woensdag 27 augustus 2014

Win Het gesticht van Madeleine Roux

Diep in de duisternis turend stond ik daar lange tijd, peinzend, vrezend, twijfelend, dromen dromend die geen sterveling ooit eerder had gedroomd” – Edgar Allan Poe

Proloog
Het was gebouwd van steen – donkergrijze steen, losgewrikt uit de onverzoenlijke bergen. Het was een huis voor mensen die niet voor zichzelf konden zorgen, die stemmen hoorden, vreemde gedachten hadden en vreemde dingen deden. Het huis was bedoeld om hen binnen te houden. Als ze er eenmaal waren, gingen ze nooit meer weg.

New Hampshire College. De plek waar Daniel Crawford vijf weken lang een extra lesprogramma gaat volgen en hij heeft er zin in. Op school is hij een buitenbeentje en hij hoopt hier een paar vrienden te maken. Omdat de normale studentenhuizen vanwege een renovatie in de steigers staan, worden alle studenten tijdelijk ondergebracht in een ouder gebouw, Brookline. Dit onderkomen staat in de informatiefolder aangeduid als ‘krankzinnigengesticht’ (maar dan in nettere bewoordingen). Op het moment dat Daniel het gebouw voor het eerst ziet, fluistert er een stem in zijn hoofd: ‘keer nu om’….dat belooft niet veel goeds.

Daniel ontmoet al snel Abby en Jordan en de drie worden onafscheidelijk. Daniel heeft op zijn kamer een oude foto gevonden waar iets geks mee aan de hand is en zijn kamergenoot Felix vertelt hem dat er op de begane grond van Brookline in een voor studenten afgesloten deel een oud kantoor zit waar ongetwijfeld meer te vinden is. Daniel, Abby en Jordan gaan op onderzoek uit en een en ander blijft niet zonder gevolgen…

Wat is er vroeger in Brookline gebeurd voordat het gesloten werd? Waarom sluit Jordan zich ineens af van zijn vrienden? Wie is er verantwoordelijk voor de rare briefjes die Daniel steeds in zijn kamer vindt? Wat heeft Abby te verbergen en wat betekenen de nachtmerries van Daniel? En dan wordt er een moord gepleegd…zijn de studenten nog wel veilig?

Het Gesticht is het eerste boek van Madeleine Roux en wat voor een! De laatste tijd heb ik alleen maar goede YA’s gelezen en dit is er weer eentje. Een creepy cover en  een spannend, beklemmend verhaal waarbij je af en toe het gevoel had dat er iemand achter je stond (toegegeven: ik heb iets teveel fantasie dan wel inlevingsvermogen soms, maar toch!) of de neiging moest onderdrukken om niet ‘kijk uit!’ of ‘niet doen!’ te roepen. Als je dat gevoel als schrijver kunt oproepen bij een lezer, dan vind ik dat je goed bezig bent. Het verhaal begint relatief rustig en gaat dan ineens in de versnelling, maar dit doet niets af aan het verhaal: dat blijft boeien van het begin tot het einde. Het wordt nergens afgeraffeld, verveelt niet, blijft spannend en ik kan het dan ook zeker aanraden! En dan die laatste zin….

Vier sterren!
Dit is de recensie van Miriam, die Het Gesticht een geweldig boek vond. Naar aanleiding daar van mogen we een aantal exemplaren van dit boek verloten. Wil jij kans maken op een exemplaar dan mag jij ons een mailtje sturen met daarin het antwoord waarom jij als volwassene graag een Young Adultboek wil lezen. En hoe goed jij tegen creepy kan!!! Geen mailtjes achteraf over slapeloze nachten! :) Stuur je je mail naar Thrillerlezersblog@gmail.com.
Oh ja ps: je moet wel een verslagje maken van wat jij van het boek vond.

10 opmerkingen:

  1. Ik slaap altijd wel om een boek. Dus zou hem graag willen winnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou ik zeg Ik Durf
    dit klinkt erg goed .. dus kom maar op hoor ook al ben ik al oud en begin ik al grijs te worden ik zeg ik voel me nog maar 18 ....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik lees alles wat los en vast zit, dus ook young adult. Ik heb zelfs de hele Twilight-serie! En dat terwijl ik de jongste niet meer ben (lichamelijk dan) ;-)
    Dus ja.....ik durf het aan. Echt wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Yesss! Dit boek hoort echt eerst zo'n 0 cm voor mijn neus (ik snuif graag boeken) en dan zo'n 20 cm van mijn neus zolang ik ermee van de wereld ben! Ik ben zo verslaafd aan YA omdat een deel van mij altijd 17 is gebleven. En ik ben verzot op creepy en spannend. Ik probeer in boeken altijd mijn gelijke in een creepy mind te vinden. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ben dol op ya en dit boek staat bovenaan mijn wenslijstje.
    (Christine Bakker)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh nu snap ik waar het verhaal vandaan komt, uit heet gesticht ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oeh! Ik ben een Young Adult in een wat ouder lijf, dus het is heeeeeeeeel geschikt voor mij. Graag!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik kan heel goed tegen creepy, raam open, lekker donker, alleen thuis, met onweer het liefst en dan lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik kan zeker tegen creepy, hoe enger een boek is, hoe beter!
    En mocht het even "te eng" worden, even boek dicht doen, en omdat ik dan toch nieuwsgierig blijf, weer opendoen en verder lezen :)

    BeantwoordenVerwijderen