maandag 23 november 2015

Verloren - Clarice Janzen

Philip Meijerdaal is kunsthistoricus en getrouwd met Lotte. Wanneer het stel voor het werk van Philip naar Portugal kan, stemt Lotte daar mee in, want zij kan haar werk als journaliste overal uitoefenen.
Ze ontmoeten wat mensen: het kinderloze echtpaar Helga en Heinrich en het echtpaar Groves, dat huisarts is en de meeste immigranten uit de buurt als patiƫnt heeft.
Philip is druk met onderzoeken naar historische kunstschatten en is bezig daar een boek over te schrijven. Op een gegeven moment begint Lotte over kinderen, maar Philip wil eigenlijk helemaal geen kinderen. De kinderwens van Lotte blijft tussen hun in staan en wanneer Lotte plotseling toch zwanger is, kan Philip hier niet echt mee omgaan. Hij doet zijn best, maar kan er niet aan wennen dat er straks een kind is.
De zwangerschap gaat redelijk goed, maar de bevalling is een nachtmerrie. Omdat ze te laat zijn om nog naar het ziekenhuis te gaan, doet dokter Groves de bevalling thuis met alle gevolgen van dien. Het meisje overlijdt bij de geboorte.

Mijn mening
Het verhaal begint goed, Philip is door Lotte neergeslagen en heeft een lange weg van revalidatie te gaan. Lotte is  veroordeeld voor doodslag en opgenomen op de gesloten afdeling van een kliniek. Philip heeft geen idee waarom Lotte hem wilde vermoorden en gaat op onderzoek uit. Hij moet hiervoor terug naar Portugal waar hij het geheim van Lotte ontdekt, maar tegelijkertijd ook het raadsel van een verdwenen tegeltableau ontwart.
Ook weer wat langdradig op sommige stukken en vooral het historische gedeelte van het tableau was niet echt relevant voor het verhaal. Ik vond het boek wel beter dan de eerste thriller Overspel.
Wat mee wel meteen op viel in dit boek was, dat er op pagina 143, ‘Niet lang na het overlijden van Eva…’ stond en Eva was de hoofdpersoon uit het eerste boek.
Ik had bij dit plot wel iets door, maar toch was ik door het echte einde wel wat overdonderd. 

Beide boeken van Clarice Janzen vind ik niet echt literaire thrillers, maar meer romans. Er is wel wat erotiek aanwezig, zij het minimaal. Leuke boeken voor tussendoor.

Schrijfstijl        3
Leesplezier     3
Plot                 4
Spanning        3
Originaliteit      4                     

Drie sterren

Caroline Kuiper


Geen opmerkingen:

Een reactie posten