donderdag 10 december 2015

Arjan Hoks: 2015 in boeken

Was 2015 een bijzonder jaar op boekengebied voor jou? Waarom wel/niet?
Jazeker. Allereerst vanwege het verschijnen van mijn debuut in februari (de thriller De verloren dochters), met alles wat daar bij hoort waaronder twee nominaties (voor de Schaduwprijs en de Hebban Thrillerdebuutprijs) maar ook de contacten met lezers en recensies van o.a. jullie populaire weblog. En verder vanwege het weer wat opleven van de boekenmarkt waardoor er meer ruimte komt voor diverse boeken van allerlei snit. Er zijn mooie, bijzondere boeken in 2015 verschenen.

Las je veel dit jaar en aan welke hoeveelheid moeten we dan denken?

Ik lees zo'n 20-30 boeken per jaar. Naast het schrijven, werk e.d. probeer ik binnen de beschikbare tijd zoveel mogelijk te lezen. Ik beschouw andere boeken toch wel als een brandstof/ inspiratiebron om zelf te kunnen schrijven. 

Welke boeken sprongen er boven uit voor jou? Waarom deze?

Het duistere dal van Thomas Willmann vond ik echt een verrassing. Prachtige taal, duister, spannend, beklemmend en bevrijdend. Ook de thriller Ultimatum van de gebroeders Voss vond ik boeiend en broeierig. Daarnaast een paar prachtige romans zoals Ik kom terug van Adriaan van Dis (eerlijk en openhartig), 14 van Jean Echenoz (intens en beeldend), en De smalle weg naar het noorden van Richard Flanagan (over de aanleg van de Birma spoorweg, waar mijn opa ook aan gewerkt heeft).

Welk boek vond je eventueel tegenvallen en waarom?
Roxy van Esther Gerritsen kon mij minder bekoren. Een eigenzinnig boek met een aparte sfeer, dat zeker, maar met mij klikte het niet zo.

Wat kunnen wij van jou in 216 verwachten?

Ik ben druk met schrijven aan mijn tweede boek, een thriller met wellicht hetzelfde detectiveduo Walter en Gem maar wel met een andere thematiek dan in mijn eerste boek. Ik wil er meerdere lagen, plotwendingen maar ook een bijzondere sfeer en setting in verwerken. Kortom: een uitdaging. Of dat allemaal al in 2016 rond komt, weet ik niet. Maar ik probeer er de vaart in te houden. 
En al jullie thrillerlezers wens ik alvast een heel goed nieuw (boeken)jaar toe. Veel groeten en succes , Arjan Hoks


Geen opmerkingen:

Een reactie posten