Cargo – Amsterdam 2014
Michael Robotham is een Australische journalist en wereldreiziger die in 2003 als misdaadauteur debuteerde met de veel geprezen thriller "De verdenking". Zijn boeken zijn in twee en twintig talen vertaald en uitgegeven in meer dan vijftig landen.
Marnie Logan woont met haar twee kinderen, de opstandige Zoë en de kwakkelende Elijah in Londen. Zij is getrouwd met Daniel die ruim een jaar geleden hun huis verliet en nooit is teruggekeerd. Hij had gokschulden bij Patrick Hennessy, een gangster die Marnie verantwoordelijk houdt voor de terugbetaling ervan. Omdat Daniel niet officieel dood is verklaard, kan Marnie niet bij zijn bankrekening en betaalt de verzekeringsmaatschappij de levensverzekering niet uit. Geldgebrek en verdriet bepalen haar leven en ze zoekt hulp bij de klinisch psycholoog Joseph O’Loughlin. Tijdens een van de therapeutische sessies vertelt Marnie dat zij het gevoel heeft dat ze gevolgd wordt; dat iemand haar in de gaten houdt.
Hennessy kwam twee weken terug bij haar langs, wilde met alle geweld Daniel zien en beschuldigde Marnie ervan dat ze hem verborgen hield. Met zijn voet tussen Marnies deur legde hij haar de economische principes van zijn bedrijfstak uit en liet ondertussen zijn ogen langs de welvingen van haar lichaam gaan. ‘Het is een fundamenteel menselijk trekje, het verlangen om in het verleden te leven,’ zei hij tegen haar, ‘om een paar zorgeloze uren lang te doen alsof alles weer zal zijn zoals het was, maar de tandenfee en de paashaas bestaan niet, Marnella, en het wordt tijd dat grote meisjes volwassen worden en hun verantwoordelijkheid nemen.’
Hennessy haalde een door Daniel ondertekend contract te voor schijn. Marnie stond erin genoemd als hoofdelijk aansprakelijk voor zijn schulden. Ze zei dat ze van niets wist. Ze probeerde ertegenin te gaan. Maar de Noord-Ier zag de dingen enkel in zwart-wit – het zwart de handtekening, en het wit een laken dat Marnies lichaam zou bedekken als ze verzuimde te betalen.
‘Vanaf nu werk je voor mij,’ kondigde hij aan terwijl hij met gespreide vingers haar nek tegen de muur drukte. Ze zag een verdwaald voedselrestje tussen zijn tanden zitten. ‘In Bayswater heb ik een boekingskantoor. Jij komt bij hen in de boeken. De helft van wat je verdient gaat naar mij.’
‘Wat bedoel je met een boekingskantoor?’ zei Marnie schor.
Hennessy leek haar naïviteit grappig te vinden. ‘Dat moet je erin zien te houden. Dat vinden de klanten leuk.’ Marnie begreep het. Ze schudde haar hoofd. Hennessy hief zijn andere hand en drukte met zijn duim onder haar oorlel, precies achter haar kaakbeen, in haar nek en vond de zenuw.
‘Hij wordt de nervus mandibularis genoemd,’ legde hij uit terwijl er in Marnies rechterzij een verblindende pijn opvlamde die haar blik wazig maakte en haar ingewanden deed verslappen.
‘Het is een drukpunt dat is ontdekt door een vechtsportleraar. De politie gebruikt het om mensen in bedwang te houden. En het laat nog niet eens een blauwe plek achter.’
Wanneer Marnie het kantoor van Daniel opruimt, vindt zij een dvd die waarschijnlijk bedoeld was als een verjaardagscadeau. Op de dvd staat een compilatie van Marnie’s leven met onder andere interviews met mensen die een rol in haar leven hebben gespeeld. Mooie verhalen, dierbare herinneringen, anekdotes en veel lovende woorden. Totdat de dvd bijna is afgelopen. Dan volgt een interview met Eugene Lanski op wie Marnie ooit verliefd was. Hij wenst haar de vreselijkste dingen toe omdat zij zijn leven heeft verwoest. Joe gaat samen met zijn vriend en gepensioneerd politieman Vincent Ruiz op onderzoek uit en ontdekt dat er meerdere mensen zijn die slechte ervaringen met Marnie hebben. Wat is er met Marnie aan de hand en is er reden om haar met andere ogen te bekijken? Is zij in werkelijkheid iemand anders dan zij zich voordoet? Als het lijk van een man uit een rivier wordt gevist en het blijkt te gaan om iemand die als laatste daad in het land der levenden een telefoongesprek met Marnie voerde, lijkt alles zich tegen haar te keren. Zelfs Joe begint te twijfelen aan haar integriteit.
"Door mijn ogen" is de zevende thriller van Michael Robotham waarin Joseph (Joe) O’Loughlin centraal staat. Hoewel er door de serie een rode draad loopt, is het niet noodzakelijk eerst de voorafgaande delen te lezen. Het verhaal is kundig geconstrueerd en pakt je vanaf de eerste bladzijde. Er zit veel snelheid in en de spanning wordt goed gedoseerd. Het verhaal leent zich goed voor het creëren van een sfeer waar dreiging van uit gaat; een dergelijke aanpak is bij Michael Robotham in goede handen.
De personages in het boek worden goed en overtuigend uitgewerkt. Joe O’Loughlin is de sympathieke klinisch psycholoog met het hart op de juiste plaats. Hij lijdt aan de ziekte van Parkinson en leeft gescheiden van zijn vrouw Julianne. Hij doet het denkwerk terwijl het steviger werk voor rekening komt van Vincent Ruiz, een gepensioneerde politieman die ad rem en met het nodige cynisme zijn vrienden en opponenten tegemoet treedt. De combinatie van de twee mannen is bijzonder geslaagd en heeft een aangename dynamiek. Marnie is sympathiek en dat vooral vanwege de manier waarop zij ondanks het onmogelijke van de situatie waarin zij verkeert toch probeert er het beste voor haar en voor haar kinderen van te maken. Ook de overpeinzingen van de gestoorde en maniakale onbekende zijn helder en geloofwaardig.
Michael Robotham staat er om bekend gedegen plots te bedenken waarbij de lezer steeds op het verkeerde been wordt gezet. Dat is in Door mijn ogen wat minder het geval. Er is steeds een vage ondertoon aanwezig die lijkt te verraden hoe het verhaal zich zal ontwikkelen en hoe het zal aflopen maar de manier waarop Robotham dat verwoord is zo intrigerend dat stoppen geen optie is. Want je wilt natuurlijk wel weten of Marnie inderdaad een gemeen loeder is of dat er toch een dubbele en gruwelijker bodem in het verhaal zit. De ontknoping is bevredigend en toch anders dan je had verwacht.
Door mijn ogen is een boeiende en overtuigende thriller waarmee Michael Robotham laat zien dat hij terecht tot een van de beste misdaadauteurs van deze tijd wordt gerekend. Het is misschien niet zijn beste boek maar zeker de moeite van het lezen waard.
****
Joop
Engelse titel: Watching you
Vertaling: Joost Mulder
Uitgeverij: Cargo – Amsterdam
ISBN: 978 90 234 8510 0
Dit lijkt me weer een supergoed boek wat ik graag zou willen lezen. Het verhaal spreekt mij erg aan. Ben benieuwd naar het boek.
BeantwoordenVerwijderen