dinsdag 12 januari 2016

Uit de oude doos: In memoriam - Jeffery Deaver

Het verhaal
Langs de snelwegen van Monterey, Californië, verschijnen steeds regelmatiger herdenkingskruizen niet ter herinnering aan dodelijke ongelukken in het verleden, maar als aankondiging van gruwelijke moorden die nog zullen volgen. Kathryn Dance, kinetisch expert bij het California Bureau of Investigation, wordt ingeroepen om de zaak op te lossen. Al snel komt ze op het spoor van de tiener Travis Brigham. Zijn rol bij een fataal auto ongeluk leidde tot verschrikkelijke haataanvallen...

Cover
Een plas water, wat keien er omheen en een weerspiegeling van bomen in die plas. Intrigerend, onheilspellend.
Maakt wel nieuwsgierig, zou het boek in de winkel zeker oppakken.

Mijn mening
In dit verhaal is de lijn tussen de echte en synthetische ( internet ) wereld heel dun. De oorzaak van de moorden en pogingen daartoe lijken te vinden op het internet. Een blog en een role-playing game geven aanwijzingen naar het hoe en waarom. En naar wie er eventueel achter zou kunnen zitten.

De hoofdrol in dit boek is voor Kathryn Dance, een van de vaste hoofdpersonages van Deaver. En mijn favoriete hoofdpersonage. Zij werkt bij het CBI, als agent. Met als specialisme kinese, het lezen van mensen aan de hand van non-verbale communicatie.
In dit verhaal heeft ze niet altijd iets aan haar specialisme, want hoe lees je een avatar in een spel?

Voortdurend weet Deaver je op het verkeerde been te zetten. Elke verdachte die voorbij komt is op dat moment zo logisch, er kan geen sprake meer zijn van een andere verdachte! Om je uiteindelijk toch verbaasd achter te laten als de dader ontmaskerd wordt. Ik zag het in ieder geval niet aankomen.

In dit boek geeft Deaver veel informatie over hoe de dingen op het wereldwijde web werken. Dit is nodig om het verhaal te kunnen volgen, ook als je zelf niet zo bekend bent met het internet. Het zou storend kunnen zijn, zoveel bij-informatie, maar zo heb ik het niet ervaren. De uitleg wordt mooi verweven in het verhaal.

Ik ben fan van Deaver, dus teleurstellen zal hij mij niet snel!

4 sterren

Juul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten