dinsdag 19 april 2016

Black-eyed Susans - Julia Heaberlin

​Titel: Black-Eyed Susans
Auteur: Julia Heaberlin
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Aantal pagina’s: 352


Over de auteur:
Julia Heaberlin is de auteur van Black-Eyed Susans. Ze werkte als journalist voor de Fort Worth Star-Telegram, The Detroit News en The Dallas Morning News, en was onder meer verantwoordelijk voor een reeks artikelen over de verbijsterende en tragische moord op een aantal willekeurig gekozen meisjes en vrouwen die in de woestijn van Mexico waren begraven. Een andere reeks betrof vrouwen die het slachtoffer waren van huiselijk geweld. Eerder schreef zij Lie Still en Playing Dead, dat in Nederland verscheen onder de titel Beste Tommie. Momenteel schrijft Heaberlin aan haar nieuwe thriller.
Bron: https://www.awbruna.nl/

De omslag:
Echt een gave omslag. De gele bloemen met zwarte kop waar het boek zijn titel aan te danken heeft (in het Engels heet de bloem Black-Eyed Susan, wij noemen het de Ruige Rudbeckia), zorgen dat het boek direct in het oog springt. Het meisje dat tussen de bloemen ligt, doet me denken aan die ene scène van American Beauty (je weet wel). Mooi.

Achterflap:
Op haar zestiende werd Tessa Cartwright door een seriemoordenaar voor dood achtergelaten op een akker in Texas, samen met de lichamen van drie andere slachtoffers. Ze was de enige overlevende, met slechts vage herinneringen aan wat haar was overkomen. Vanaf die dag stond zij bekend als een van de 'Black-Eyed Susans', een bijnaam die verwees naar de bloemen die groeiden op de vindplaats van de meisjes. Het was Tessa's verklaring die de dader in de dodencel deed belanden. Althans, dat dacht ze...
Bijna twintig jaar later ontdekt Tessa bij haar huis een veld vers geplante, bloeiende Black-Eyed Susans. Ze gelooft dat het een teken is van de moordenaar, die nog vrij rondloopt. Bang geworden dat door haar nu een onschuldige vastzit, besluit ze de verdediging te helpen. Maar ze wordt geplaagd door flarden van herinneringen en vreest voor de veiligheid van haar dochter. Wat niemand weet is dat het angstige, fragiele meisje dat Tessa was, een muur van geheimen om zich heen heeft gebouwd.

Wat ik ervan vond:
Dit boek heb ik echt verslonden - het leest niet alleen vlot maar is ook razend spannend.
Het boek bestaat uit drie delen, waarin steeds hoofdstukken over de Tessa van nu worden afgewisseld door gesprekken tussen tiener Tessa en haar psychiater (in deel 1), transcripties van het proces (in deel 2) en dagboekfragmenten (in deel 3). Deze slimme afwisselingen geven je steeds meer een beeld van de verschillende personages in dit verhaal zonder meteen te veel te verklappen. Slim om de roman zo op te zetten en de lezer in kleine doses de nodige informatie te voeren.
Daarbij wordt ook goed gebruik gemaakt van de onbetrouwbare verteller; je geheugen is gewoon niet 100% betrouwbaar, zeker niet als je onlangs met een paar andere meisjes voor dood bent achtergelaten op een akker en al helemaal niet als je hier jaren later op terugkijkt. Ik bleef me tijdens het lezen maar afvragen hoeveel Tessa’s herinneringen van de werkelijkheid verschilden en wat echt was. En ze is niet de enige die je regelmatig doet twijfelen; haar dementerende buurvrouw kan er ook wat van.

Je komt er nooit echt achter wat er precies met Tessa is gebeurd en raakt steeds aan het twijfelen door nieuwe informatie en nieuwe, plotselinge gebeurtenissen. Het boek blijft daardoor spannend en moeilijk om weg te leggen.
Het einde zelf vond ik een beetje een anticlimax, maar daarom zeker nog niet slecht omdat het niet de ontknoping is die je zou verwachten. Als ik dit van tevoren had geweten, zou ik Black-Eyed Susans nog steeds hebben gelezen (en ook weer in twee dagen).

Mijn uiteindelijke beoordeling:
Origineel 3.5
Plot 3
Spanning 4
Leesplezier 4.5
Schrijfstijl 4
Psychologie 4.5 

Eindoordeel: Een dikke 4 sterren voor Black-Eyed Susans.

Yfke Brandhout


Geen opmerkingen:

Een reactie posten