maandag 24 maart 2014

"De top" - Monique Koemans

Groepsrecensie “De top” - Monique Koemans

Op 24 maart 2014 is Den Haag gastheer van de grootste wereldtop die ooit in Nederland is gehouden: tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) komen 58 wereldleiders samen om nucleair terrorisme te voorkomen. Alle denkbare veiligheidsmaatregelen worden genomen. Myrthe - een werkende Haagse moeder - kent de risico's van binnenuit. In de aanloop naar de top beseft ze dat
ze haar roerige verleden niet langer geheim kan houden. Laag voor laag worden haar leugens en verschillende identiteiten ontrafeld met alle gevolgen van dien. En als de ogen van de wereld op de hofstad zijn gericht, ontdekt Myrthe dat niet alleen haar eigen leven wordt bedreigd, maar ook de wereldvrede. En dat zij daarin de onverwachte hoofdrol speelt.

Lezers;  Inkie Kroon, Silvia van Elzelingen, Corina Nieuwenhuis, Miriam Bakker en Bianca Blok

Cover;

Quote Inkie; Ik dacht eerst van dit is toch geen nieuwe trend dat de schrijfster groot voorop komt? Ik vind de omslag niet aansprekend. Zou hem zeker niet oppakken in een boekenwinkel. Ik denk eerder aan vrouwen chicklit ofzo waar een hardwerkende vrouw aan de top wil komen.

Quote Silvia; Op de cover van het boek staat op de voorkant een foto van een jonge donkerharige vrouw met een felle vastbesloten blik. Op de achterkant dezelfde vrouw, maar nu met het hoofd licht gebogen en neergeslagen ogen. Een houding van twijfel en verdriet. De cover krijgt van mij een 5.

Quote Bianca; Ik heb de digitale versie gelezen, de cover van het boek heb ik op internet vaker voorbij zien komen maar heeft mij niet geprikkeld om het boek te gaan lezen. Pas toen ik het eerste hoofdstuk had gelezen ben ik mij gaan verdiepen in het verhaal. Dit boek zou ik in een winkel niet hebben opgepakt. Het doet me eerder denken aan een glossy zoals “Linda” of “Elle”.

Samenvatting van het verhaal;

Quote Miriam; Den Haag maakt zich op voor de nucleaire top. De hele stad is in rep en roer; er worden vergaande veiligheidsmaatregelen genomen die het dagelijks leven aardig op zijn kop zetten. Myrthe is gelukkig getrouwd met Robert, moeder van twee zoontjes en woont en werkt in Den Haag. Zij leidt een rustig leventje, maar niets is wat het lijkt. Myrthe (of moeten we zeggen: Erika of Sue?) heeft een heel leven als geheim agent voor de Mossad achter zich. Haar echtgenoot en haar beste vriendin Laura (jeugdvriendin en nu Officier van Justitie die nauw betrokken is bij de organisatie rondom de Top) weten hier niets van.

Quote Bianca; Jarenlang heeft Myrthe een leven als spion geleid, onder de naam Erika en Sue heeft zij zich in het Midden Oosten begeven en is daardoor op de hoogte van de verschillende groeperingen. Momenteel is zij getrouwd en moeder van een tweeling, haar man Robert en beste vriendin Laura zijn niet op de hoogte van haar dubbelleven. Vlak voor de nucleaire top in Den Haag vraagt Marc haar weer actief te worden. Hij benaderde haar jaren geleden met feiten rondom het crashen van het El-Al vliegtuig wat zich in de Bijlmer boorde, haar vader was de piloot en kwam hierbij om. Zij heeft zich toen door hem laten overhalen om als spion in het Midden Oosten te fungeren.] Met het accepteren van de opdracht, het liquideren van de Rus Ramov weet zij als geen ander welke risico’s er hieraan verbonden zijn. Zes jaar non-actief en een gezin hebben haar minder scherp gemaakt, ze maakt dan ook een fout die haar bijna het leven kost. Samen met Patrick, een Amerikaanse spion, weet ze uiteindelijk uit de handen van de Rus te ontsnappen. Patrick weet nog net een bloedbad te voorkomen….

Quote Inkie; Op een dag wordt Myrthe aangesproken door een oudcollega. ze blijkt bij de Mossad gewerkt te hebben. Ze hebben een nieuwe opdracht. Myrthe leidt inmiddels een (te) rustig keurig leven: heeft een gezin met twee kinderen en een man. Haar man Robert weet niks van haar verleden. Zo ook niet haar beste vriendin Laura die zelf werkzaam is bij de Nederlandse inlichtingendienst, die onderzoeken wat groeperingen voor plannen hebben bij de top.
Ze krijgt de opdracht een bepaalde Rus te doden. Inmiddels komt ook een oudgeliefde in beeld die ook een geheim agent is en die krijgt een hele andere opdracht. Een spannende verhaallijn ontwikkelt zich.

Quote Silvia; Myrthe is een zogenaamde ‚slapende geheim agent’. De NSS met alle aanwezige wereldleiders is een magneet voor terroristen en geheime diensten. De Amerikaanse president Obama wil tijdens de top in het geheim een deal sluiten met Iran. Niet alle landen zijn daar gelukkig mee en zelfs in terroristische organisaties is niet iedereen blij met deze actie. Gevreesd wordt voor een aanslag tijdens de top om de overeenkomst te dwarsbomen. De Nederlandse diensten, de CIA, de Mossad en anderen spelen een gevaarlijk spel met verschillende intenties. Ook Myrthe wordt weer benaderd om actief te worden als agent.
Ze twijfelt, ze heeft nu een gezin en niemand is veilig wanneer ze weer mee gaat doen. Ze wordt echter door haar contactpersoon kundig gemanipuleerd en stemt toch toe. Ze krijgt de opdracht om iemand uit te schakelen, maar zijn de motieven daartoe wel zuiver. Ze wordt zelf ook doelwit van andere geheime diensten. De spanningen lopen hoog op.

Quote Miriam; Myrthe heeft haar beide ouders verloren (haar vader was piloot van de El Al Boeing die neerstortte in de Bijlmer) en na haar studie is zij opgeleid tot geheim agent. Na zes jaar geleden gestopt te zijn, wordt zij nu weer door de Mossad benaderd met een opdracht die zij niet kan weerstaan.
Wanneer zij een andere geheim agent uit haar verleden, Patrick, zomaar ‘toevallig’ tegenkomt op straat, realiseert Myrthe zich dat niet alles is wat het lijkt en dat niet alleen zij, maar ook de wereldvrede in gevaar is…

Quote Silvia; Andere belangrijke figuren zijn Laura, Patrick en Marc. Laura is de beste vriendin van Myrthe. Ze is betrokken bij de beveiliging rondom de NSS en krijgt een tip over een roodharige vrouw die mogelijk een aanslag gaat plegen. Ze maakt er aanvankelijk grappen over met Myrthe. Patrick is een CIA agent waarmee ze in het verleden een relatie heeft gehad en die nu een zware opdracht krijgt. Marc is haar contactpersoon bij de Mossad.

Quote Corina; Het begint met een ogenschijnlijke toevallige ontmoeting tussen Erika (?) en Patrick, maar is het wel zo onschuldig? Het boek begint in de toekomst om daarna een paar maanden terug te gaan om de ontmoeting duidelijk te maken.
Myrthe leeft een rustig leven met haar man en 2 kinderen in Den Haag, maar op een dag word ze terug getrokken in haar oude leven als spion. Ze wil het niet, maar haar contact persoon weet haar met emotionele redenen te overtuigen. Het leven met leugens en gevaar begint weer opnieuw. Ondertussen word ook Patrick sinds jaren weer opnieuw ingezet vanaf de andere kant van de wereld... wat hebben zij met elkaar te maken?

Conclusie;

Quote Corina; Het boek is snel en goed geschreven het heen en weer gaan in tijd en plaats is totaal niet lastig te volgen. Je zou bijna gaan geloven dat het ook echt zo zou kunnen gaan gebeuren. De personages zijn goed uit gewerkt en komen geloofwaardig over.

Quote Bianca; Nooit gedacht dat ik een boek met dit als thema zou gaan lezen. Het boek leest wel lekker vlot, heb dan ook erg genoten en het in één dag uitgelezen. Ik vond het alleen jammer dat het eind een beetje afgeraffeld was. Patrick en Myrthe ontmoeten elkaar bij de afgesproken plek, hij vertrek naar het buitenhof en zij komt thuis, wordt door Robert haar man met de tweeling in een taxi gezet om te vluchten. Ineens weet Robert wel wie Marc is en dat hij een bedreiging voor Myrthe is…..raar, of heb ik ergens iets gemist?

Quote Inkie; In de leesclub is gesproken over de fouten die mensen tegenkwamen. Zo blijken de data niet met de dagen te kloppen. Ik heb daar eerlijk gezegd overheen gelezen. Het was mij niet opgevallen. Mij viel wel op dat Myrthe met vastgebonden handen een scheermesje uit haar bh kan krijgen en de tiewraps los kan zagen door het mesje tussen haar tanden te houden. Maar dan denk ik :"ach voor de loop van het verhaal..."

Quote Miriam; Het is een vlot geschreven, het verhaal is geloofwaardig en qua spanning goed opgebouwd. Tijdens het lezen kom je steeds meer te weten over Myrthe en haar verleden als Mossad-agente. Er wordt goed beschreven hoe zij worstelt met dit verleden en vooral de geheimen die zij als gevolg hiervan heeft voor haar gezin en haar beste vriendin. De personages zijn geloofwaardig neergezet, al hadden sommigen (bijvoorbeeld Marc, Myrthe’s contactpersoon, of Robert, haar echtgenoot) wellicht wat dieper uitgewerkt kunnen worden. Het einde wordt naar mijn zin iets te snel afgewerkt, teveel toevalligheden en toch wat losse eindjes.

Quote Silvia; Het boek is in een prettige stijl geschreven en vlot leesbaar. Je merkt dat de schrijfster kennis van zaken heeft en ook de stad Den Haag goed kent. De setting rondom de NSS is natuurlijk zeer actueel. Het plot geeft je wel te denken over wat er allemaal in Nederland kan gebeuren. Zeker nu het zo prominent in beeld is bij allerlei groeperingen met wisselende belangen bij deze top. Het zet alle veiligheidsmaatregelen die nu door de regering, politie en leger genomen worden in een veel concretere context.

Quote Miriam; Waar ik me aan stoorde in het boek, waren de verkeerde data in het boek. De schrijfster had even de agenda erbij moeten pakken om te zien dat 4 maart 2014 toch echt een dinsdag was in plaats van een maandag en zo staan er vier datafouten in het boek. Erg jammer, want dat had niet gehoeven.

Quote Inkie; Als je de tekst leest achterop, word je wel getriggerd. Het verhaal is spannend, leest lekker vlot. Je gaat toch met andere ogen naar De Top straks in Den Haag kijken. Het verhaal speelt zich dus af in de directe toekomst. En is zo geschreven alsof het zo zou kunnen gaan. Zeer realistisch.

Quote Silvia; Ik heb mij ingeschreven op deze leesclub omdat het verhaal mij trekt met de komende topconferentie in aantocht. Met de schrijfster was ik nog niet bekend.

Quote Miriam; Een leuk boek om tussendoor te lezen, extra leuk omdat het over een heel actueel onderwerp gaat. Dit boek krijgt van mij drie sterren.

Quote Bianca; De NSS is een nogal omstreden onderwerp, en Monique weet dit op een verrassende manier weer te geven. De hoofdstukken zijn niet genummerd maar beginnen met de aanduiding van een bepaalde dag in het verleden, heden of nabije toekomst. Nu viel het mij op dat er een hoofdstuk begint met “dinsdag 19 maart 2014”. Op zich niet vreemd, maar ergens in mij bleef die datum in mijn hoofd draaien. Het volgende hoofdstuk begint met “vrijdag 21 maart 2014”, ook bij die datum had ik een vreemd gevoel. Toen ik uiteindelijk op de kalender keek, nog eens in het boek, kwam ik er dus achter dat “dinsdag 19 maart 2014” een fout in het boek is. Hoewel ik me daaraan stoor deed het gelukkig niet af aan het verhaal. Het boek is absoluut het lezen waard.
Ik geef het boek 3.5 ***(*)

Quote Silvia; Er zitten wel wat veel toevalligheden in het plot en hier en daar ook wat onwaarschijnlijkheden, maar die zijn niet echt storend voor de voortgang van het verhaal. Zeer actueel natuurlijk deze thriller van Monique Koemans, me volgende week in het verschiet. Het boek is wat mij betreft een aanrader met minimaal 3 sterren.

Quote Inkie; Ik vind het boek zeer verfilmbaar. Zou ik het boek aanraden? Ja! Zeer leesbare spannende Nederlandse thriller. 3,5 ster

Quote Corina; Heb genoten maar geef het 3 en halve ster

Groepsbeoordeling;
Cover;  5 punten ( 1-10)
Conclusie;  *** (1 = slecht, 2= matig, 3= voldoende, 4= goed, 5= uitstekend)

Xander Uitgevers
Februari 2014
Paperback €16,95 / E-book €7,99
ISBN 9789401602051
Literaire thriller


2 opmerkingen:

  1. Kan me helemaal in jullie conclusies vinden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Charles Kuijpers25 maart 2014 om 00:01

    En welke achternaam draagt de Monique van de vorige opmerking?

    BeantwoordenVerwijderen