maandag 23 november 2015

Schuld - Mel Wallis de Vries

Titel: Schuld
Auteur: Mel Wallis de Vries
238 pagina’s
Uitgeverij De Fontein
ISBN 9789026138935
Recensie door Miriam Bakker


Ze is dood. Geen twijfel mogelijk. Haar grote blauwe ogen staren me verbijsterd aan, alsof ze het zelf ook niet kan geloven. Het spijt me echt dat dit zo moest lopen, denk ik, en ik ga op haar bureaustoel zitten.
Ik zou het hierbij kunnen laten. Maar dat doe ik niet. Ik vouw het papiertje dubbel en stop het in mijn broekzak.

Zo begint het verhaal. Een klein stukje, geprint in rode letters. Als je dan weer een bladzijde omslaat, BAM! krijg je een rouwadvertentie voorgeschoteld.

Leila was de zon kwijt. We zijn intens verdrietig, maar het troost ons dat ze haar rust heeft gevonden.

Weer een pagina met rode tekst, vanuit dezelfde persoon als het eerste stukje en dan volgt een zwarte pagina met daarop een stukje papier wat uit een schrift gescheurd lijkt te zijn met daarop zes namen. De naam Leila staat bovenaan en is doorgestreept. Wat heeft dit te betekenen?

Drie jonge meiden plegen kort na elkaar zelfmoord. Het lijkt erop dat ze niets met elkaar gemeen hebben, ze zaten niet bij elkaar in de klas en kenden elkaar amper. De politie zoekt er verder niets achter en noemt het een trieste samenloop van omstandigheden. Maar dan….de 16-jarige Tess krijgt een anoniem briefje: ‘Jij bent de volgende…’. Tess voelt zich bedreigd, maar staat daarin alleen…niemand gelooft haar.

Is dat een schaduw? Staat daar iemand? Ik krijg het opeens koud en sla mijn armen over elkaar. Misschien is het wel een inbreker. En misschien kijkt hij nu ook naar mij!

Het boek ziet er geweldig mooi uit, prachtig! Het is verdeeld in vier delen, je weet precies wanneer er een nieuw deel begint: een zwarte pagina met daarop het briefje met namen waarvan weer een naam is doorgestreept, gevolgd door een knalrode pagina met de volgende naam van het lijstje.
Kate is een doodgewone meid die zich zorgen maakt om haar moeder in verband met de kanker die zij in het verleden heeft gehad. Het lijkt nu weer niet goed te gaan met haar. Haar moeder ontwijkt het onderwerp, maar Kate is ervan overtuigd dat haar moeder weer ziek is. Ze heeft een vriendje, Luuk en trekt veel op met haar vriendinnen. Wanneer ze in de bres springt voor een brugklasser die door een oudere jongen gepest wordt, wordt ze door haar vriendinnen voor gek verklaard en Kate komt in het middelpunt van de belangstelling te staan, maar daar zit ze niet op te wachten. En dan vindt ze een briefje..

Yara schopt tegen alles en iedereen aan en is er van overtuigd dat haar ouders meer van haar broertje houden dan van haar. Ze ontmoet een jongen, Kevin, die haar maar al te graag wat beter wil leren kennen, maar Yara houdt de boot af. Ze vindt een briefje…en nog een en gaat naar de politie. Die neemt haar niet serieus en Yara voelt zich boos, verdrietig en eenzaam.

Tess is ongelukkig op haar nieuwe school nadat ze vanuit Zeist verhuisd is naar Amsterdam. Ze hoort nog niet echt ergens bij en ze voelt zich eenzaam. En dan vindt ook zij een briefje…’Jij bent de volgende…’. Ze laat het er niet bij zitten en gaat op onderzoek uit.

Bij elke stap die ik zet heb ik het gevoel dat het donker achter me beweegt. Maar elke keer als ik over mijn schouder kijk, zie ik niemand.

Het boek ziet er niet alleen mooi uit, maar het verhaal dat van de pagina’s afspat vanaf het moment dat je het boek openslaat…magnifiek gedaan door Mel. Terwijl je leest heb je ergens wel een vermoeden wat er aan de hand is, mede door de stukjes rode tekst, maar je weet pas echt hoe het zit bij het laatste stuk.
Het laatste hartverscheurende stuk. Die laatste paar bladzijden, die hakken erin. De eenzaamheid en het verdriet, het gevoel van minder zijn dan een ander. Je hart breekt.

Een geweldig boek weer, perfect voor in/onder/naast je schoen, als je het al niet in huis hebt!

5 sterren


Bekijk op bol.com

1 opmerking:

  1. Het is echt een geweldig boek! Ik lees niet graag of na school maar dit boek was echt een uitzondering!

    BeantwoordenVerwijderen