zondag 31 mei 2015

'Spannende zaken' bij Paagman - door Ann

In het kader van de ‘Maand van het spannende boek’ organiseerde Paagman samen met Hebban.nl in mijn eigen stad Den Haag op 29 mei jl. een avond voor fans van thrillerboeken. De avond kreeg als titel mee: ‘Spannende zaken’ en was een avond voor thrillerfans.

Nou is Paagman op de ‘Fred’ al een tijdje mijn favoriete boekwinkel, in het nieuwe prachtige pand in het centrum was ik nog nooit geweest. Een mooie gelegenheid dus om 2 leuke dingen te combineren.

Een dag eerder was in Amsterdam de ‘Avond van het Spannende Boek’ geweest, als aftrap voor de ‘Maand van het Spannende Boek’. Omdat er maar een zeer beperkt aantal fans daar bij mochten zijn (de meeste leden van de ‘Bende’ waren er wel bij) was er door Hebban in samenwerking met Paagman besloten om voor de lezers een interessante avond te organiseren. Leuk initiatief, al had ik het idee dat er wel iets meer aan marketing en communicatie gedaan had mogen worden, dan was het misschien nog iets drukker geweest. Al waren er best wel een aantal mensen en is de ruimte om stoeltjes neer te zetten en een presentatiepodium te maken vrij beperkt. De vestiging op de ‘Fred’ leent zich er meer voor, maar de vestiging in het centrum ligt meer centraal bij het station en diverse bus- en tramlijnen, dus ik snapte de keuze.

Zelf had ik de ‘AVSB’ overgeslagen, want na het organiseren van de ‘Bende High Tea’ was ik, als oud wijf, toe aan een avondje energie opladen. Een thrilleravond bij Paagman wilde, kon en mocht ik niet aan me voorbij laten gaan en leuk, leuk, leuk mede bendelid Juul zou ook komen, dus het Books & Sushi team was compleet.

Met de bus en de tram toog ik naar het centrum waar ik via een tussenstop bij ‘The American Bookstore’ ruim op tijd bij Paagman aankwam…ik had nu mooi even de tijd om het pand te verkennen en om op mijn gemak langs de boeken te struinen…en er alvast twee te scoren. Ik kocht ‘Passagier 23’ van Sebastian Fitzek, om hem later te laten signeren en bij de tweedehands boeken vond ik een gesigneerd exemplaar van ‘Koud Spoor’ Carina van Leeuwen, dat scheelde later weer in de rij staan dacht ik en het scheelde ook weer in de portemonnee ;)

Toen ik zo’n beetje uitgesnuffeld was kwam Juul er aan, nog even een klein rondje door de zaak en toen naar boven voor het eerste programma-onderdeel, het ‘Gouden Strop panel’. Onder leiding van Charles den Tex, zelf 3-voudig Gouden Strop winnaar, werden er discussies uitgelokt en vragen gesteld aan mede Gouden Strop winnaars Roel Janssen, Donald Nolet en de kersverse winnaar Jo Claes…Juul en ik zaten op de eerste rij en hadden voordat het begon al de slappe lach, gelukkig vonden Roel en Charles dat niet erg, het zette wel gelijk de toon.
Ik denk en hoop dat Juul iets meer heeft onthouden van de vragen die er gesteld werden, er was een kleine discussie tussen de heren onderling over bekendheid en verkrijgbaarheid van de Vlaamse boeken in Nederland en omgekeerd. Op de vraag van Charles den Tex aan Jo Claes met wie hij eventueel samen aan een boek wilde werken zei Jo heel stellig met niemand, niemand kent je hoofdpersoon zo goed als jijzelf en niemand, buiten jezelf, weet waar je met het verhaal naar toe wilt gaan. Donald Nolet vond dat hij er nog niet klaar voor was, Charles den Tex heeft al samen met zijn vrouw een boek geschreven en Roel Jansen wilde wel een boek schrijven samen met Tomas Ross. Het was al met al een boeiende paneldiscussie en we mochten na afloop nog even met de Gouden Stropleden op de foto.

Daarna was het tijd om naar beneden te gaan want daar begon ‘Je kunt het zo gek niet bedenken’ een vragenrondje aan Eva Burgers, Joop van Riessen en Carina van Leeuwen. Alle drie in diverse vakgebieden werkzaam (geweest) bij de politie. De vragen werden gesteld door Peter Kuijt, thrillerredacteur bij Hebban. Ik vond het heel interessant, maar de vragen zijn niet blijven hangen, sorry.

Na afloop doken wij op de martini’s af en toen weer snel naar boven want Sebastian Fitzek (Duitse journalist en schrijver van psychothrillers) werd geïnterviewd door Roel Janssen, boven aangekomen…oeps mijn jas hing nog beneden over de stoel…snel naar beneden, jas opgehaald en weer naar boven, ze waren al begonnen. Sebastian Fitzek bleek een zeer gedreven en enthousiast verteller met een zeer aanstekelijke humoristische kant. Hij vertelde uitvoerig en bevlogen over het tot stand komen van zijn boeken, over de onderwerpen en dat hij van te voren niet echt research deed, maar wel de diverse gedeelten uit zijn boek liet toetsen door bevriende vaklui. Het voordeel van het op de eerste rij zitten is dat als tijdens het interview niet op een Engels woord gekomen kan worden (o.a. foster child) het B&S team uitkomst brengt en zo af en toe een handje/woordje helpt. Na afloop een kleine nababbel met Roel Janssen of het interview goed te volgen was en zo en toen in de rij voor de signeersessie.

Tijdens de signeersessie van Fitzek’s boeken begon beneden de presentatie van het nieuwe boek ‘Doodskopvlinder’ van Tomas Ross en Corine Hartman, helaas hebben we die dus gemist want een gesigneerd boek van de heer Fitzek vonden wij toch iets belangrijker. Inmiddels had mede thrillerlezerslid Trisha ons ook gevonden en stonden we dus gezellig babbelend als laatste in de rij voor de signeersessie. Uiteraard moesten we ook met Sebastian op de foto.

Het werd zo langzamerhand tijd om naar huis te gaan, dus we gingen weer naar beneden, daar hebben we even gekeken of ze Nevel van Olga Hoekstra hadden, helaas…wel Dodenweg trouwens, maar die heb ik al ;) Richting uitgang kwamen we ook Charles den Tex nog tegen en Juul vroeg hem of ze met hem op de foto mocht (eerder op de avond had hij een foto van ons gemaakt). Natuurlijk mocht dat en ik moet zeggen het is een leuke foto geworden, ter afsluiting van een hele leuke, gezellige avond waarbij mijn lachspieren overuren hebben gedraaid ;) 

Ann



Geen opmerkingen:

Een reactie posten