woensdag 27 augustus 2014

De Jacht door Barry Liga



Jasper Dent, die liever Jazz wordt genoemd, is een leuke, aardige jongen. Charmant zelfs, zouden sommigen zeggen. Maar hij is ook de enige zoon van de beruchtste seriemoordenaar ter wereld, een vader die  zijn zoon vanaf jongs af aan opleidde tot de perfecte seriemoordenaar. Jazz was bij moorden van zijn pa en weet van alle 123 moorden die zijn vader pleegde.
De 17 jarige Jazz woont  bij zijn dementerende en gestoorde oma in het suffe dorpje Lobo’s Nod. Hij zorgt meer voor zijn oma dan andersom, maar door zijn maatschappelijk werker een rad voor ogen te draaien kan hij in Lobo”s Nod blijven wonen ipv in een pleeggezin.
Hij heeft een vriendinnetje, Connie. Zwart, dus veilig want seriemoordenaars vermoorden altijd mensen van hun eigen kleur. En een beste vriend, Howie, die een bloedziekte (hemofilie type A)heeft . Als hij zich stoot zit hij al onder de hevige blauwe plekken. Howie helpt Jazz overal mee, maar jazz moet dan wel verplicht tattoos laten zetten op zich zelf. Howie kan namenlijk op zijn eigen lijf ivm zijn ziekte geen tattoos zetten.
 Zijn vader  zit al jaren achter de tralies. Jazz wil geen contact met hem. Opeens duiken er in het kleine plaatsje een aantal lijken op.
 Alweer.
 Hoeveel procent kans is er dat er in een klein plaatsje een tweede seriemorrdenaar rond loopt. Wijzen de vingers al snel naar de zoon van de beroemde seriemoordenaar Billy Dent?
 Om te bewijzen dat moord echt niet in zijn genen zit besluit Jazz de politie te helpen. Hij heeft namelijk unieke kennis van zaken. Maar is hij wel zo anders dan zijn vader…? Dat is jazz zijn angst: wat als hij echt de genen van zijn vader zal hebbenGaand het verhaal worstelt Jazz steeds harder met vragen en herinneringen die in dromen terug komen. Heeft hij al bloed aan zijn handen? En wie is Rusty?

Barry Liga schreef een heerlijk gruwelijk boek in de categorie Young Adult. Er worden zo veelvuldig ranzige en gruwelijke details verteld, dat ik me afvroeg of dit boek wel zo geschikt is voor iedereen.  In ieder geval niet geschikt voor snel geschokte jonkies en oudjes.
In het begin is het even wennen aan de bepaalde manier van schrijven die Barry Liga hanteert. Maar als je die aanneemt, ben je om. Ook wordt je vakkundig op het verkeerde been gezet en roept Jazz zijn gedrag vragen bij je op. Zal hij dan toch…?
Het is een origineel verhaal die je ook laat nadenken of een seriemoordenaar zo geboren wordt of maak je ze zo door opvoeding (nature and nurture).

Ik ga op zoek naar deel twee Het spel. Het boek eindigt met een cliffhanger en ik wil zeker weten hoe het verder gaat.

Plot                4,5
Originaliteit 4,5
Psychologie  5
Schrijfstijl     4,5
Leesplezier    5

Dikke 4,5 ster

Ps: het boek kwam eerder uit onder de titel Ik jaag op killers





Geen opmerkingen:

Een reactie posten