vrijdag 14 augustus 2015

Insectenman - Hans Kanters

Het harde lot van een klokkenluider wenst Wigge Riemersma niet te ondergaan. Zijn onthullingen over handel met voorkennis en fraude in de top van een internationaal accountantskantoor dreigen het bedrijf aan de rand van de afgrond te brengen. Uit angst voor repercussies probeert hij geheel en al van de radar te verdwijnen door een andere identiteit aan te nemen. Na een bizarre tocht van Amsterdam via Frankfurt, Boedapest en Toronto belandt hij uiteindelijk in Malawi om daar met zijn nieuwe vriendin Vera een bestaan als insectenkundige op te bouwen. Maar is het wel mogelijk om in de huidige gedigitaliseerde maatschappij te ontsnappen aan de lange arm van een glurende, bevoogdende overheid?

Cover
Rood, met een spinnenweb. Daarin een spin en een vlieg. Titel in stukken in gele letters onder elkaar.
Ik vind het boek totaal niet aantrekkelijk. Ik heb sowieso een hekel aan de kleurcombinatie rood-geel, dus dat is voor mij (persoonlijk) al een minpunt. Verder ben ik niet heel erg dol op insecten. In de winkel zou de cover voor mij al genoeg redenen hebben om het boek vooral te laten liggen.

Mijn mening
De cover trekt mij dus van geen kanten. Uit mezelf zou ik het boek waarschijnlijk dan ook niet gelezen hebben. En dat was best jammer geweest. Het is een leuk boek, boeiend verhaal en sympathieke hoofdpersoon. Ook "zie" je iets van de wereld in dit boek. 

Het verhaal is niet iets dat mij bij voorbaat al trekt. Een klokkenluider bij een groot accountantsbedrijf, niet interessant. Maar wat dit boek leuk maakt zijn de keuzes die de klokkenluider maakt als hij onder wil duiken. Hij besluit insectoloog te worden. Hoe komt iemand er toe om juist insecten te kiezen? Onbegrijpelijk!

Het klokkenluiden is ook maar een klein onderdeel van het verhaal. Waar het eigenlijk om gaat is dat het in deze samenleving onmogelijk is om compleet te verdwijnen, zelfs al vertrek je op een gestolen identiteit naar Malawi. 

Er zitten ook best wat fouten in het boek. Zinnen die niet kloppen. Typefouten (bv litteratuur en ruiulbeurs). Kan gebeuren natuurlijk, maar wel storend.

Het is best een leuk boek, zeker als je eens iets anders wilt lezen.

2,5 sterren

Juul


Geen opmerkingen:

Een reactie posten