zaterdag 5 december 2015

Wat vindt Lydia Buist van Het gerecht?

Het gerecht van Inge Ipenburg gaat over de vraag: hoe ver gaat je rechtvaardigheidsgevoel als het ten koste gaat van jezelf en je vrienden?
Achterflap:
Sandra Hazelaar is een voormalig actrice die tegenwoordig in de luwte van de media-aandacht haar huiskamerrestaurant bestiert. Maar als zij op een avond in het Amsterdamse Sarphatipark getuige is van een verkrachting, zet dat haar hele leven op zijn kop. Zij herkent de verkrachter als de strafadvocaat mr. Joachim Hansson, die regelmatig aanschuift aan de desk van een entertainmentrubriek. En hij herkent Sandra........
Gedreven door een groot rechtvaardigheidsgevoel wil Sandra alles op alles zetten om het recht te laten zegevieren. De macht van Hansson reikt echter ver, heel ver. Hij zorgt ervoor dat haar zorgvuldig opgebouwde leven en reputatie als een kaartenhuis in elkaar storten. Sandra verliest de grip op haar leven en vrienden, terwijl Hansson de dans lijkt te ontspringen.
Mijn mening:
Inge Ipenburg is naast auteur ook actrice, velen kennen haar uit de bekende soap GTST. Het gerecht is haar debuut, spannend en zeker de moeite waard om de lezen.
Wanneer Sandra getuige is van een verkrachting, wil ze maar één ding: rechtvaardigheid. Zij herkent de verkrachter als de strafadvocaat mr. Joachim Hansson en hij herkent haar. Het lijkt of Joachim Hansson de touwtjes in handen heeft en dat Sandra alles dreigt te verliezen. Hij maakt gebruikt van haar naamsbekendheid, door haar negatief in het daglicht te stellen. De media smult ervan. En dan hebben we ook nog de stalker van Sandra die precies weet wat ze doet, waar en wanneer. Ik kan me heel goed voorstellen dat ze voorgoed onzichtbaar zou willen zijn. Inge heeft de personage Sandra goed uitgediept. Inge kruipt in de huid van Sandra, dit kan ze natuurlijk uitstekend doen omdat ze zelf ook actrice is en precies weet hoe je als een bekend iemand op bepaalde dingen kan reageren. Sandra is eigenaar van een cateringbedrijf en een keukenrestaurant. Ook draagt ze een warm hart toe aan Davy, haar keukenhulp en haar grote held. Davy is autistisch, Sandra kan goed met hem overweg en wanneer Davy niet goed in zijn vel zit of een soort van aanval krijgt weet ze precies hoe ze moet handelen. Sandra neemt grote risico's door Davy een eigen messenset te geven. Davy neemt de set in een koffertje elke dag mee naar huis .
Dan heb ik wel mijn vraagtekens, omdat Sandra weet dat Davy erg in de war kan raken om bepaalde gebeurtenissen. En ik dacht: dit vindt de moeder goed dat haar zoon elke dag met messen over straat loopt?
Het gerecht is een spannend verhaal en ik was wel nieuwsgierig hoe dit verhaal afliep. Het boek bevat 4 delen (4 weken) en 120 korte hoofdstukken, goed bedacht van Inge. Het einde van dit verhaal vond ik matig, ik mis de epiloog. Het einde had van mij beter uitgewerkt mogen worden. Bij sommige personages en gebeurtenissen was ik wel nieuwsgierig maar dacht ik: oké en nu? Ik bleef met vragen zitten.
Toch vond ik Het gerecht een verhaal wat me aangename leesuurtjes heeft bezorgd. Regelmatig stelde ik mezelf de vraag: wat zou ik doen?
Ondertussen is het tweede boek van Inge Ipenburg  Een schitterend ongeluk gelanceerd. Ik ga deze zeker lezen.
Ik geef Het gerecht 3 sterren.
Lydia Buist

Geen opmerkingen:

Een reactie posten