeds nieuwsgieriger naar het boek op deze manier.

Amanda: Deflo is een Vlaams auteur die naast schrijven ook organisatieadviseur bij een bank is. Hij debuteerde in 1999 met zijn eerste psychologische thriller met het speurdersduo Deleu en Bosmans, Naakte zielen. Hiermee werd hij gelijk genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. In 2005 starte Deflo met een nieuwe reeks genaamd: Cel 5. Daarnaast schreef hij toneelstukken, scenario’s en luisterspelen.
In 2008 won hij de Hercule Poirotprijs met het boek Pitbull. Er worden thrillers verfilmd, waarvan Naakte zielen en Sluipend gif als eerst aan de beurt zijn.
In 2014 vormde Deflo een schrijversduo met Aloka Lieferink, hun gezamenlijke debuut was Onderhuids over politieagente Masha Kirilenko. Dit zou het eerste deel van een nieuwe serie zijn.

Brenda: Ik had zelf nog nooit van Luc Deflo gehoord, maar toch heeft deze Vlaamse auteur al heel wat boeken op zijn naam staan.
Naast auteur is Deflo ook nog organisatieadviseur in bank en verzekeringen.

Amanda: Vlees vertelt het verhaal van Gerry. Gerry heeft veel geld, een landhuis en dure auto’s. Het enige wat hij niet heeft is een gezin. En dat wil hij nou juist zo graag, een heel groot gezin. Om deze wens te verwezenlijken gaat hij op zoek naar vrouwen die hem kinderen kunnen schenken. In zijn zoektocht en wrede manier van vrouwen 'van hem' maken, schuwt hij niks of niemand. Hij zoekt ze op, lokt ze mee en sluit ze dan op. Als ze niet gehoorzamen of het te lang duurt voor ze zwanger zijn, mishandelt hij ze. Tot hij op een moment te ver gaat en er een overlijdt. Hij dumpt het lijk en zorgt er zo voor dat rechercheurs Nadia Mendonck en Dirk Deleu zich verdiepen in de zaak.

Brenda: Het boek begint direct met Gerry Hellebroeck die op zoek is naar seks. Man of vrouw maakt op dat moment even niet uit voor Gerry. De eerste de beste nam hij mee naar zijn huis.
Gerry ziet er goed uit en rijdt in een mooie Audi en in een Jaguar. Hierdoor krijgt hij toch best makkelijk contact en het vertrouwen van vrouwen.
Gerry heeft een wens. Hij wil graag een gezin stichten met meerdere vrouwen in één huis. Hij moet ze zien mee te lokken om ze dan op te sluiten zodat ze van hem zijn en van niemand anders. Gelukkig zijn het pittige vrouwen die niet snel zich helemaal overgeven en toch blijven proberen om te ontsnappen.

Daarnaast zijn rechercheurs Nadia Mendonck en Dirk Deleu op zoek naar deze man. Ze hebben een verminkt lijk gevonden en er zijn vermissingen van een aantal vrouwen. De vraag is of deze twee zaken wel met elkaar verband houden of dat het aparte zaken zijn. Nadia is een zeer eigenwijze vrouw en doet veel zonder medeweten van een ander.

Amanda: Deflo weet deze zenuwslopende en gruwelijke thriller spannend te beginnen, bouwt dit langzaam op en zorgt ervoor dat de spanning constant aanwezig is. Het eind is spannend, verrassend en iets ongeloofwaardig.
Nadia gaat als rechercheur wel erg ver, vaak alleen op weg, zelf achter aanwijzingen aan zonder back-up en aan het einde ontkomt ze op miraculeuze wijze. Persoonlijk kwam dit, zoals hierboven genoemd, wat ongeloofwaardig op mij over. De andere personages worden goed en duidelijk uitgewerkt, waarvan Gerry Hellebroeck het uitgebreidst. Gerry is een egocentrische, gestoorde en ergens, ver weg, gevoelige man. Hij denkt dat hij alles op de juiste manier aanpakt om een groot gezin te stichten. Want dat is alles wat hij wil. Zijn genen doorgeven. Hij speelt een psychologisch spel met 'zijn' vrouwen, een waarvan je de rillingen krijgt. Persoonlijk vind ik zijn personage erg goed uitgewerkt en uitgediept, hij doet gruwelijke dingen maar met een goede reden.

Brenda: Nadia’s personage vond ik wat ongeloofwaardig, de acties die ze ondernam. Alleen op een psychisch gestoorde man afstappen zonder dat iemand wist waar ze uithing. Ze had wel de naam doorgegeven aan Deleu maar daar bleef het bij. Dit maakte dat ik het personage te ongeloofwaardig vond.
Het boek leest zeer vlot. De hoofdstukken zijn niet al te lang, wat de snelheid van het lezen vasthoudt.

Amanda: Het verhaal is erg vlot geschreven, korte hoofdstukken waardoor het boek leest als een trein. De verhaallijnen zijn goed gecombineerd en de gebeurtenissen volgen elkaar vlot op. Vele gruwelijke beschrijvingen zijn te vinden in dit boek, niet bedoeld voor mensen met een zwakke maag dus. Ik citeer:

Nee!, schreeuwde ze toen Hellebroeck de elektriciteitsdraad in het zwarte gat duwde. Het lichaam van Lisa begon te schokken, spastisch en ongecontroleerd. Ze strekte haar hals, en haar ogen die groter leken dan haar oogkassen, draaiden weg. Ze hapte naar adem, maar er kwam schuim uit haar mond.

Brenda: De gruwelijke beschrijvingen die in dit boek aan bod komen, vond ik wel echt heel gruwelijk. Soms vraag je je weleens af hoe de auteur op zoiets lugubers komt.
Amanda: Af en toe remt de Vlaamse taal het verhaal een beetje af als er een woord of gezegde wordt gebezigd die in Nederland niet bekend is of gebruikt wordt. Maar naarmate het spannender wordt en je verder leest, lees je hier met gemak overheen.

Brenda: Wat ik zelf wat minder vond was dat er af en toe Vlaamse zinnen in voorkwamen, waardoor ik een zin een paar keer moest overlezen voordat ik begreep wat er werd bedoeld.
Amanda: Deflo weet hoe hij zijn lezers aan een boek moet binden, hoe hij de meest gruwelijke omschrijvingen passend maakt voor in het verhaal. Hij weet hoe hij zijn lezers mee moet trekken in deze poel van Vlees en bloed.

Brenda: Ondanks dat Nadia soms wat ongeloofwaardig overkwam vond ik het toch een heerlijk en spannend boek.

Amanda:
Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Ondanks de kleine kanttekening betreffende het ongeloofwaardige stukje, verdient Deflo toch zeker 4 hele mooie sterren voor Vlees! Ik ben nieuwsgierig naar zijn vorige en nieuwe boeken.

Brenda:
Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Voor mij toch een mooie 4 sterren.

Nou, de eerste Zeeuwse duorecensie is een feit! Hier hebben jullie onze recensie kunnen lezen over Vlees van Luc Deflo. We hopen dat de recensie jullie bevallen is en we jullie nog vaker op de hoogte mogen brengen van onze meningen over een boek!

1 opmerking: