zaterdag 24 oktober 2015

Waarom onze lezers vinden dat je Henning Mankell moet lezen...

Hoe leerde ik zelf het werk van Henning Mankell eigenlijk kennen? Ik weet nog goed dat ik trainer Taakstraffen was en op de Noordsingel te Rotterdam mijn trainingen gaf in het prachtige gebouw van de Kinderbescherming. Als een jongere niet kwam opdagen had ik 1,5 uur vrij voor de volgende training startte. Ik liep dan altijd even lekker naar buiten, als ik al genoeg koffietjes op had met de coördinatoren Taakstraffen. En kwam met mijn broodje falafel altijd langs de boekwinkel...Geen enkele keer kon ik er voorbij lopen. Op een dag lag er een pocketuitgave van Mankells Moordenaar zonder gezicht. Terwijl ik een hekel heb aan pocketboekjes, nam ik hem voor die 3,95 toch mee. Ook al had ik toen al stapels nog te lezen boeken, deze pak ik snel op. En ik was verkocht. Echt. Elke keer stond ik op de dag van uitkomst de volgende Wallander te kopen. Ook kocht ik zijn romans, maar de Wallanderreeks is torenhoog favoriet. De meesten staan in prachtige mooi gebonden uitgaves mooi te wezen in mijn boekenkast. Toen leende ik ze nog vaak uit aan de jeugdbeschermers en maakte ook hen enthousiast voor deze schrijver. 
Nu staan ze mij, terwijl ik dit schrijf, mooi aan te staren. Al heel erg lang wil ik ze heel graag herlezen... Maar wanneer? Als ik stop met dit blog ga ik de Wallanders echt herlezen! De persoon van Wallander stal ooit mijn hart en wat leefde ik mee in al zijn boeken naar het laatste deel waar hij dement begint te worden. Zijn boeken blazen je niet om met de enorme spanning, maar de mooi geschreven teksten.
Ik ben nooit begonnen aan de tv serie. Ik ben daar zo simpel mee: ik heb mijn eigen hoofdpersonen en zelden komen ze overeen. Ik wil niet de hoofdpersoon uit de serie voor mij zien als ik lees. Hoe goed de serie ook is! Schijnt...


Ink


Hieronder enkele reacties uit de Facebook-groep naar aanleiding van de vraag: waarom moet je de boeken van Henning Mankell gelezen hebben?


Suzanne: Omdat de boeken met als onderwerp, de verhaallijn met Kurt Wallender, keigoed geschreven zijn. Top lectuur. Ik heb ze hier allemaal staan. Toppie!


Heidi: Henning Mankell is een klasse apart. Naast de op te lossen misdaad hebben zijn boeken meer thema's: de moeilijke relaties van Wallander met vrouwen, speciaal met zijn dochter, de problematiek van het ouder worden, zijn speciale band met Afrika. Het is zoveel meer. En toch makkelijk te lezen. En van Wallander ga je gewoon houden. De man zelf, alsof hij een beetje een beetje je vader is. 

Melipe: Wallander is zeer goed! Mankell zet de sfeer en tijdsgeest erg goed neer. De verhalen zitten ijzersterk in elkaar. Een van de weinige series waarbij ik tijdens het lezen soms de koude rillingen over mijn rug had lopen. Mijn favoriete schrijver en serie!

Jacqueline: Het zijn gewone fijne boeken om te lezen. 

Linda Jansma: Omdat Henning Mankell gewoon prachtig schrijft! Niet loeispannend, maar wel mooi! Dat maakt dat je van zijn verhalen zin voor zin geniet. Ik dan toch :-P

Narda: Ik heb in het verleden de hele Wallander serie gelezen. Super vond ik hem. Niet echt heel spannend maar zijn schrijfstijl heeft iets. Je wil door blijven lezen. Je bouwt ook een band op met Wallander.

