vrijdag 14 augustus 2015

Voldaan - Jos Pierreux

De cover:
Een zwart dun boekje, Voldaan, het heeft een mooie gladde omslag met een ‘geschubd’ patroon erop. Heel eenvoudig maar wel intrigerend het maak met nieuwsgierig. Op de achterkant: ‘Wat als u nergens meer voor hoefde te betalen?’ Nou dat klinkt niet verkeerd, maar ik denk dat het wel een keerzijde heeft en daar ga ik denk ik achter komen als ik het boek gelezen heb.

Het verhaal:

Wat mij overkwam, dreef mij tot wanhoop. Ik snakte naar een verklaring.

Bella Klaas hoeft nergens meer te betalen, als hij in het café betalen wilt krijgt hij de mededeling dat ‘alles betaald is!’ Bella en zijn vriend Jimmy snappen er niets van. Als hij `s avonds bij thuiskomst een zigeunerin tegenkomt en zij zijn handen pakt zegt ze: ‘uw schulden zijn vereffend’, maar ze schrikt bij het horen van zijn naam. Wat is hier gaande en moet je nu genieten of niet?
Wanneer bij meerdere gelegenheden het gebeurt dat de rekening al betaald is of de verzekeringspremie wordt teruggestort, raakt Bella toch wel een beetje in de war. Want in een leven waar niets betaald hoeft te worden, is een leven waar geld geen betekenis heeft en dat is toch wel heel raar voor een man als Bella, die werkt voor een bank en centen zijn specialiteit zijn.
Wat zou jij doen als je nergens meer voor hoeft te betalen? Is het genieten of juist niet?

Mijn mening:

Terwijl ik aan het lezen ben in Voldaan, vraag ik me meerdere malen af ‘wat is hier in hemelsnaam aan de hand?’. En dan is er natuurlijk toch het onvermijdelijke: ik ga me afvragen hoe ik zou reageren. Dit verschijnsel dat je met een stapel bankbiljetten in de hand je geld aan de meest onzinnige dingen uitgeeft en elke keer is het geld weer terug, ik zou inderdaad ook erg achterdochtig worden. Bella Klaas is getrouwd met Birgitte, zij was mooier dan Miss Universe, niemand snapte hoe hij deze mooie dame aan de haak had kunnen slaan. Zou dit er iets mee te maken hebben? Het verhaal is een roman en heeft geen lugubere momenten, maar toch is het een boekje waarin je door wilt lezen. Wie betaalt al de rekeningen voor Bella, wordt hij 24/7 in de gaten gehouden?
Mijn gedachten gaan alle kanten op tijdens het lezen en door de prettige schrijfstijl sjees je door Voldaan heen. Het is toch een heel raar idee, waarom vereffent iemand al je schulden? Het boek laat het je weten, maar of je er zo blij mee moet zijn….?
Bella heeft het idee dat hij gek aan het worden is of dat het een gek is die zijn schulden vereffent, in ieder geval draait hij erg door met alle gevolgen van dien.

Het is een lekker boekje voor tussendoor en het zet je aan het denken. De manier van schrijven en de humor maakt dat je er heel snel door heen bent, maar soms raakte ik ook even de weg kwijt. Bella gaat op zoek naar de ‘dader’ en is daar erg stellig in, verliest de realiteit. Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat er weinig terugkoppeling is met zijn vriend Jimmy en zijn echtgenote Birgitte, deze komen in het begin ter sprake maar verder spelen ze eigenlijk helemaal geen rol.
Maar evengoed zeker een leuk boek, zeker doordat het mij aan het denken zet hoe ik zou om gaan met dit fenomeen, dat alles vereffend wordt.



Moon 


Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten