vrijdag 23 januari 2015

Hysteria - Dinie Bell

Titel: Hysteria
Auteur: Dinie Bell
213 pagina’s
Uitgeverij Palmslag
ISBN 978 94 917731 81
Recensie door Miriam Bakker


In en rondom het gezin van Trees en Huib Verbeek vinden talrijke, soms onverklaarbare verschrikkingen plaats. Op het moment dat Huib een eind wil maken aan zijn huwelijk, omdat zijn echtgenote er een intieme relatie op na houdt met zijn beste vriend Ben, overlijdt zijn jongste dochter. De doodsoorzaak luidt ‘wiegendood’, maar is dat wel de juiste diagnose?

Als na Huib ook Ben Trees verlaat, blijft ze achter met vier dochters die van elkaar verschillen als de dag van de nacht. Wanneer Trees weer een nieuwe liefde ontmoet – Edwin – krijgen ze een dochter, Anna. Is het toeval dat ook zij overlijdt? Jaren later, als de zusjes volwassen zijn en de liefdes van hun leven hebben ontmoet, zijn de moeilijkheden nog niet voorbij. Integendeel!

Het boek is verdeeld in vier delen, elk deel met korte hoofdstukken, elk hoofdstuk verteld vanuit een ander personage.
Trees, een egoïstische vrouw die het niet zo heel nauw neemt met de huwelijkse trouw. Huib, een goedzak die blind lijkt te zijn voor wat er recht onder zijn neus gebeurt, maar uiteindelijk actie onderneemt als alles duidelijk wordt.
De oudste dochter Katja, sadistisch, kil, berekenend en eng. Het lievelingetje van moeder Trees. Wat Katja ook flikt, ze komt er mee weg en ze weet het zo te draaien dat haar zusjes de schuld krijgen.
Tanja is zwaar gelovig, een vroom lief meisje dat af en toe tegen haar zus Katja in probeert te gaan, maar het onderspit delft. Op school trekt ze op met Daisy, een meisje dat ernstig gepest wordt door medescholieren. De twee worden onafscheidelijk, ook op latere leeftijd.
Carla, de buitenechtelijke dochter, of ‘Ben’s kwakje’ zoals Huib haar noemde, is onbesuisd, licht ontvlambaar en zij kan er niet tegen als anderen onrecht wordt aangedaan en komt vol vuur voor ze op.
De jongste zus Sarah is een lief, bedeesd en verlegen meisje.
En dan is er nog iemand uit wiens perspectief je een aantal hoofdstukken leest. Iemand die luistert naar een stem en precies doet wat die stem zegt. Wie deze persoon is, wordt in het midden gelaten (maar was vrij snel duidelijk om wie het ging vond ik). Aan het einde wordt de identiteit pas vrijgegeven.

De term ‘probleemgezin’ dekt in dit boek de lading niet helemaal. Het is lang geleden dat ik zo’n frustrerend boek gelezen heb. Dat heeft niets te maken met de manier waarop het geschreven is. Dinie Bell heeft een rustige, prettige manier van schrijven en neemt je op een vlotte manier door het verhaal heen.
Het frustrerende zit ‘m in de personages. Mijn hemel, de enige twee waar ik sympathie voor kon opwekken waren Carla en Sarah, maar de rest…je krijgt er zelf moordneigingen van. Vader Huib, een goedgelovige sukkel. Moeder Trees die haar oudste dochter boven al haar dochters stelt en alles wat zij zegt voor zoete koek slikt. Trees die zo hunkert naar aandacht en liefde, maar totaal blind is voor wat er met haar dochters gebeurt. Blind is voor de gevolgen van haar acties. En dan Katja…daar krijg je moordneigingen van. Echt waar. Complimenten voor de schrijfster!
De gebeurtenissen in dit verhaal zijn vreselijk en volgen elkaar in een vlot tempo op, waardoor het af en toe wat onwaarschijnlijk wordt. De ontknoping is niet al te spannend, maar ik was wel nieuwsgierig hoe het allemaal precies zou aflopen. Niet geheel bevredigend wat mij betreft, maar Dinie rondt het verhaal netjes af.

Ik zou ‘Hysteria’ geen thriller willen noemen, maar meer een spannende roman. Met een waanzinnig gave cover overigens.


Drie sterren


Koop bij bol.com

1 opmerking: