woensdag 26 maart 2014

"Amberwoede" - Natalie Haynes

“Amberwoede” is de debuutroman van Natalie Haynes die klassieke talen studeerde in Cambridge. Hoofdpersoon in het verhaal is de jonge vrouw Alex Morris wier verloofde Luke in Londen op tragische wijze om het leven komt als hij wordt doodgestoken bij een interventie in een ruzie.


Alex besluit haar verleden achter zich te laten en verhuist naar Edinburgh. Daar wordt ze lerares aan Rankeillor, een school voor moeilijk handelbare kinderen. Een van de klassen bestaat uit vijf tieners die zich in vele opzichten intimiderend en vreemd gedragen. Alex weet de klas langzaam maar zeker voor zich te winnen met haar lessen over de Griekse tragedies van Sophokles. Daarin speelt geweld veelal een grote rol. Een van de leerlingen van deze klas is Mel (Melody), een meisje dat zelf doof is en in haar verleden getraumatiseerd is geraakt door de dood van haar broertje Jamie die op driejarige leeftijd aan mazelen is overleden. Mel schrijft brieven met soms mysterieuze inhoud die als een rode draad in het verhaal fungeren.Zij lijkt geobsedeerd te raken door het geweld in de stukken van Sophokles.


Intussen bouwt Alex een goede band op met de directeur van de school Robert, die haar zelfs gaat zien als zijn opvolger.
Op het moment dat Alex de obsessie van Mel opmerkt, vindt er een gewelddadige gebeurtenis plaats die verband houdt met de trauma’s uit het verleden.

Natalie Haynes heeft een intrigerend verhaal gecomponeerd dat –hoewel het boek het opschrift literaire thriller draagt- moeilijk in een categorie te plaatsen is. Het is een spannende roman met een plot die lichte trekjes van een thriller vertoont maar evenzeer als een psychologische roman kan worden beschouwd. De beschrijvingen van personen en omstandigheden zijn treffend, en het taalgebruik is van goed niveau. Aan het eind van het verhaal wordt de lange tijd raadselachtige titel van het boek verklaard.
De groei van de band tussen de onhandelbare tieners en de jonge lerares Alex is bijna vertederend maar ook wel enigszins onwaarschijnlijk. Het ligt niet zo voor de hand dat probleemkinderen zo snel en oprecht geïnteresseerd raken in de complexe werken van Sophokles. En juist dit element vormt een belangrijk onderdeel van de achtergronden van de plot.


“Amberwoede” is een boeiend boek, dat evenwel niet geschikt is voor lezers die van zinderende spanning houden. De spanningsboog is laag, maar het verhaal is mooi, vooral in de uitwerking van de menselijke behoefte aan contact met anderen. In zijn genre getuigt het boek van klasse.

Het debuut smaakt naar meer en krijgt vier sterren.

Charles

Geen opmerkingen:

Een reactie posten