woensdag 26 maart 2014

“Fiona” - Harry Bingham


Rechercheur Fiona Griffiths is jong, toegewijd en slim. Maar er is iets dat zij angstvallig verbergt. Iets dat te maken heeft met haar onvermogen om te huilen. Met haar vertrouwdheid met de doden. Met het mysterieuze gat in haar CV. Wanneer ze in haar eerste zaak de moord op een jonge vrouw en haar dochtertje moet onderzoeken, en er meer gruwelijke moorden volgen, wordt Fiona gedwongen de confrontatie aan te gaan met haar donkerste geheimen. En met een verleden dat ze nooit echt achter zich heeft kunnen laten...


Wereld, maak kennis met Fiona! Een kleine opdonder, doordrongen met rare gewoontes en voor de duvel niet bang. Nadat ze een onbezorgde jeugd heeft gehad studeert ze af in filosofie. Wonderwel kiest ze echter voor een carrière bij de politie in Cardiff. Al snel blijkt dat Fiona zich verveelt met administratief speurwerk in een fraudezaak en mengt zich, ongevraagd, in de onderzoeken die gaande zijn. 

Niet iedereen kan dat waarderen maar op de een of andere manier komt ze ermee weg en heeft ze er feeling voor. Ze ‘voelt’ bepaalde zaken aan en zorgt hierdoor dat zaken opgelost kunnen worden. En dat blijft niet onopgemerkt. Maar de manier waarop ze dat doet……..tja, typisch Fiona dus!

Wanneer er een klein meisje en haar moeder in een verwaarloosd pand worden gevonden is het duidelijk dat deze twee zijn vermoord. Fiona is ter plaatse voor onderzoek en wordt getroffen door de omstandigheden. Vooral het dode meisje maakt veel indruk op haar. Ze belooft het kindje heimelijk dat ze de moordenaar zal vinden en gaat aan de slag. Het valt al snel op dat Fiona er een aparte manier van handelen op na houdt.
In haar privéleven geeft ze toe aan de gevoelens die ze heeft voor haar collega Dave en dat is dus geheel wederzijds. Natuurlijk moet hij zo nu en dan wel een stap terug doen. Fiona is geen meisje wat zich laat overrompelen. Want, belast met haar verleden, is het aangaan van een liefdesrelatie niet zo gemakkelijk. Toch gaan ze ervoor. Als blijkt dat één van de slachtoffers gewerkt heeft in een club van Fiona’s vader krijgt het onderzoek een extra dimensie. Wat heeft haar vader hiermee te maken? Kent hij de namen die tijdens het onderzoek naar boven komen?

Kleine, dappere Fi. Rare gewoontes, een innemend persoontje en een eigenzinnig vrouwmens. Alle ingrediënten die ervoor zorgen dat ik geregeld zit te gniffelen om haar wandel en handel. Ik zie het al helemaal voor me! Amper 1.60 groot, brutale blik en zo eigenwijs als wat. Ze wordt gedreven door gevoelens en energieën uit het hiernamaals, die van de slachtoffers waarmee ze in contact komt. De manier waarop dat wordt beschreven is geweldig! Haar karakter is zo oprecht en apart. Zoals ik al ergens las; ‘you love her or you hate her!’

Het gehele boek is geschreven vanuit Fiona. Haar gedachten, gevoelens en angsten komen heel dichtbij. Je krijgt automatisch een band met haar. Ondanks dat het in het begin even wennen was aan de aparte schrijfstijl van Bingham, overheerst het gevoel van sympathie voor haar al snel en verdringt dat de staccato schrijfstijl naar de achtergrond. Op zich is het boek niet vernieuwend op politie-technische aspecten. Het is een moord, er volgt een onderzoek en er komt een plot. Maar Fiona, zij maakt het! Nog niet eerder heb ik kennis gemaakt met een dergelijke figuur. Het is origineel, er zit humor in en met vlagen is het spannend. Ongeacht welke omstandigheden je als schrijver bedenkt, met haar in het verhaal kan het niet stuk. Vooral als ze haar Krav Maga vechttechnieken tot uitbarsting laat komen heeft ze me, ik ben verkocht!

****

Patrice

De Fontein Romans & Spanning

Paperback €18,99 / E-book €14,99

9789026100994

1 opmerking:

  1. Charles Kuijpers26 maart 2014 om 23:44

    Mooie recensie, Patrice. Ook ik houd intens van Fiona. Haar beeltenis hangt zelfs levensgroot in mijn bijkeuken.

    BeantwoordenVerwijderen