woensdag 26 maart 2014

"Het Ronde Huis" - Almar Otten

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff 
Uitgave Paperback, E-book 
ISBN 9789021809960 
336 pagina’s
Verscheen januari 2014 
Thriller


Samenvatting
Lineke Tesinga houdt een lezing over een middeleeuws boek waarin bizarre Germaanse rituelen worden beschreven. Sommige aanwezigen horen haar verhaal met meer dan normale belangstelling aan. Zoals rechercheur Jozef Laros, die een verband legt met een onopgeloste moordzaak. Er zit ook een oudere vrouw in de zaal die maar doorpraat over een verdwenen meisje. Na de avond van de lezing volgen er steeds meer aanwijzingen over gruwelijke gebeurtenissen die zich zouden hebben afgespeeld in het Ronde Huis, een mysterieus jachtverblijf in de Veluwse bossen waar de Nederlandse elite begin vorige eeuw samenkwam en waar prins Hendrik kind aan huis was. Rondom het Ronde Huis blijkt veel meer gebeurd te zijn dan jagen alleen.



Schrijver
Almar Otten (1964) woont en werkt in Deventer. Hij debuteerde in 2007 met Verdwenen chemie, het eerste deel van een zevendelige serie: De zeven Deventer moordzaken, die zich uiteraard in Deventer afspelen.
Met zijn verhalen probeert Otten verborgen waarheden naar boven te halen.


Mijn mening
Al een aantal jaar intrigeert de geschiedenis van het Ronde Huis mij. Ik woon in het dorp waar het huis gestaan heeft. Vandaar dat ik ook erg graag dit boek wilde lezen. Een aantal weken geleden heb ik het andere boek over het Ronde Huis, “de Zwarte Duivel” van Jakob Vis, ook mogen lezen en recenseren. Het is hier echter niet mijn doel deze boeken met elkaar te vergelijken. Dat kan ook niet, het zijn twee totaal verschillende boeken die toevallig over hetzelfde huis gaan.



Het boek begint met een gebeurtenis uit 2005. Een oude terminale vrouw, Maria genaamd, schiet in Deventer een plaatselijk ondernemer en politicus dood. Rechercheur Jozef Laros wordt belast met deze zaak en al snel ontdekt hij dat Maria de verkeerde man te pakken had. Maar op wie had zij het dan wel gemunt? Maria hield haar mond, wilde alleen spreken met ene Isabel. Haar vertelt Maria wel het hele verhaal, maar ook Isabel laat niets los tegenover de politie. Maria overlijdt en de zaak gaat als onopgelost de kast in.


In 2013 houdt Lineke Tesinga een lezing over mensenoffers in de tijd van de Germanen. Zij doet dit naar aanleiding van de vondst van een reisverslag uit het jaar 921, waarin gruwelijke rituelen beschreven zijn. Er blijkt veel belangstelling te zijn, maar sommige aanwezigen blijken er niet voor de lol te zijn.
De lezer krijgt een terugblik naar het jaar 1921, waarin Anna uit een weeshuis wordt gehaald en naar het Ronde Huis gebracht wordt. Wat is er toch aan de hand in dat huis?


“Elke twee of drie maanden werd het Ronde Huis bezocht door gezelschappen die anders waren dan de normale jagersclubs. Er werd anders gesproken, de mannen waren chiquer gekleed en meneer Frank voelde zich op die dagen duidelijk niet op zijn gemak. Steevast verplaatste het gezelschap zich na de avondmaaltijd naar het kerkje, dat door Sophie een keer de tempel werd genoemd.”

Het verhaal switcht naar Lodewijk, een oudere mecenas van jong talent. Een geziene man in Deventer. Niemand weet echter dat hij sinds een aantal jaar bedreigd wordt. Wie zit daar achter en met welke bedoeling worden er elk jaar CD’s bij Lodewijk bezorgd?


Lineke krijgt bezoek van een oude dame, wiens dochter jaren geleden op 5-jarige leeftijd vermist raakte. Er is nooit een spoor van het meisje gevonden. Waarom blijft deze vrouw hameren op mensenoffers? Lineke wil er meer van weten en bezoekt Govert Teutenberg, de vorige eigenaar van het betreffende reisverslag uit 921. Wat is de link tussen het onderzoek van Jozef, het verhaal van Govert en het antieke reisverslag? Wat is er gebeurd met het vermiste meisje? Waarom lijken zelfs de politie en de hoge heren in Den Haag verder onderzoek te willen voorkomen? En waarom vallen er na al die jaren weer doden?

“ ‘Ik had je dit niet mogen vertellen’, fluisterde hij. ‘Dertig jaar heb ik gewacht. Het is nog steeds te vroeg. Vergeet wat je vandaag hebt gehoord.’ “


De schrijver neemt de lezer bij de hand en neemt hem mee de geschiedenis is. Via lugubere Germaanse rituelen in 921, de Franco-periode in Spanje en de daaruit voortkomende Spaanse gastarbeiders in Nederland, leidt hij de lezer naar de bossen van Nunspeet. Uit een warboel van personen, verhaallijnen en periodes uit de geschiedenis, weet Otten een ingenieus verhaal te vlechten. De puzzelstukjes vallen uiteindelijk allemaal in elkaar. Een knappe prestatie! De lezer krijgt niet alleen het verhaal van het Ronde Huis te horen, maar ook een interessante en goed uitgewerkte inkijk in de geschiedenis. Otten heeft gedegen research gedaan, dat is duidelijk.

Het boek leest door de vele lijnen en personen niet gemakkelijk weg. En toch kun je het boek niet wegleggen. Er zit door het hele boek enige onderhuidse spanning, maar de echte spanning komt pas opzetten in het plot. Die is dan ook even bizar als logisch. Geloofwaardig? Gezien de hardnekkige geruchten over het Ronde Huis wel. Niemand zal waarschijnlijk ooit zeker weten wat er echt gebeurd is in het Ronde Huis, maar dit verhaal zou een goede optie kunnen zijn!


Conclusie: een goed onderbouwd verhaal in de puzzeltrant van Dan Brown. Een bizarre reis door de geschiedenis en een beerput die volledig opengetrokken wordt. *****

Monique

5 opmerkingen:

  1. Het boek trekt me wel aan Monique,hou wel van dit soort bizarre verhalen.Gaat op mijn verlanglijstje!
    Wil Rompelberg Hokke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bizar is het zeker Wil! En dat in zo'n rustig dorp als Nunspeet...;-)

      Verwijderen
  2. Charles Kuijpers26 maart 2014 om 15:19

    Mooie recensie !

    BeantwoordenVerwijderen