zondag 6 maart 2016

Nachtblauw - Simone van der Vlugt

Achterflap:
Een meeslepende roman over de ontstaansgeschiedenis van Delfts blauw.

Na de dood van haar man wordt Catrijn huishoudster bij de familie van Nulandt. 
Ze is er op haar plek en kan de vrouw des huizes ondersteunen tijdens haar schilderlessen. Catrijns verleden achtervolgt haar echter en ze moet op zoek naar een andere betrekking. Ze komt terecht bij Evers van Nulandt in zijn plateelfabriek in Delft, waar haar schilderstalent op waarde wordt geschat. Er breken woelige tijden aan.
Catrijn overleeft in 1654 de Delftse donderslag die de binnenstad in puin legt ternauwernood en daarna staat ze voor een levensbepalende keuze tussen haar hart en haar hoofd. Wacht ze op haar grote liefde, die voor jaren de zee op gaat, of kiest ze voor de man die haar zekerheid kan bieden ?

Simone van der Vlugt verweeft het meeslepende verhaal van Catrijn met een intrigerende periode uit de Nederlandse geschiedenis: de Gouden Eeuw, waarin handel, wetenschap en kunsten een enorme vlucht namen.  

Cover: 
We zien op de cover een vrouw met mooi donkerbruin lang haar in een donkerblauw jurk . De cover past mooi bij Simones vorige boek De lege stad. Je ziet herkenbare elementen in de cover terug in al haar historische romans. Goed bedacht en leuk om als serie in je boekenkast te hebben. 

Samenvatting: 
Het verhaal speelt zich af in 1654. Catrijn is net weduwe geworden en wil na een paar weken het dorp Rijp verlaten, ze is het geroddel en de bemoeizucht meer dan zat. Ze verkoopt de boerderij en met 100 gulden op zak verlaat ze het dorp. Ze reist naar Alkmaar en vervolgens naar Amsterdam. Ze wordt huishoudster bij de familie van Nulandt en heeft het best naar haar zin. Totdat het verleden haar achtervolgt, ze draagt een geheim met zich mee. Ze besluit om uit Amsterdam weg te gaan en komt in Delft terecht bij de broer van de familie van Nulandt. Ze gaat voor hem werken in de plateelfabriek. Ze kan haar passie voor schilderen laten zien, ze komt met ideeën. De zaken lopen goed.
Maar dan breekt de pest uit en bereikt ook Delft. Ze gaat op de vlucht, maar ze komt terug. Vanaf het begin dat Catrijn haar dorp Rijp verlaat neemt ze een groot geheim met zich mee. Waar niemand vanaf weet of toch wel?

De angst dat op een dag de waarheid aan het licht komt heeft een tijd liggen sluimeren. Geen moment is hij helemaal verdwenen, hij heeft zich hooguit naar de achtergrond laten verdringen. 

Mijn mening:
Ik heb Simone van der Vlugt leren kennen via haar boeken en dan met name haar thrillers. Vorige jaar heb ik De lege stad van deze auteur gelezen, een historische roman. Ik werd erdoor geraakt. Hoe bijzonder is het dat een auteur verschillende genres kan schrijven en de lezers weet te raken met haar schrijfstijl. Ik vond het ook geen straf om Nachtblauw voor het blog te lezen. Nachtblauw is een historische roman met vleugje thriller. 
Geschiedenis verwerkt in een roman en het doet je beseffen hoe mooi de Nederlandse geschiedenis is. 
Behalve de leerzame geschiedenis van Delfts blauw is het verhaal ook mooi en meeslepend. Het pakt je vanaf het begin. Je wordt meegezogen in het verhaal van Catrijn. De personages zijn goed neergezet, je wordt meegevoerd in Catrijns gevoelens en belevenissen. Je krijgt een goede indruk van de tijd waarin het verhaal speelt. Een mooie schrijfstijl en beeldend geschreven waardoor je tijdens het lezen de geschiedenis voor je ziet. Bekende schilders zoals Rembrandt, Nicolaes Maes en Johannes Vermeer komen in het boek voor, hoe mooi en bijzonder kan het lezen van Nachtblauw zijn. 

Simone geeft in haar nawoord informatie over de historische personages die in Nachtblauw voorkomen. Simone heeft goed research gedaan naar de mooie geschiedenis van Delfts blauw en het verwerkt in een mooi verhaal. Geschiedenis op school vond ik vroeger op school maar saai. Maar de boeken van Simone van der Vlugt laten zien hoe mooi geschiedenis is en dat je als lezer er ook iets van kunt leren. Na het lezen van Nachtblauw heb ik dan ook meteen haar eerste historische romans gekocht. Jacoba en Rode sneeuw in december. Want op deze manier is lezen over onze Nederlandse geschiedenis alleen maar leuk en leerzaam.  Simone, chapeau en bedankt voor de wijze geschiedenis die je zo mooi verwerkt in je boeken. 

Plot 4
Schrijfstijl 5
Leesplezier 5
Originaliteit 5
Psychologie 4
Spanning 4

Ik geef Nachtblauw 4,5 ster 

Lydia Buist


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten