dinsdag 12 januari 2016

Het meisje in de rode jas - Kate Hamer

Cover:
Mooi rood is niet lelijk, het is juist schitterend in zijn eenvoud en dan de halve knoop er glimmend bovenop gedrukt. Gewoon prachtig.

Achterflap:
Het gebeurt wel vaker dat de achtjarige Carmel Wakeford zich verstopt voor haar moeder. Maar wanneer ze dit spelletje uitprobeert tijdens een verhalenfestival voor kinderen, raakt ze haar moeder Beth plotseling echt kwijt.
Een man, die haar heeft gadegeslagen, stapt op haar af en vertelt haar dat haar moeder een vreselijk ongeluk heeft gehad. Hij doet zich voor als haar grootvader en ze rijden samen naar het ziekenhuis, waar ze echter nooit aan zullen komen.
In werkelijkheid is Beth kerngezond. Ze begint een wanhopige zoektocht naar haar dochter. Hoewel ze geen enkel spoor heeft, houdt ze de hoop levend dat haar dochter nog ergens is, gezond en wel.
Het meisje in de rode jas is meer dan een thriller. Het raakt je diep vanbinnen door de beschrijvingen van de machteloosheid en het schuldgevoel van een moeder, afgewisseld met de oprechte en soms naïeve wereld van een achtjarig meisje.

Mening:
Wat een bijzonder boek is Het meisje in de rode jas. En wat een debuut van Kate Hamer, onvoorstelbaar.
Met een hele eigen schrijfstijl met veel beeldspraak, wat wel even wennen was maar wat ik uiteindelijk ontzettend ging waarderen, sleept Hamer je langzaam mee in het verhaal gezien vanuit Beth en dochter Carmel.

Door deze manier van vertellen had ik niet direct gevoel bij de personages maar het maakte wel dat ik vanaf het begin wou weten waar dit naartoe zou gaan. Op mooie en trage wijze worden de toch wel zeer aparte personages uitgediept en doen nieuwe hun intrede. Beth, die haar dochter kwijtraakt, de band met haar ouders en de relatie met ex-man Paul. De wanhoop, woede, en hoop en vooral ook de zoektocht en hoe dit te overleven. Hoe nieuw vertrouwen en vriendschap weet te ontstaan. En waar ik eerst weinig gevoel had ging ik naarmate het verhaal vorderde meeleven met Beth. Begon ik steeds meer respect te krijgen voor Beth in haar zoektocht en gevecht tegen de wanhoop.

En dan de invalshoek vanuit Carmel. Die meegenomen wordt door “opa” en door Dennis in een wel heel extreme leefomgeving belandt. Waar personen als Dorothy je verbaasd doen verder lezen en sympathie verandert in afschuw. Hoe dan langzaam je vragen enigszins beantwoord gaan worden. Waarom Carmel? Wat willen ze? Dat je mond openvalt waar ze belanden, wat ze meemaken. Dat het ‘waarom Carmel’ op zo’n wijze beantwoord wordt dat je denkt: ‘Mijn god, nee’.
En ook hier weer de aardige hoeveelheid aan metaforen, bijna te bijzonder en soms sprookjesachtig vanuit een achtjarig meisje maar ik vind het gewoon zo mooi!
Hierin zit ook de kracht en eigenheid van dit boek. Dit is geen thriller met actie, gruwel en een hoge spanningsboog.

Dit is echt een prachtig en spannend verhaal die je van het begin tot het einde in zijn ban weet te houden. Waar gaat dit allemaal naartoe terwijl de tijd maar verstrijkt en hoe gaat het aflopen met Beth en Carmel?
Daar ligt de continue spanning en ik wou doorlezen tot ik het gewoon allemaal wist, waarbij de laatste zin me met kippenvel achterliet.
Op de achterkant van het boek staat:
Deze spannende roman is zoveel meer dan een thriller.
Ik zou zelf zeggen: zoveel ànders ook dan een steengoede thriller. Ik heb ontzettend genoten van dit boek!

Vijf sterren.

Karin Meinen.


5 opmerkingen:

  1. Zo is het!! Ook genoten van dit boek! BJ. te A.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig boek. Zo spannend dat ik meteen wou doorlezen. Boek in 2 dagen uit denk dat dat genoeg zegt. Hoop toch wel op een vervolg Hoe nu verder met carmel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geweldig boek. Zo spannend dat ik meteen wou doorlezen. Boek in 2 dagen uit denk dat dat genoeg zegt. Hoop toch wel op een vervolg Hoe nu verder met carmel.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een vervolg zou kunnen. Toch gaf dit einde mij echt wel voldoening :-)

    BeantwoordenVerwijderen