Frederik: Ik heb ze een tijdje geleden allemaal gelezen. Sommigen zijn nu misschien wel wat gedateerd, maar stuk voor stuk waren ze spannend en bovenal maatschappijkritisch. Midzomermoord en De Witte Leeuwin zijn wat mij betreft zijn beste Wallanders. De Terugkeer van de Dansleraar is een andere topper van Mankell.

Juul: Moordenaar zonder gezicht was de eerste die ik las. Daarna was ik hooked. De vijfde vrouw vond ik de beste. Het boek is lang bij me blijven hangen, al kan ik niet goed zeggen waar dat door kwam. De boeken zijn mooi geschreven, ik heb nu mijn eigen beeld van Zweden. Daarom heb ik ook nooit naar de tv-serie gekeken. 

Alexandra: Ik heb ze hier liggen, alle 10, via via gekregen, maar nog geen letter in gelezen, staan dus nog allemaal op mijn ntl-lijst. 
Lijken me wel enorm goede boeken als ik de meningen van anderen lees/hoor.

Anouk: Ik heb de boeken over Wallander allemaal gelezen. het zijn verhalen met geloofwaardige personages en over (nog steeds) actuele problemen. Verhalen met een kop en een staart. Het meest indrukwekkende boek vond ik het laatste boek, de gekwelde man, waarin Wallander dement begint te worden. Ik vond het vreselijk om over de kwetsbaarheid van zo'n intelligente man te lezen, maar het was wel heel indrukwekkend beschreven. 

Silvana: De Wallanderboeken zijn verslavend 1 gelezen vlug naar de volgende.

Rick: geweldige boeken, allemaal gelezen, hij schrijft alsof je erbij bent. Je voelt de sfeer, had tranen bij het laatste boek, kon niet geloven dat Wallander ging dementeren, ik kreeg er tranen van in mijn ogen.
Ik heb me jaren terug bij een boekenclub voor de hele serie, kreeg ik iedere maand een boek. WARM AANBEVOLEN.

Fany: Gewoon omdat Henning Mankell anders schreef dan anderen en je meetrok in zijn wereld....

Alida: Verslavend mooi geschreven, de hele Wallander serie EN zijn andere boeken. Vind zijn schrijfstijl mooi, wijdt niet uit over onbenulligheden, schrijft over zaken die nog steeds actueel zijn en zet de personages (vooral in de Wallander reeks) zo goed neer dat je het idee hebt dat je ze persoonlijk kent. Bij de gekwelde man heb ik zelfs gehuild, het voelde alsof het over een familielid ging, zo gehecht was ik geraakt aan de personage Wallander.

Annet: Je kon niet anders dan doorlezen, doorlezen en nog eens doorlezen. Van mijn broer kreeg ik De Chinees in handen gedrukt. Vanaf toen was ik verkocht!

Annet: De Wallanderserie: in één woord geweldig! En met tranen in mijn ogen het laatste deel dicht geslagen....

Ton: de schrijver Henning Mankell heeft een mooie schrijfstijl. Of je nu een thriller las of een literaire roman over Afrika. De volzinnen deden het hem. Hoe mee in aanraking dat kan ik me niet zo herinneren. Of door de boekverkoop getipt of door een tip van uitgeverij de geus waar ik nog wel eens een nieuwsbrief van kreeg. De geschiedenis van een dansleraar was erg echt. Kon het niet meer wegleggen. 

Carola: Prachtig geschreven boeken, de personages zo goed beschreven zodat je de pijn bijna voelde als er iets met hen gebeurde. Zo mooi geschreven dat je de huizen, de inrichting en zelfs het eten voor je zag. Ik heb genoten van alle Wallanders....

Susan: Henning Mankell is top. Maar het is geschreven met diepgang en wat zwaarder op de hand dan een gewone thriller. Grote klasse....



Ik zou zeggen als u al dit moois nog mag gaan ontdekken: loop de bieb binnen of een boekwinkel en ga genieten!

1 opmerking: