zondag 12 januari 2014

Lars Kepler - Contract / Getuige / Slaap

Contract

Enkele jaren geleden las ik "Hypnose" , het debuut van het Zweedse schrijversechtpaar Ahndoril-Coelho dat het pseudoniem Lars Kepler gebruikt. Een geweldig boek dat naar meer smaakte ofschoon er een ellenlange flashback in zit waarvan de functie voor het verhaal lange tijd onduidelijk is. Toentertijd dacht ik dat het verhaal met dezelfde kracht zeker wat korter had gekund. De Duitsers zeggen niet voor niets: in der Beschränkung zeigt sich der Meister. Nu het vierde boek van Lars Kepler "Slaap" een bestseller is en al op mijn reader staat te wachten werd het hoog tijd om een inhaalrace te beginnen met het lezen van "Contract" en "Getuige". Het tweede boek van Lars Kepler is "Contract", wederom een boek van vele pagina's, net als "Slaap" waarover de recensent in de NRC badinerend schreef dat het schrijversechtpaar meer schrijft dan schrapt. Die kritiek is echter enigszins goedkoop. Waar het uiteraard om gaat is of het verhaal de moeite van het lezen waard is. En die vraag kan ik wat "Contract" betreft volmondig met ja beantwoorden. Over de plot doe ik hier geen onthullingen, die moet de lezer zelf ontdekken. De schrijfstijl van Kepler is helder en direct met veelal korte beeldende zinnen die de lezer razendsnel weten te verplaatsen in de situatie die aan de orde is. Eenmaal opgezogen in het verhaal kom je er nauwelijks meer uit los. En met een boek van deze omvang moet dat helaas af en toe toch gebeuren. Hoewel het een thriller is staat het verhaal zeker niet voortdurend bol van de spanning. Maar dat is helemaal niet erg zolang het verhaal boeiend blijft, en dat is beslist het geval. Het enige minpuntje van dit boek is voor mij dat er vooral tegen het einde onevenredig veel doden vallen hetgeen voor een goede voltooiing van de plot eigenlijk helemaal niet nodig was. Op afzienbare termijn komen de volgende twee boeken van Kepler aan bod, want het smaakt nog steeds naar meer. Een aanrader!

Getuige

Fantastisch! Het derde boek van Lars Kepler is -het is nauwelijks denkbaar- nóg beter dan "Hypnose" en "Contract", en ik ben zeer benieuwd naar het recente "Slaap" dat her en der nu al fraaie kritieken krijgt.

In een Zweeds tehuis voor onhandelbare meisjes worden op dezelfde avond Elisabet, een leidster, en Miranda, een van de meisjes, op brute wijze om het leven gebracht. Direct daarna verdwijnt een van de andere jonge meisjes, Vicky Bennet. Zij steelt een door een moeder even onbeheerd gelaten auto met daarin een vierjarig jongetje. Vicky is daarmee meteen verdacht. Inspecteur Joona Linna, die hangende een intern politieonderzoek tegen hem in opsporingszaken slechts als waarnemer mag optreden, gaat op zijn eigenwijze eigen wijze toch zelfstandig op onderzoek uit, soms tot wanhoop van collega's, die als het ware rechts worden ingehaald. Het verhaal is bijzonder spannend en prachtig beeldend geschreven waardoor het de lezer geen moment meer loslaat. De verhaallijn is zeer consistent waardoor het de lezer ook nog eens weinig inspanning kost om het te volgen ofschoon de plot niet ongecompliceerd is. En dat is een brevet van groot vermogen voor het schrijftalent van het echtpaar dat het pseudoniem Lars Kepler gebruikt. Het verhaal neemt enkele onverwachte wendingen en de ontmaskering van de moordenaar is een ware verrassing. Daarnaast is er de enigszins ondergeschoven verhaallijn over het privéleven van Joona Linna, die aan het eind nogal dramatisch is.

Als je aan het boek begonnen bent, kun je het niet meer wegleggen. Kortom: geweldig, een giga-aanrader!

Slaap

Het is geen toeval dat ik dit boek heb gekozen voor mijn honderdste boekbespreking hier  (dat was bij watleesjij.nu)

Mijn recensie van het vorige boek van Lars Kepler "Getuige" begon met het woord "fantastisch". Het meest recente boek "Slaap" verdient een nog hogere kwalificatie; dat is lastig na fantastisch, laten we het houden op weergaloos. Het verhaal is van meet af aan uiterst boeiend en meeslepend, eenmaal begonnen komt de lezer er niet meer uit los. En dat kost tijd, want het is een dikke pil, maar als je het eenmaal uit hebt is het gevoel dat elke minuut leestijd hier goed besteed is.

Ik onthul hier weinig van de wederom indrukwekkende plot. Het verhaal draait -zoals aan het slot van "Getuige" al aangekondigd- om de weerzinwekkende seriemoordenaar Jurek Walter, die in een psychiatrische inrichting zit nadat hij dertien jaar geleden door toedoen van inspecteur Joona Linna is opgepakt. Een van zijn verdwenen slachtoffers Mikael Kohler-Frost duikt plotsklaps levend op, en dan begint een wedloop om het leven te redden van zijn mogelijkerwijs ook nog levende zusje Felicia dat tegelijkertijd met hem verdween. Jurek Walter speelt een uiterst doortrapt spel, en verrassende wendingen volgen elkaar in hoog tempo op. Inspecteur Joona Linna van de Rijksrecherche en de knappe agente van de Veiligheidsdienst Saga Bauer nemen het tegen hem op. Voeg daarbij de uitstekende schrijfstijl van het echtpaar Ahndoril (dat achter het pseudoniem Lars Kepler schuilgaat), en alle ingrediënten voor een absolute topthriller zijn daar.

Ook dit boek eindigt met een uiterst intrigerende cliffhanger die mij onmiddellijk naar het vervolg doet snakken. Dat zal helaas nog wel even duren.

Twee ondergeschikte kritische punten die mijn totaalwaardering van 5 welverdiende sterren geenszins in gevaar brengen: de slotakte is wel erg bloederig, dat had wat mij betreft wat minder gemogen, en de titel van het boek "Slaap" kan ik niet goed plaatsen. Vermoedelijk is die bedacht vanuit het in het boek voorkomende karakter "De Zandman", maar die heeft hier niets met slaap te maken, hij is geen parafrase van Klaas Vaak.

Kort samengevat: subliem!

Charles



3 opmerkingen:

  1. Goede serie! Vind de boeken steeds beter worden. De auteurs groeien in het leesproces. Ben wel benieuwd naar een volgend deel of naar zo schijnt een nieuwe serie waar ze mee bezig zijn. Van deze auteurs krijg ik nooit genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Birgitta Tuinstra8 oktober 2014 om 11:50

    Het was mij ook eerst niet duidelijk waar de titel slaap op slaat. Maar in het eerste boek Hypnose staat meteen in het het voorwoord dat in de Griekse mythologie een god is Hypnos genaamd. Een jongeman met vleugels en papaverstengels in zijn hand. Zijn naam betekend slaap. Hij is de tweelingbroer van de dood en de zoon van de nacht en de duisternis. Misschien vandaar de titel "slaap"'?
    Voor de rest zijn het geweldige boeken. Ik hoop dat het volgende boek "Stalker" net zo goed si.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De slachtoffers werden met een narcosemiddel in slaap gebracht en gehouden door de 'de Zandman'. Daarom is de titel volgens mij Slaap.

    BeantwoordenVerwijderen