zaterdag 24 oktober 2015

Henning Mankell biootje

copyright Cato Lein
Henning Mankell ( Stockholm, 3 februari 1948 - 5 oktober 2015) was een Zweeds schrijver van literaire romans, misdaadromans, jeugdliteratuur en toneelstukken. Hij overleed op 5 oktober jongstleden aan de gevolgen van longkanker , welk in januari 2014 bij hem geconstateerd werd. Hij werd 67 jaar oud.
Op zaterdag 24 oktober zullen Mankell-fans naar de boekhandel gaan om als ambassadeur van zijn werk hem te eren. 
Mankell schreef tientallen boeken: literaire romans, misdaadromans, jeugdboeken en toneelstukken. Zijn boeken worden in meer dan dertig landen uitgegeven. In Nederland en België heeft Mankell zijn bekendheid vooral te danken aan de Wallander-serie: een reeks over de eigenwijze inspecteur Kurt Wallander uit  Ystad. In 2002 kreeg deze boekenreeks een vervolg met het eerste boek over Kurt Wallanders dochter Linda die eveneens politie-inspecteur werd.

Naarmate de reeks vordert worden de karakters van de hoofdpersonen verder uitgewerkt. De sleutelfiguur Kurt Wallander is een melancholieke, hard werkende politieman die zich zorgen maakt over de maatschappelijke ontwikkelingen in Zweden. Hij wordt geconfronteerd met extreem geweld en vraagt zich meermaals af ‘waar moet het heen met de wereld’. Daarnaast tobt hij regelmatig met zijn gezondheid; hij is te dik, ondervindt hier last van en drinkt te veel. In relaties is hij niet succesvol en eigenlijk heeft hij de scheiding van zijn vrouw Mona niet verwerkt. Hij worstelt met een veeleisende en mopperige vader en zijn salaris is ook niet om over naar huis te schrijven. Kortom: een mens van vlees en bloed die het ook niet allemaal weet…… 
Een ander terugkerend thema is de weersgesteldheid. In alle boeken zorgt de beschrijving van weer en wind, kou en zon voor een vaak melancholiek en vooral Zweeds decor. 
Mankell beschrijft in de Wallander-reeks vaak extreme situaties en gruwelijke misdaden. Een vrouw die zichzelf in brand steekt op een koolzaadakker (Dwaalsporen), een jonge vrouw die verkoold gevonden wordt in een electriciteitshuisje (De blinde muur) of een gespietst lijk (De vijfde vrouw)... Henning Mankell zegt hierover: ‘ik gebruik soms sterke beelden ….. maar wat voor gruwelijks je ook bedenkt en schrijft, de werkelijkheid is nog veel gruwelijker en slechter.’ 
Meestal zijn het gewone mensen.  Maar de oorzaken van de misdrijven vinden hun voedingsbodem in de samenleving. Via Wallander ventileert Mankell zijn ongerustheid over de toestand in de wereld. 



In 1972 gaat Henning Mankell voor het eerst naar Afrika, dit zal een stempel drukken op zijn latere werk. In de jaren tachtig pendelt hij heen en weer tussen Zweden en Afrika. Dit doet hij tot op heden nog steeds. In Zweden werkt hij in allerlei theaters als regisseur evenals in Maputo bij het enige professionele theatergezelschap in Mozambique. 
Henning Mankell was en is een geëngageerde auteur die begaan is met het lot van Afrika. Regelmatig neemt hij stelling in allerlei politieke kwesties. Zelf zegt hij: 'Dan ben ik maar ouderwets als ik een pleidooi houd voor solidariteit. Ik heb veel van mijn linkse opvattingen uit de zeventiger jaren behouden.’ In Mozambique steunde hij de totstandkoming van theaters. Zijn liefde voor Afrika klinkt door in bijna al zijn boeken. 
Henning Mankell trouwde in 1998 met Eva Bergman - regisseur. Ze is zijn derde vrouw en de dochter van de in 2007 overleden Ingmar Bergman.

De Wallander-romans van Mankell werden verfilmd in de vorm van televisiefilms door de Zweedse STV Er bestaat ook de televisieserie Wallander, gebaseerd op ongepubliceerde, korte verhalen van Henning Mankell. In een derde, BBC-serie wordt Kurt Wallander gespeeld door Kenneth Branagh. In april 2009 ontving deze serie een BAFTA voor Best Drama Series.
Zijn misdaadromans

Kurt Wallander-serie

  • Moordenaar zonder gezicht (1997, vertaald door Cora Polet), Mördare utan ansikte (1991)
  • Honden van Riga (1998, vertaald door Cora Polet), Hundarna i Riga (1992)
  • De witte leeuwin (1999, vertaald door Cora Polet), Den vita lejoninnan (1993)
  • De man die glimlachte (2000, vertaald door Janny Middelbeek-Oortgiesen), Mannen som log (1994)
  • Dwaalsporen (2002, vertaald door Bertie van der Meij), Villospår (1995)
  • De vijfde vrouw (2001, vertaald door Cora Polet), Den femte kvinnan (1996)
  • Midzomermoord (2003, vertaald door Janny Middelbeek-Oortgiesen), Steget efter (1997)
  • De blinde muur (2004, vertaald door Janny Middelbeek-Oortgiesen), Brandvägg (1998)
  • De jonge Wallander (2004, vertaald door Edith Sybesma), Pyramiden (1999)
  • Het graf (2004, vertaald door Janny Middelbeek-Oortgiesen), Händelse om hösten (2004), geschenkboek Maand van het Spannende boek 2004, enkel in het Nederlands verschenen
  • De gekwelde man (2010, vertaald door Janny Middelbeek-Oortgiesen), Den orolige mannen (2009)

Linda Wallander

  • Voor de vorst (2006, vertaald door Edith Sybesma), Innan frosten (2002)

Overige misdaadromans

  • De terugkeer van de dansleraar (2005), Danslärarens återkomst (2000)
  • Diepte (2006), Djup (2004, vertaald door Clementine Luijten)
  • Het oog van de luipaard (2006), Leopardens oga (1990, vertaald door Clementine Luijten)
  • Labyrint (2007), Labyrinthen (2000)
  • Kennedy's brein (2007), Kennedys hjärna (2005)
  • De Chinees (2008), Kinesen (2008)

Bronnen: Wikepedia, Inejacet, Hebban, Noordse literatuur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten