zaterdag 21 maart 2015

Lezen door de jaren heen...door Riejanne

Al van jongs af aan verslond ik boeken en dat ging zover dat ik zelfs - als we met z’n allen aan tafel zaten om te eten- stiekem een boek op schoot legde tot grote frustratie van mijn moeder, waar ik toen overigens niets van snapte ;) Wat kon ik boos worden als ik mijn boek weg moest leggen! Sorry mam, nu snap ik het! Een van de eerste boeken die ik oneindig las was het alfabetboekje. Lezen was het eigenlijk niet meer echt, want ik kon de teksten uit mijn hoofd opzeggen! Uiteraard was ik ook lid van de bieb, maar daar mocht ik natuurlijk niet alleen heen. Uren heb ik daar rondgestruind samen met mijn zus om dan vervolgens met een grote tas vol boeken thuis te komen! Eenmaal thuisgekomen dook ik voor de gaskachel (verwarming hadden we toen nog niet) met mijn boeken en was ik onbereikbaar voor iedereen!

Het boek wat veel indruk op me heeft gemaakt was Remi, alleen op de wereld! Dit boek kreeg ik van mijn moeder toen op mijn achtste mijn hond weg moest i.v.m. haar gezondheidsproblemen. Ontroostbaar was ik! En wat een mooi gebaar van mijn moeder, maar dat zag ik jaren later pas in! Wat een zielig verhaal zeg en wat had ik te doen met de dieren in het boek die keer op keer in de kou op moesten treden! Oh en het moment dat Vitalis overleed….wat een ellende eigenlijk voor een jong kind hahahaha……

Vervolgens werd Mieke op de balletclub mijn favoriet! Dat boek heb ik echt stukgelezen zoals jullie aan de foto wel kunnen zien! Wat genoot ik van de avonturen die Mieke samen met haar vriendinnetjes beleefde en wat zocht ik het stukje waarin ze opgesloten waren in een kelder toch vaak op! Keer op keer las ik dat opnieuw! Hoe spannend moest dat zijn? Whahaha kan het ‘kelderfragment’ zelfs nu nog helder voor de geest halen!

Tussen al deze boeken door was er natuurlijk steevast de Tina en Debby die niet mochten ontbreken….ook die stripboeken verzamelde ik allemaal!

Er zijn nog zo ontzettend veel meer boeken waar ik over zou kunnen vertellen maar maak nu toch maar een sprong naar mijn puberteit/adolescentie! Sheila van Torey L. Hayden. Wat een verhaal zeg! En dan ook nog de manier waarop het geschreven werd….Dit boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en wat ik vooral erg mooi vond was de eerlijkheid waarmee de schrijfster dit verhaal deed. Haar twijfels of ze zelf wel de goede keuzes maakte in de omgang met dit meisje dat haar leerling was op een school voor speciaal onderwijs. Haar onmacht, het steeds weer opzoeken van de grens van het toelaatbare. Dit boek besloot ik dan ook te gebruiken voor een boekpresentatie op de middelbare school! Ik wist dat het een triest verhaal was en besloot natuurlijk het meest zielige stukje uit het boek voor te lezen….tijdens het lezen hoorde ik gesnif uit de klas, ik keek op en ja hoor, het merendeel was in tranen en ondanks de triestheid lachte ik stiekem in mezelf: Presentatie geslaagd!

Tegenwoordig lees ik nog steeds waargebeurde verhalen maar vooral veel thrillers! En geloof me ik heb al menigmaal het hart in de keel gehad omdat mijn buurvrouw er een handje van heeft om op het raam te kloppen als er in het boek net ergens iemand besluit om een huis binnen te sluipen of iemand vermoord wordt! Dus lieve schrijvers….gunnen jullie mij nog veel van die schrikmomenten, kom dan maar op met nog meer gruwelijk spannende thrillers!
Riejanne Zwiers




2 opmerkingen: