dinsdag 24 november 2015

Wegversperring - Terrence Lauerhohn

Terrence is geboren op 31 mei 1960 in een Brabantse wieg te ’s Hertogenbosch. Pas op 51-jarige leeftijd schreef hij zijn eerste roman, 'Noptula' (Science-fiction), die goede reviews ontving. Sindsdien zijn en worden een flink aantal korte verhalen van hem in genre-magazines en verhalenbundels gepubliceerd, waarvan verschillende zelfs in de USA.

Voor zijn Dark-Fantasyroman, ‘De Negen Cirkels’ (Zilverbron), heeft hij zich laten inspireren door ‘Inferno’ van Dante Alighieri en door de gravures van Gustave Doré. De Negen Cirkels is echter geen zwaarmoedig verhaal, en doorspekt met humor, spanning, maar ook tragiek.
Nu verschijnt zijn eerste thriller: Wegversperring. (Bron: www.ambilicious.nl)

De cover:
Een foto van een file in een Amerikaans landschap, de rode letters, bliksemschichten. Niks mis mee. De benoeming SciFi-thriller spreekt mij aan. Ik hou van dit genre.

De achterflap:
Richard reist met zijn vrouw en haar negenjarige dochter naar een oud fort in Clarksonville. In de woestijn komt het Nederlandse gezin in een file terecht. Onbegrijpelijk en onwaarschijnlijk op de zo veilige snelwegen in Noord-Amerika. De verbazing groeit als er vreemde verschijnselen in de atmosfeer optreden: radio’s vallen uit, auto’s willen niet meer starten, vreemd onweer dat het landschap verandert.

Richards voornaamste taak is zijn gezin tegen deze dodelijke fenomenen te beschermen en hen veilig naar de beschaving brengen. Dit wordt nog zwaarder wanneer hij vermoedt dat iemand van zijn medevluchtelingen het op zijn gezin heeft voorzien.

Door het gedrag van de onbehouwen en gevaarlijke Jake, en het oudste lid, de mysterieuze Floyd Couldren dringt een gehaat deel van Richards verleden naar de voorgrond. Floyd dient zich ongewenst aan als raadgever, hoewel zijn adviezen op den duur meer kwaad dan goed lijken te doen.

Richards woede en haat die met zijn jeugdtrauma gepaard gaan zijn echter slechtere raadgevers. Tijdens de tocht beseft hij dat dit helaas de enige wapens zijn die de menselijke dreiging kunnen tegenhouden. Durft hij die wapens op tijd en op de juiste manier te gebruiken?

Mijn mening:
Wegversperring is mijn eerste kennismaking met Lauerhohn. Via het voorwoord laat Terrence weten waar de inspiratie en totstandkoming van dit boek vandaan kwamen, waarna het echte verhaal begint.
Richard, Paula en dochter Shirley, een Nederlands gezin komen op vakantie na een bijna-ongeluk in een file terecht. Vanaf dit moment word je meegenomen in de meest bizarre gebeurtenissen. Sci-Fi it is!
Het is compleet mindblowing wat er gebeurt. Niks doet het, alles valt uit, de wereld verandert door middel van absurde natuurverschijnselen en het gezin Brunnekreeft treft gedurende deze waanzin een aantal zeer bijzondere personages. We hebben Jake, etterbal eerste klas maar ook met goede kanten? Ellen en haar kleine zoontje Peter, vrij weerloos en ook zij sluiten zich aan. En dan natuurlijk Floyd, mysterieus, zeker, wie is Floyd eigenlijk? De hoofdpersoon in dit alles is Richard. Richard draagt een verleden met zich mee en dit komt op sluimerende wijze steeds verder naar voren gedurende het verhaal. De band met zijn dochter Shirley wordt hierin ook subtiel uitgewerkt en uiteindelijk duidelijk gemaakt.
Dit bijzondere groepje besluit samen verder te gaan om een weg te vinden in dit onmogelijke gebeuren. Dit gaat gepaard met fiks onderling gekonkel, intrigerende ontmoetingen, ja met wie eigenlijk? En met onvoorstelbare situaties die er al met al voor zorgden dat ik graag door wou lezen.
De schrijfstijl is origineel, apart. De korte zinnen met veel dialoog lezen gemakkelijk weg. Het is beeldend; met gemak zag ik alles voor me, hoe onwerkelijk ook. Er is geen sprake van een echte uitdieping van de personages maar toch weten ze je te pakken en heb ik dit totaal niet als storend ervaren. Helemaal prima zo! Lauerhohn gaat daarnaast een stuk gruwel en bloederigheid ook zeker niet uit de weg, ik hou daarvan.
Het plot zit goed in elkaar. Richting einde rollen op spannende wijze alle onduidelijkheden in elkaar met toch nog een wending die ik niet aan zag komen.

Conclusie:
Hou je van SciFi? Dan is Wegversperring een aanrader. Laat je meenemen in een wereld van beangstigende, ongelofelijke situaties met hoofdpersonen die je aandacht vast weten te houden.

Spanning: 3.5
Schrijfstijl: 3.5
Plot: 4
Leesplezier: 4.5
Originaliteit: 4

4 sterren

Karin Meinen


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten