donderdag 5 maart 2015

Uit de oude doos: De geheime vriend - Chris Mooney

Het verhaal
Darby McCormick wordt aangewezen als nieuw lid van het CSU (Crime Scene Investigative Unit). Een gespecialiseerd team van rechercheurs en forensische onderzoekers bij de politie Boston. Het team houdt zich bezig met zaken als moord, verkrachtingen en andere geweldsmisdrijven in de stad. Nu staat het team voor het raadsel van twee dode studenten. Het lichaam van Emma Hale, eerstejaars studente van Harvard, spoelde acht maanden na haar vermissing aan. Vervolgens wordt studente Judith Chen opgedregd uit de haven van Boston. Door het lange verblijf in het water, zijn alle sporen op de lichamen uitgewist. Het enige bewijs dat ze hebben is een Mariabeeldje, dat is ingenaaid in de zak van de slachtoffers. Het team staat voor een raadsel, de beide meisjes hebben weinig gemeen. Het enige wat ze gemeen hadden is dat ze op weg naar huis verdwenen zijn. Hebben zij hun ontvoerder gekend? Hebben ze om de een of andere reden een rit van een onbekende geaccepteerd, of waren beiden met geweld in zijn auto gedwongen?  Dan komt er ‘hulp uit onbekende hoek’: ex- profiler, Malcolm Fletcher, die zelf op de FBI-lijst staat van meest gezochte personen, neemt contact op met Darby: ‘Ik wil met u praten over de man die Emma Hale heeft vermoord, beschouwt u me maar als uw geheime vriend.’ Is deze Malcolm met zijn zwarte ogen te vertrouwen of speelt hij een spelletje met hen?

De cover:
Een vage omslag met als je goed kijkt een jonge vrouw die op de grond ligt bij het water. Je moet twee keer kijken wil je het goed zien. Zo`n cover spreekt mij wel aan, een beetje vaag en luguber, met mooie donkere kleuren, alleen het blonde haar van het meisje valt op. De tekst spreekt me aan: ‘Twee dode meisjes in het water. Twee Mariabeeldjes verborgen in hun kleren. Eén vrouw op jacht naar hun moordenaar.’ Dan heb je al gauw het idee dat er wel wat gebeurt in het boek, dus gauw lezen en kijken of ik niet teleurgesteld word.
4 sterren voor de omslag

Mening
Van zijn vorige thriller ‘Denk aan Sarah’ ben ik groot fan. Nu maar hopen dat dit verhaal me net zo pakt. En ja dat doet het, een verhaal met een forensisch gedeelte erin; heerlijk ik houd er van, al die details. Je wordt niet heel lang in spanning gehouden wie de dader kan zijn want ook hij komt aan het woord. Dat vind ik jammer, in mijn hoofd gaan er altijd hele theorieën over wie de dader kan zijn. Maar hier niet. En toch is het niet vervelend, want je gaat mee in de dader zijn hoofd en het hoe en waarom hij deze daden pleegt, de twee verhaallijnen bijten elkaar niet en lopen lekker langs elkaar heen. Het boek leest fijn, korte hoofdstukken met veel informatie, je maakt als vanzelf je eigen plaatjes. Zelf had ik het idee met Darby mee te lopen, midden in het onderzoek, zeker als Malcolm Fletcher er bij komt laat het verhaal je niet meer los en wil je blijven lezen. Het is een heerlijk boek en ook al weet je al heel snel de dader, je raakt steeds mee in het boek en de mysterieuze Malcolm maakt het verhaal echt af.

Ik ga nu ook zeker ‘Vermist’ lezen van deze heerlijke schrijver. Chris Mooney staat bij één van mijn favorieten, al wordt dat lijstje de laatste tijd wel erg lang.

Plot: 4, Leesplezier: 4, Spanning: 4, Schrijfstijl: 4


Conclusie:  4 sterren 

Moon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten